Felhívás projektötletekre helyi tisztségviselőknek - Murcia pilot

Murcia 450 ezer fős lakossággal rendelkező város Spanyolország délkeleti részén. Az Innovátor elnevezésű jó gyakorlat transzfer hálózat partnervárosa, amely az alulról építkező módszert alkalmazza az önkormányzati köztisztviselők bevonásával, mégpedig a munkatársak innovatív projektötletei alapján.

A torinói modell Murcia helyi adottságaihoz igazítása nagymértékben függött a nyilvánvaló helyi politikai támogatástól és az URBACT módszer támogatásától, beleértve a Helyi URBACT Csoport (Urban Local Group) létrehozását is, amelyet a köztisztviselők, osztályvezetők segítségével hajtottak végre a hatékony részvétel és a belső nyomon követés biztosítása érdekében.
MVP módszer: a minimálisan életképes terméket (MVP), tehát „Az új termék azon verzióját, amely lehetővé teszi a csapat számára, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel összegyűjtse a hiteles ismereteket”, egyértelműen meghatározták a folyamat megkezdése előtt. Ez a következő volt: „A házon belüli innováció és fejlesztés megkönnyítése és ösztönzése a LEI mottón keresztül.” A LEI „logisztika, hatékonyság és integráció”, amely magába foglalja a munkafolyamatokat, az erőforrások optimalizálását, a kommunikációt (problémákat) stb.

Az első felhívást a város Helyi URBACT Csoportján belül indították el a szervezők, amelyben az osztályvezetők is részt vehettek, megoszthatták saját ötleteiket is.
Az első felhívásra 17 javaslat érkezett. Intenzív vita folyt a javaslatokkal kapcsolatban annak eldöntésére, hogy mely intézkedéseket szükséges végrehajtani, vagy melyik problémát kell sürgősen kezelni. A javaslatok azon részéről, amelyet még nem fogadtak el megvalósításra, tartaléklistát képeztek. A döntés mérlegelendő tényezői a javaslat költsége, időtartama, komplexitása, és a bírálati konszenzus.   

Az egyik megvalósítani javasolt pályázat az volt, hogy az általános iskolákat (önkormányzati létesítményeket stb.) illesszék bele a papírhulladékot összeszedő útvonalakba.
A települési hulladékgyűjtő rendszer a különféle típusú (műanyag, szerves anyag, üveg, kommunális) hulladék tartályok ürítési útvonalait is tartalmazza. Az iskoláknak azelőtt saját maguknak kellett gondoskodniuk a papírhulladékuk kezeléséről. A javaslat tehát a rendszeres önkormányzati szolgáltatás praktikusabbá tételéről szólt. Ez az (alacsony költségű) megoldás növeli az önkormányzat hatékonyságát, pénzt takarít meg és megszabadítja az iskolákat a hulladékkezelési tehertől.       

A javasolt intézkedést elindították 2 másik városrészben is, hogy megvizsgálják, milyen eredményeket hoz a megoldás. A siker …….?? Rövid életű volt egyelőre, mivel a projekt 2020 januárjában elindult és az összes iskolát ugyanazon év március 12-én bezárták (a járvány miatt). Ami azonban nem érinti magát a jó gyakorlat kísérleti projektet, hiszen maga a folyamat, a köztisztviselők, önkormányzati munkatársak között indított ötletpályázat nagyon jól működött, a használt módszerek, sablonok, eszközök, az értékelési folyamat, az életképes projektek kiválasztása, végrehajtás elindítása már egy működő tapasztalat. A tesztelt „minimálisan életképes termék” sikernek bizonyult. Építőkövei alapját képezik a következő lépéseknek. Néhány szempontot még tökéletesítenek, de közel áll a következő felhívás elindítása.

Közreadta Francesco Tamburello, Torinó Önkormányzata

Eredeti cikk: https://urbact.eu/murcia-pilot-action