Öt korai tapasztalat az URBACT transzfer hálózatoktól

Miért (és hogyan) osszuk meg városfejlesztési tapasztalatainkat? Az egy éve futó transzfer projektek tapasztalatai közül választottunk ki ötöt.

A városok hasonló kihívásokkal néznek szembe bárhol Európában. Ilyenek az éghajlatváltozás, a megfizethető lakhatás vagy az idősödő népesség. A jó hír az, hogy a városok folyamatosan új megoldásokat terveznek és valósítanak meg. A rossz hír viszont, hogy még mindig nem vagyunk képesek hatékonyan megosztani egymással ezeket a megoldásokat. Miért van ez, és mit tehetünk ezzel? E kérdések megválaszolására az URBACT 2019 januárjában 23 jó gyakorlat átadási hálózatot indított el. Egy évvel az indulás után elgondolkodtunk azok előrehaladásáról. Ezúton lerántjuk a leplet 5, az eddigi munkából leszűrt tanulságról.

1. A folyamat legelejétől legyen világos, hogy mit nevezünk sikernek

A helyes gyakorlat átadása zűrös dolog lehet. Az a tény, hogy egy megoldás működik egy helyen, még nem jelenti azt, hogy másutt is alkalmazható. Ez nem copy/paste. Az átvételi folyamat gyakran összetett, különösen akkor, ha a szóban forgó jó gyakorlat mély és szisztematikus.

Hogyan kezelik ezt a tényt az URBACT transzfer hálózatok városai? Az egyik lehetőség a jó gyakorlat azon elemeire való összpontosítás, amelyeket az adott város könnyebben adaptálhat. Ez arra a felismerésre épül, hogy az eredeti modell talán nem ismételhető meg teljes egészében, a benne levő elemek viszont számos lehetőségeket rejtenek.

Ez a pragmatikus megközelítés számos transzferhálózatban megfigyelhető. Az egyik ezek közül a Making Spend Matter, amelynek célja a közbeszerzés újratervezése a jobb helyi hatás érdekében. Ebben a projektben minden résztvevő város megtervezte és végrehajtotta saját helyi kiadás-elemzését, amely kiindulási pontként szolgálhat a továbbiakban. Néhánynak ez önmagában is cél lehet, bár a legtöbb önkormányzat számára ez csak az alap a további munkához.

2. Azonosítsunk gyors sikereket

A más országokból behozott újszerű, idegen koncepciók ellenállást válthatnak ki a helyiekben. Nagyszabású stratégiai megoldások esetén nehéz átlátni, megérteni a várható eredményeket. E feszültség feloldására a hálózatok hasznosnak találták az egyes városokban megvalósítható, kézzelfogható gyors sikerek, eredmények tudatos terevezését.

A C-Change hálózat, amelyet Manchester vezet, jó példa erre. Bemutatja a kulturális és kreatív iparág szerepét a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. A vezető városban évekbe telt a jelenlegi lendület elérése. A többi városba történő átvitel felgyorsítása érdekében a C-Change olyan elemeket keresett, amelyeket gyorsan lehet adaptálni és végrehajtani.

Az egyik ilyen elem a szén-dioxiddal kapcsolatos képzés koncepciója, amely megalapozott ismeretekkel rendelkező, szén-dioxid-csökkentő „evangélistákat” nevel ki a kulcsfontosságú helyi szervezetekben, például kórházakban, iskolákban és vállalkozásokban. Ezeket a személyeket már minden városban kiképezték, ami eszközt teremtett a hosszabb távú cél elérése érdekében.

3. Legyen a cél a fejedben már az induláskor – és találj eszközöket a haladás mérésére

A partnerek valamennyi fent említett esetben a kezdetekben megállapodtak abban, hogy hogyan néz ki a jó példa adaptálásának minimum-programja. Minden URBACT transzferhálózat elkészített egy transzfer-tervet, amelyet a partnervárosok kiegészítettek saját nyilatkozataikkal a várható eredményekről. Ez Stephen Covey mantrája: tartsd szem előtt az eredményt!

Mivel kevés partner veszi át az eredeti jó gyakorlatot teljes egészében, fontos megérteni, hogy fog kinézni a siker számunkra – ez a feltétele, hogy tudjuk, jó irányba haladunk.

