Mindenki lehet innovátor – Torinó után már Veszprémben is!

Hányan dolgoznak egy városban a település üzemeltetésén, a közszolgáltatások ellátásán? Ha a hivatali munkatársak mellett ide számítjuk a közalkalmazottakat (pedagógusok, könyvtárosok stb.), illetve az önkormányzati gazdálkodási cégek alkalmazottjait, ez a szám jópár ezer. Ezek az emberek minden nap munkába állnak, hogy kijelölt feladataikat a legjobb tudásuk szerint elvégezzék. De vajon van-e lehetőségük beleszólni a munkájukat, a várost érintő folyamatokba, van-e alkalmuk javaslatokat tenni, ésszerűsíteni, fejlesztési lehetőségekre rámutatni? Használja-e a városvezetés az általa fizetett sokezer ember innovációs kapacitását?

Ezen elgondolkodva Torino 2014-ben pályázatot hirdetett a város alkalmazásában lévő mintegy 10.000 jól képzett és tapasztalt szakember számára, hogy pályázzanak újító ötletekkel. A beérkező 71 egyéni vagy csoportos javaslatból akkor tízet választottak ki megvalósításra. Ezek jelentős része szervezetfejlesztéssel, a dolgozók jólétével függött össze, mások a szolgáltatások minőségének, a működés operatív hatékonyságának javítását, a környezeti felelősségvállalás erősítését szolgálták. De hosszú távon talán nem is ez a legfontosabb, hanem az a szemléletváltás, amely lehetővé teszi, hogy a város kötelékébe tartozó munkavállalók potenciális újítókként tekintsenek magukra, olyan emberekként, akik felelősséget tudnak vállalni az egyes folyamatokért.

A torinói Innovat.OR projekt 2017-ben elnyerte az URBACT Jó Gyakorlat címet, 2018-ban pedig megalakult Torinó vezetésével az Innovato-R transzfer projekt Kolozsvár, Porto, Murcia, Rotterdam, Métropole du Grand Paris és nem utolsó sorban Veszprém részvételével.

A jó gyakorlat megismerése és az adaptálási program kidolgozása után Veszprém város 2019-ben közzétette a „Legyél te is újító” pályázatot. A lehetőséget Porga Gyula, a város polgármestere szeptemberben ajánlotta az intézményi vezetők figyelmébe, a beadási határidőt pedig november 30-ban állapították meg. A gördülékeny lebonyolítás és a megfelelő információáramlás érdekében az önkormányzat kifejlesztetett egy online platformot, amely segíti a projektek benyújtását. Ez egyben olyan hozadéka az URBACT programban való részvételnek, amely projekt zárása után is értékes eszközként segítheti a hasonló ötletgyűjtést.

Mind a szemléletformálás, mind az online eszköz elkészítése kapcsán fontos szempont, hogy a város intenzíven készül a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra. „Nagy öröm volt számomra, hogy a városi intézmények vezetőit be tudtuk vonni ebbe a közös gondolkodásba, és biztos vagyok benne, hogy olyan szakembereink, olyan munkatársaink vannak, akik hozzá fognak tudnak tenni ehhez az európai projekthez.” – nyilatkozta a város polgármestere a felhívás kapcsán.

Ahogy a szemléletváltást igénylő projekteknél megszoktuk, a siker nem érkezik meg első szóra. A felhívást követően aránylag kevés javaslat jött, ezért a projektkoordinációs csoport munkatársai 5 műhelymunkát szerveztek a legfontosabb önkormányzati intézményekben. A személyes megkeresés és motiválás, a projekt hosszú távú céljainak és lehetőségeinek átbeszélése és a közös kreatív munka meghozta a gyümölcsét: a beadási határidőre 58 pályázat érkezett be 43 munkatárs részvételével.

A beadott anyagok elbírálását az ULG, azaz a helyi URBACT támogató csoport végezte. Az elbírálás során a pályázatokat három kategóriába sorolták: esemény, akció és folyamat. A 2020. január 31-i díjátadó ünnepségen megismerhettük a díjazott javaslatokat és az ezek mögött álló személyeket (kivéve az anonimitást kérőket, mert erre is volt lehetőség). Valamennyi pályázó oklevélben részesült, a kategóriánkénti 3 helyezettet pedig különdíjakat is kapott. Az első díjasok részt vehetnek a projekt következő tanulmányútján Portóban, hogy személyes élményeket is szerezzenek a városhálózat többi tagjának törekvéseiről.

Ahogy Torinóban, úgy Veszprémben is jellemző, hogy a projektek egy része a munkavégzéshez, a munkahelyi folyamatokhoz, és elsősorban is az együttműködőbb munkahelyi közösségek kialakításához járul hozzá. Ilyen a „dolgozók péntek délutáni piknikje”, az egymással ismerkedő, „szomszédoló” kulturális intézményi csapatok ötlete, vagy az „osztálytalálkozó”, ahol egyes ügyosztályok mutatkozhatnak be. E javaslatok is felhívják a figyelmet arra a városi kihívásra, amely az URBACT projektekben rendre előkerül: a „silósodásra”, az ügyfajták mentén történő elkülönülésre, a nehézkes belső együttműködésre. A jobb munkahelyi légkörnek kedvez a „Frissítő percek” elnevezésű javaslat is, amely az ülőmunka negatív élettani hatásait igyekszik kompenzálni gerinctornával.

A benyújtott javaslatok egy másik markáns csoportja olyan veszprémi kulturális megmozdulásokat vázol fel, amelyek könnyedén illeszthetők a kulturális főváros programcsomaghoz. Ilyen az „Interaktív gaszro-nap”, a „Népek tánca fesztivál”, vagy a „Veszprémi menetlevél”, amely gyerekek számára biztosít városismereti kalandokat.

A projektek egy része a város épített környezetét érinti. A buszmegállók beállóinak tetején létesítendő kertek ötlete a zöldebb város ideáját veti elénk. A könyvtár előtti lépcsős „amfiteátrumra” tetőt, árnyékolót kértek a könyvtár munkatársai, hogy programjaikat a ház elé is kivihessék.

A díjazott pályázatokon túl további közel 50 hasonlóan színvonalas ötlet, javaslat érkezett be – nehéz dolga lehetett a bírálóknak! Remélhető, hogy ezek egy része így vagy úgy szintén valósággá válhat. A „lehetsz te is innovátor” megközelítés meglehetősen közel áll a Magyarországon is egyre divatosabb részvételi költségvetés gyakorlatához. Izgalmas látni, ahogy egyre több önkormányzat felismeri a polgárok újító kapacitásaiban, tudásában, tapasztalataiban rejlő erőforrást, és különböző módszertanok mentén megnyílnak ennek befogadására.

 

(Az ötletpályázatra az Agóra Veszprém Kulturális Központ, a Kabóca Bábszínház, a Kastélykert Óvoda, a Laczkó Dezső Múzeum, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Petőfi Színház, a Turisztikai Nonprofit Kft., a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának munkatársai adtak be pályaműveket.)

 

Írta: Sain Mátyás, NUP

Fotók: Pap-Szuromi Orsolya