Mi kell egy közösségi kert létrehozásához? Íme a krakkói jó gyakorlat

Krakkóban a városi zöldfelületekért felelős hatóság nemrégiben egy nagyon érdekes cikket tett közzé arról, hogyan lehet közösségi kerteket létrehozni, amelyek nem csak egyszerű kertek, hanem olyan szerveződések, ahol a hangsúly a közösségen van, mely egyben nagy kihívást is jelent.

Ebben az összefoglalóban átfogó képet szeretnénk adni a közösségi kertekről, továbbá ajánljuk figyelmedbe a témában készült útmutatót...jó szórakozást hozzá:
https://zzm.krakow.pl/m-projekty-unijne/rurban/848-urban-gardening-in-krakow.html

Városi kertészkedés Krakkóban
 
A Krakkói Közösségi Kertek nevű kezdeményezés egy olyan projekt, amely választ ad a lakosok körében egyre növekvő városi kert iránti igényre. A közösségi kertek természete és működésük azonban egyedülálló. Esetükben az elsődleges kulcsfogalom a „közösség”.

De mi is az a közösségi kert?

Ez egy olyan tér, amelynek közösségi dimenziója van, hiszen a környéken lakók hozzák létre. Ez pedig a nyitottságára utal. Bárki része lehet annak a közösségnek, amely létrehozza és használja. Ez egy általánosan hozzáférhető hely, amelynek jellege választ ad a helyi közösség igényeire. De kezdjük az elejétől. Ki és mi szükséges a közösségi kert létrehozásához és működtetéséhez?

Kulcsfontosságú a jó vezető

A kert létrehozásához és további működéséhez szükség van valakire, aki egy ilyen vállalkozást életre hív. Sokféle opció elképzelhető, ez az illető lehet például egy lakos, aki át akar formálni egy kisebb városi teret. Közösségi kertek létesíthetők például a képviselőtestület vagy civil szervezet által, vagy kulturális központokban. Mindenesetre a vezető személye nagyon fontos. Ő lesz a kezdeti folyamatok beindítója és mozgatórugója, és a folyamat későbbi szakaszában képes lesz összefogni és összehangolni a kezdeményezés iránt érdeklődők csoportját közösen kidolgozott elveken alapján. Itt a második fontos ponthoz érkeztünk. A közösségi kertet, amint a neve is mutatja, a közösség hozza létre, tehát egy ember nem elég.

Együtt csapatban
 
A kert közösségi jellegét a kezdetektől kell felépíteni. Ezért fontos egy kezdeményező csoport (legalább 3 fő), amely megfertőzi a többi kertészkedni vágyó aktivistát elkötelezettségével és szenvedélyével. Ez lehet egy baráti kör vagy szomszédok. Vagy talán többen is akár? Az is fontos szempont, hogy egy adott helyszínen megbeszélést szervezzünk mindenkinek, aki potenciálisan érdeklődik a kert létrehozása iránt. A közösségi kert közös, általánosan hozzáférhető tér, ezért a lakóknak érezniük kell, hogy minden szakaszában részt vehetnek annak létrehozásában és fejlesztésében. Célszerű nyílt találkozót szervezni, információk terjesztésével, például plakátokon vagy közösségi médián keresztül, amely lehetővé teszi, hogy minél több olyan embert kössön össze, aki szeretne hozzájárulni a kerthez. Olyan helynek kell lennie, amely természetesen beilleszkedik a helyi közösség életébe, növelve a terület rekreációs értékét. Minél többeket ér el az információs kampány, annál jobb lesz maga az újonnan kialakuló kert.
 
Helyszínválasztás
 
Szintén kulcskérdés a közösségi kert létrehozásának helyszíne is. Megszervezhető a krakkói önkormányzat tulajdonában lévő telkeken, vagyis az önkormányzati
zöldfelületekért felelős hatóság fenntartásában. Van ötlete hol lehetne létrehozni a kertet? Remek, segítünk megtalálni a közvetlen közelében a fenti feltételnek megfelelő területet. Van előre kiválasztott területe? Még jobb. A telek beazonosítása csak néhány percet vesz igénybe. Ha a helyszín nem a település tulajdonában van, közösen mérlegeljük a kert helyének megválasztását. Ezen a ponton semmi sem akadályozza meg az ingyenes hitelszerződés aláírását. A szerződést a vezető írja alá, a többi (legalább 2 fő) közösségi-kertész tagsági nyilatkozatot nyújt be. A kert gondozása egy évig a ti kezetekben van, és lehetőség van a következő évekre történő kiterjesztésre. Hisszük, hogy a zöld pozitív értelemben függőséget alakít ki, és hogy a kert a helyi közösség tudatosságának állandó részévé válik, ami lehetővé teszi annak hosszú távú fejlődését.
 

