Pécs

Projekt: 
URBACT Markets
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2013-2015

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. is részt vesz a kilenc európai város részvételével megvalósuló európai uniós projekt megvalósításában, melynek célja, hogy Pécs város piacai is hozzájáruljanak a foglalkoztatás javításához, a vállalkozások számának növekedéséhez, valamint, hogy a piacok a város megújulása és a fenntartható gazdaság egyik fő motorjává váljanak.

A Mecsek lábánál elterülő Baranya megyei székhely, a régió legnagyobb városaként – 156.801 fő (2012. évi adat) - a Dél-Dunántúli régió közigazgatási és pénzügyi központja. A 2010. évben ’Kulturális Főváros’ címet viselő város még mindig a pezsgő kulturális élet és a hivatalok központja.

Pécs a két évezredes története során mindig soknemzetiségű település volt, ezért a nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződnek. Nem meglepő, hogy a különféle nemzetiségek ma is békében élnek egymással gazdag kulturális polaritásban. Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO ’Városok a békéért’ díját, a kisebbségi kultúrák ápolása, illetve a balkáni háború menekültjei irányába mutatott toleráns hozzáállása miatt.
Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult Kulturális Főváros program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezek mellett közterek és parkok újultak meg a városban.  
 
Helyi kihívások, célok

A 800.000 Euró összköltségvetésű, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott projektben Pécs mellett, Barcelona, London (Westminster, Anglia), Torino (Olaszország), Suceava (Románia), Dublin (Írország), Toulouse (Franciaország), Wroclaw (Lengyelország) and Attica (Görögország) vesznek részt. A projekt része az „URBACT Európai tapasztalatcsere és tanulási programnak”, mely a városok közötti tapasztalat és tudás megosztás lehetőségével támogatja a fenntartható városfejlesztést.   

A projekt kiemelkedő lehetőség biztosít a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-nek arra, hogy városi piacok működésével összefüggésben tapasztalatokat szerezzen, és olyan akciótervet valósítson meg, mely javítja a helyi foglalkoztatást, a kereskedelmi láncok hatékonyságát, hozzájárul a belváros további megújításához, és végső soron a piacokon keresztül iránymutatásként szolgál Pécs városának a fenntarthatóbb jövő eléréséhez. 
Pécs város számára az URBACT Markets projekt lehetőséget ad arra, hogy a turisztikai, gazdasági és egyéb fejlesztéseit az uniós (Európai Agenda) előírásoknak megfelelően valósítsa meg. A program keretében többek között:

  • Megfogalmazásra és elfogadásra kerül egy a piacokat érintő átfogó akcióterv.
  • Ismertté, és így támogathatóvá válnak új lehetőségek, beruházások és egyéb kezdeményezések.
  • A partner városok piacról szóló hasznos ismeretei átadásra kerülhetnek Pécs számára.
  • Megtartásra kerül az Európai Piaci Nap elnevezésű rendezvény a Búza vagy a Kossuth téren.
  • Lehetőség nyílik uniós vagy más pénzügyi források elnyerésére.

A projekt segítségével átalakított piacok tökéletesen illeszkednek majd a „SMART” városok elnevezésű új Európai stratégiához azzal, hogy a piacok az építészeti fejlesztések, a környezeti megújulás, a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés, a helyi kereskedelmi láncok hatékonyabbá tételének eszközei lehetnek. Emellett támogatják a fenntartható város kialakításához megfogalmazott értékeket, támogatják a helyi termékeket, a helyi mobilitást, az egészséges étkezést és a helyi termelők és a városi közösségek közötti kapcsolatok kialakítását.

Kapcsolat: Pécsi Városfejlesztési NZrt. varosfejlesztes@pvfzrt.hu

Link: www.pecsivarosfejlesztes.hu
          http://urbact.eu/en/projects/urban-renewal/urbact-markets/homepage/