2019 - Az URBACT idei éve

Gender Equal Cities, új akciótervezési hálózatok, hozzájárulás a Lipcsei Kartához – egy év teljes gázzal.

A munkájukat elkezdő vagy éppen befejező projektek ciklusai mellett az URBACT olyan platformot kínál a városok számára, amely segít a jó ötletek felskálázásában és a változáshoz szükséges lépések megtételében helyi, nemzeti és EU-s szinten is.

A tudástól a cselekvésig

Az URBACT Knowledge Hub (kb.: ’tudásközpont’) 2019-ben indult el a Gender Equal Cities kezdeményezéssel. Az URBACT keretein belül vagy azokon kívül dolgozó aktív nők tapasztalataira építve az URBACT teret adott a nemi alapú egyenlőtlenségekkel kapcsolatos tudatosság megerősítésének és rávilágított, hogy mit tehetnek a városok ebben az ügyben.

Március 7-én, a nemzetközi nőnap előtt, a Gender Equal Cities közzétette tanulmányát egy brüsszeli kerekasztal-megbeszélésen bizottsági képviselők és az ENSZ Habitat tagjai előtt. Ez különböző történések sorát indította el Európa-szerte, a Régiók és Városok Európai Hetén elhangzott előadástól online képzésekig.

A lángot jövőre is viszi tovább a Gendered Landscape elnevezésű új projekt, amely belép a megvalósítási szakaszba. A svéd Umeå város vezetésével a hálózat új kezdeményezések és projektek kidolgozására törekszik hat másik város nemek közti hatalmi struktúrájának megértésével.

A nemek közötti egyenlőség mellett az URBACT Knowledge Hub 2020-as tevékenységei a lakhatáshoz való jogra, a kisebb városok életképességére és a jobb közbeszerzésre összpontosítanak.

Hozzájárulás az EU politikájához a városi perspektívával

Júliusban Németország vállalja az Európai Tanács elnökének felelősségteljes szerepét. Az URBACT a német szövetségi városi ügyekkel foglalkozó minisztériummal közösen fog dolgozni azon, hogy hozzájáruljon a Lipcsei Karta megújításához. 2007-ben ez az alapító dokumentum hangsúlyozta a fenntarthatóság, az integráció és a részvétel alapelveit – azokat a fogalmakat, amelyeket a városi politikai döntéshozók maguknak is magától értetődőnek tartanak, de további tisztázásra szorulhatnak a gyakorlati munka vonatkozásaiban. 2018 őszétől 2020 májusáig az URBACT egy sor városi laboratóriumot szervezett annak feltárására, hogy ezek az alapelvek manapság mit jelentenek a városok számára, és mi legyen még a frissített Lipcsei Kartában.

A lisszaboni (PT), a brüsszeli (BE) és a varsói (PL) City Lab-ek során a résztvevők kiemelték annak fontosságát, hogy városainknak globális kihívásoknak kell megfelelniük. A klímaválság, a migráció, a növekvő egyenlőtlenségek, a kormányzatokkal szembeni bizalomvesztés nem csak dokumentumokat és hangzatos elveket igényel, hanem olyan új munkamódszereket a városokban, amelyek közelebb mennek az állampolgárokhoz, különösen a legsérülékenyebb csoportokhoz. A döntéshozóknak ezeket az alapvető változásokat, igényeket kell lekövetniük megfelelő szakpolitikákkal, támogatásokkal, szabályozókkal.

City Lab az integrált politikaalkotásról Varsóban, 2018. október

A következő City Lab a kiegyensúlyozott területi fejlődés fogalmát vizsgálja meg a januári portói Városfórumon, a 2020 tavaszi záró rendezvény előtt.

Lezáruló és megnyíló városhálózati projektek: a tanulás hullámvasútja

Az URBACT III hálózatának utolsó felhívása során 23 új akciótervezési hálózat kezdte meg működését. A meglévő URBACT városok és újonnan érkezők összehozásával a hálózatok 2020-ban folytatják cselekvési terveik kidolgozását olyan kérdések kezelésére, mint a hajléktalanság, az éghajlatváltozás vagy éppen a városi biztonság.

A rendszeres nemzetközi találkozók mellett a programban résztvevő városi szakemberek és helyi szereplők az URBACT Nyáriegyetemen is találkoznak. Ez a több mint 500 városi vezetőt összehozó URBACT esemény a hálózatokat ellátja minden megfelelő eszközzel integrált cselekvési terveik kidolgozásához, miközben a cselekvésre is motiválja és inspirálja őket.

A 36 városi gyakorlatot megvizsgálva az URBACT öt közös kihívást azonosított, amelyekkel a városoknak szembe kell nézniük integrált és fenntartható stratégiáik megvalósítása során. Ilyenek a részvétel, a teljesítmény mérése és a közbeszerzés. Az URBACT minden kihíváshoz útmutatót és eszközöket tett közzé, amelyeket a városok felhasználhatnak a végrehajtás sikere érdekében.

Ezek az eszközök most csak egy alapos előnézetet jelentenek a közelgő URBACT TOOLBOX-hoz, amely 2020 elején lesz elérhető weboldalunkon. Ebben összegyűjtöttük a ma már jól bevált URBACT módszer összes kipróbált eszközét.

URBACT módszer 3 percben

2020 második felében még ennél is többre számíthatunk. Miután átmegyünk egy befelé mutató folyamaton, amelynek során a 23 transzferhálózatunk ízekre szedi a maga jó gyakorlatát, hogy felmérje, miként lehet a legjobban azt más helyzetekben is megismételni, készen kell állniuk ezen a nyáron arra, hogy eredményeiket megosszák a világ többi részével.

Ezek a jó gyakorlatok 23-at jelentek a 2016-17-es pályáztatás során kiválasztott 97-ből. Más szóval, ez a hat hónapos „megosztási időszak” megmutatja az URBACT hálózatának legjobbjait - tehát maradj velünk!

 

Eredeti cikk: https://urbact.eu/2019-urbact-highlights