 
További segítség
 
A legnehezebb az első lépés. Ezért segítségünkkel megpróbáljuk a lehető legegyszerűbbé tenni. Több tekintetben is tudjuk támogatni ezeket a kezdeményezéseket. Egyrészt érdemi támogatásként tudunk segíteni a projekt kidolgozásában, valamint a kert természetének és funkcióinak megfelelően a növények megfelelő kiválasztásában. Másrészt azt szeretnénk, hogy a jövőbeli közösségi kertészeknek lehetőségük legyen bővíteni a kertészkedéssel kapcsolatos ismereteiket. Ezt a célt a Települési Kertészek Iskolája keretében szervezett rendszeres műhelytalálkozókkal tudjuk biztosítani. Megismerhetők az olyan témák, mint a dísznövények vetése, a cserepes növények betakarítása vagy a növényi kártevők elleni védekezés természetes módszerei. A városi zöld növények rajongói egy tapasztalt kertész tudását és támogatását is folyamatosan élvezhetik, aki segíti a lelkesedésüket az újonnan létrehozott kertben meghatározott tevékenységekké alakítani. A támogatásnak anyagi vetülete is lesz. A kertészek kezdetnek megkapják az úgynevezett kezdő csomagot, amelynek tartalma egy pad, kertészeti eszközök, illetve további kedvezmények. Hisszük, hogy minden kert más lesz, és kialakítja saját egyedi karakterét, ezért az induló csomag egyedileg adaptálható.


 
Funkciók, szabályok és hosszú távú működés

Te döntöd el, hogy milyen karakterű lesz a létrehozott hely. Virágos, díszes, zöldséges vagy szabadidős kert? Nincs korlátja a különböző funkciók kombinálásának. Fontos, hogy a kert a lehető legteljesebben reagáljon az igényekre, mert a siker ezen fog múlni. Olyan helynek kell lennie, ahová szívesen jönnek az emberek, és ahol a munka elégedettséget nyújt. A közösségi kertek néha erősen leromlott helyeken jöttek létre. ez kezdetben sokkal több munkát igényel, de látványos hatást, nagyobb küldetéstudatot és elszántságot ad, mert adott városi tér helyreállításához a helyi lakosok is jelentős mértékben hozzájárultak. A kert létrehozását kísérő kötelező elemek egyike a kert és az azt létrehozó közösség működési szabályainak kidolgozása. A kert elsősorban olyan közösség, amely létrehozza azt és egy ötlet köré egyesül. Ezért érdemes a kezdetektől fogva egyértelművé és elfogadhatóvá tenni az együttműködés alapelveit a hely minden alkotója és felhasználója számára. A kert későbbi működése végső soron annak egységben való kezelésén múlik, amely különféle rekreációs funkciókat fog ellátni, és élénkíti a teret a helyi közösség számára. Születésnapok, piknikek és környékbeli találkozók egy virágokkal és gyógynövényekkel illatos kertben? Ez nagyon jól hangzik. Csak rajtad és a kreativitásodon múlik. Biztosak vagyunk benne, hogy a Krakkói Közösségi Kerteket egyetlen ötlet köti össze, mely lehetővé teszi a tapasztalatcserét mind a kertészet, mind a városi tér életre keltése terén.
 

 
További információk: https://zzm.krakow.pl/images/pliki/jak_zalozyc_OS/howtosetupCG.pdf
 
Írta: Patricia Hernandez

Eredeti cikkek:
https://urbact.eu/how-create-community-gardens-krakow-shows-us-how%E2%80%A6
https://zzm.krakow.pl/m-projekty-unijne/rurban/848-urban-gardening-in-krakow.html