“Fit For Future” – Az igazságos, produktív és zöld kerületek, városok és régiók felé, Berlin

Berlin, 2020. május 28. csütörtök – május 29. péntek

2020 az az év, amikor jóváhagyják az EU strukturális alapjait a következő hét évre. És ez az az év, amikor az EU német elnöksége alatt elfogadják az új Lipcsei Kartát.

Ennek fényében Európa-szerte meghívjuk az önkormányzatokat, városfejlesztési munkatársakat és városszakértőket Berlinbe, hogy megvitassák az integrált városfejlesztés jelenlegi és jövőbeli sikeres megközelítéseit. A kétnapos európai konferenciát a Német Lakásügyi, Városfejlesztési és Területfejlesztési Szövetség és a Német Szövetségi Belügyi, Építésügyi és Közösségi Minisztérium szervezi. Az esemény a következő kérdésekkel foglalkozik:

  • Hogyan járulhatnak hozzá az új Lipcsei Karta alapelvei a városokban az éghajlatváltozás, a digitalizáció, a társadalmi széttöredezettség és a globalizáció miatti egyre növekvő kihívások kezeléséhez?
  • Mit tanulhatunk az európai élenjáró városoktól és a bevált gyakorlatokból? Mi a siker titka, amikor tudásátadásra vagy együttműködésre kerül sor?
  • Miért olyan fontos a helyes városirányítási gyakorlat és a helyalapú megoldások használata? Hogyan lehet jobban összekapcsolni az eltérő térbeli szinteken végrehajtott intézkedéseket, például a városrészi rehabilitációt, az integrált városstratégiákat és a városi-regionális együttműködést?

A konferencia angol nyelven zajlik és ingyenes.

Az URBACT titkárság és az URBACT program szakértői aktívan részt vesznek a konferencia tartalmi előkészítésében, és a városfejlesztés területén szerzett széleskörű tapasztalataikkal hozzájárulnak annak sikerességéhez.

Segítségét kérjük a leginspirálóbb bevált gyakorlatok megtalálásához

A konferencia első napján három párhuzamos panel lesz a következő témákkal kapcsolatban: igazságos városok, zöld városok, produktív városok Nils Scheffler, Ania Rok és Eddy Adams szakértői vezetésével.

A panelekhez most a három téma bevált európai gyakorlati példáit keressük (városi kerületekből, bármilyen méretű városból vagy régióból). Különösen olyan operatív szinten tevékeny embereket keresünk, akik lelkesítő módon tudnak mesélni munkáikról.

Nagyra értékelnénk, ha támogatna bennünket országa városi jó gyakorlatai megismerésében! A mellékelt sablon kitöltésével – témánként maximum 5 példával, 2020. február 25-ig ­– hozzá tud járulni a találkozó sikeréhez. Ha bármilyen kérdése van a sablonnal kapcsolatban, kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

 

Heike Mages
Nemzeti URBACT Tájékoztatási Pont Németország és Ausztria

h.mages@deutscher-verband.org