Az EU City Facility program nemzeti szakértőket keres az energia- és éghajlati beruházások területén

Hamarosan elérhető lesz egy új lehetőség az európai városok számára, hogy támogatásban részesülhessenek az energiahatékonyságra vonatkozó beruházási tervük elkészítésében, amely elősegítheti számukra ilyen projektek sokrétűbb finanszírozásának elérését. A City Facility (EUCF) program január 15-ig országos szakértők jelentkezését várja.

A hamarosan elinduló EU City Facility országos szakértőket keres az energia- és éghajlati beruházások területén, akik bizonyított műszaki és pénzügyi szakértelemmel rendelkeznek a nemzeti vagy helyi szervezetekkel. A szakértők támogatni fogják az alábbi országok egyikének helyi önkormányzatait: Bulgária, Ciprus, Finnország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Luxemburg, Lettország.

Európai City Facility (EUCF) - Háttér

Az új páneurópai City Facility (EUCF) testreszabott, gyors és egyszerűsített pénzügyi támogatást nyújt az EU városainak, településeinek. A 60 000 euró átalányösszegű támogatás és a kapcsolódó szolgáltatások lehetővé teszik a kedvezményezettek számára befektetési koncepciók kidolgozását. Az eszközt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja keretében hozzák létre.

Az eszköz két alapvető akadályt fog felszámolni a fenntartható energiabefektetések számára:

  • A helyi önkormányzatok gyenge pénzügyi és jogi képessége arra, hogy hosszú távú energia- és éghajlat-stratégiáikat (például SEAP-k, SECAP-k stb.) megfelelő befektetési koncepciókká alakítsák át.
  • A kisebb projektek széttöredezettsége (például az építőiparban) és az aggregáció hiánya, és így alacsony vonzereje a pénzügyi szektor számára.

Az EUCF sikeres pályázói (városok és önkormányzatok) az átalányösszeget fogják felhasználni befektetési koncepciójuk kidolgozásához, amely kezdeti lépést jelent a teljes körű üzleti és pénzügyi terv felé. A végső cél az energiahatékonyságba és a megújuló energiába történő (helyi) beruházások későbbi mozgósítása.

Nemzeti szakértők

A városoknak - különösen a kis- és közepes méretű városoknak - amelyek gyakran nem férnek hozzá a központilag irányított uniós alapokhoz és programokhoz, országos támogatást kell nyújtani. A konzorcium minden EU-tagállam számára kinevez egy országszakértőt, akinek szerepe kettős:

  • támogatja a városokat „befektetési útjukon”, és
  • támogatja az EUCF Alapkezelő Csapatát az EUCF zökkenőmentes működésében és nyomon követésében.

Az EUCF konzorcium az országos szakértőket bizonyított műszaki és pénzügyi kompetenciájuk, valamint az energia- és éghajlati beruházások területén a nemzeti és helyi önkormányzatokkal / az azokkal való együttműködési tapasztalataik alapján választja ki.

Nemzeti szakértőket keresünk a következő országokban: Bulgária, Ciprus, Finnország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Luxemburg, Lettország

 

A részletes felhívást ezen a linken találja meg.

Jelentkezési határidő: 2020. január 15., COB

Kapcsolat: info@eucityfacility.eu