Számos hálózat fejlesztett okos eszközöket az előrehaladás nyomon követésére, mérésére. Példa erre a Biocanteens hálózat, amelyet a kicsi francia város, Mouans Sartoux vezet. Ez a hálózat arra törekszik, hogy megismételje a város modelljét, amelyben a település menzáin megfizethető, helyi eredetű bioélelmiszereket kínálnak. Az összes partner elkészített egy vizuális átviteli modult, amely részletezi a priorizált összetevőket (lásd fent).

A Földközi-tenger mentén a Piraeus által vezetett BluAct hálózat a kék gazdaság élénkítésére összpontosít. A projekt létrehozott egy irányítópultot a város számára, hogy folyamatosan ellenőrizhesse előrehaladását, ösztönözve a folyamatban lévő szakértői véleménycserét (lásd jobbra). Az ilyen vizuális eszközök tartanak a pályán mindenkit, miközben emlékeztetnek a kitűzött célokra.

4. Ugorj a mély vízbe kisléptékű kísérletekkel

Az URBACT hálózatok teret adnak a városoknak a tanuláshoz, az innovációhoz és a kísérletezéshez

Bár valamennyi transzferhálózatnak van egy vezető városi partnere, akinek a bevált gyakorlata meghatározó a projektben, láthatjuk, hogy a tanulás minden irányba kiterjedhet. A partnervárosok nem üres edényekként érkeznek hálózatba! Minden város behozza saját tapasztalatait és perspektíváit, és a helyes gyakorlat városai ezeket felszívják és továbbfejlesztik eredeti koncepcióikat.

Fontos az új megközelítések prototipizálása, és egyes hálózatoknak külön keretük van a kisméretű kísérletek támogatására. Jó példa erre az On Board hálózat, amely az oktatási rendszer innovációjára összpontosít. A projekt keretében minden partner elkötelezte magát egy másik partnerváros által kidolgozott beavatkozás kipróbálására. Ez vonatkozik a vezető partnerre is, a spanyol Viladecans-re, amely a lengyel Poznan úttörő amatőr rádiós koncepciójának lehetőségeit vizsgálja.

Egy másik lengyel város, Łodz vezeti a Urban Regeneration Mix projektet, ahol a multilaterális tanulás és az ezzel való kísérletezés van fókuszban. A projektben Toulouse (FR), Bologna (IT), Baena (ES), Birmingham (Egyesült Királyság) és Braga (PT) meghatározták a hatékony szomszédsági beavatkozások (az úgynevezett „alapozók”) étlapját, beleértve az innovatív łodzi megközelítést, amelynek keretében a lakosokat bevonják „világítótorony-őrnek”.

5. Győződjön meg róla, hogy megérti, mi folyik itt, és fedezze fel a történet elmondásának különböző módjait

Az URBACT transzfer projektek ütemterve rövid és intenzív. Tizennyolc hónapnyi tevékenység után 2020 második felét a tapasztalatok megosztására és esetleg továbbfejlesztésére szánjuk. Ennek előkészítéseként a részt vevő városok dokumentálják tanulási útjukat, hogy mások is használhassák majd tapasztalataikat.

A transzfer hálózati városok különféle csatornákon keresztül teszik ezt - ideértve az transzfer naplókat és a rövid videókat. Az URBACT szellemiségének megfelelően a legkülönbözőbb érdekelt feleknek adnak hangot az utazás gazdagságának és sokszínűségének bemutatására. 2019 végén már sokféle friss, személyes gondolatot láthatunk, amelyek rögzítik a résztvevők tanulási történeteit. A politikusok és a városvezetők mellett hallhatjuk tanárok, méhészek, szakácsok hangját.

Mi történik ezután?

Az év során ezeket a transzfer történeteket elemezzük. A Nemzeti URBACT Pontok együtt fognak működni a transzfer városokkal, hogy megmutassák ezeket a tapasztalatokat a világnak. Ez jó alkalom lesz arra, hogy Ön is kapcsolatba lépjen a résztvevő városokkal és megnézze, hogyan lehet a bevált gyakorlatokat adaptálni saját városának igényei szerint. Figyeljen a további részletekre!

Írta Eddy Adams

Eredeti cikk: https://urbact.eu/urban-solutions-five-early-lessons-urbact-transfer-networks