Mit ne felejts el, ha műhelymunkát tartasz?

Kilenc ’apróság’, ami hatékonnyá, sikeressé és élvezetessé teszi találkozóinkat. Nem csak az URBACT-ben…

Majakovszkij 1924-ben megírta Önagyonülésezők című versét, amely a cím által sugallt tartalmat vetíti elénk szürreális eszközökkel. Vajon meglepődne-e a futurista költő, ha tudná, hogy egy évszázaddal később továbbra is örökzöldnek számítanak a végeláthatalna megbeszélések, találkozók, meetingek, ülések, workhopok jelentette megpróbáltatások. Muszáj ennek így lennie? Tehetünk esetleg valamit, hogy örömtelibbek legyenek ezek a munkahelyi közös órák?

 

1) A találkozó kontextusba helyezése

Ha (elvileg) mindenki tudja is, villantsuk fel, tudatosítsuk, hogy hol tartunk a folyamatban, meddig jutottunk, mi várható még.

2) A találkozó céljának (és egyben napirendjének) ismertetése – miért vagyunk itt, mit kell elérnünk, hogy sikeresnek tekintsük a találkozót?

Oly gyakran elmarad, pedig talán a legfontosabb. Azért gyűltünk ma össze, hogy… Azzal szeretnénk ma felállni, hogy… (megismertük, megvitattuk, kitaláltuk, döntöttünk).

3) Bemutatkozás

Ha szükség van rá. Esetleg csak az új tagok. Vagy kreatívan: mindenki mondjon a neve mellé egy szót valamivel kapcsolatban. Ezt még felírni is érdemes.

4) Mit tanultunk?

Az URBACT a tanulásról szól – fontos, hogy ez mindig velünk legyen.

5) Tegyünk fel kérdést! Ötleteljünk és írjunk fel mindent!

Kérdésekkel alakítjuk a világot, de ha magunk sem tudjuk, mit akarunk kérdezni, akkor régen rossz… A közösségi tervezés lényege, hogy egy (vagy több) konkrét kérdésre keressük közösen a választ, válaszokat. A kérdéseink legyenek lényegre törők, konkrétak, de egyben inspirálók vagy akár provokatívak.

6) Elemezzünk, rangsoroljunk, döntsünk!

Ha már vannak gondolataink, ötleteink, válaszaink, foglalkozhatunk ezekkel… Mire fordítsuk az energiáinkat? Emeljük ki azt, ami fontos, amiben egyetértés van! Ha kell, döntsünk!

7) Osszunk szerepeket, feladatokat!
Azáltal jutunk előre, ha mindenki beletesz egy kis energiát. Kinek mi fekszik, ki mit vállal?

8) Hogyan tovább?
Néhány szó a folytatásról… hogyan érkezik visszacsatolás, mi a következő esemény, mikor találkozunk újra?

9) Végül, de nem utolsó sorban…

 

További információk: Hasonló gondolatok és tippek találhatók a Részvételi tervezés a településfejlesztésben és településrendezésben című útmutatóban.

 

Sain Mátyás