Interjú Michael Layde-del, az URBACT Monitoring Bizottságának új elnökével

2013 elején Michael Layde elfoglalta az URBACT Monitoring Bizottságának elnöki posztját, melyet az év végig fog betölteni. Mr. Layde jelenleg, mint helyettes államtitkár dolgozik az Ír Környezetvédelmi, Közösségi és Önkormányzati Minisztérium, Lakásügyi és Tervezési Osztályán. Ő felel a jogalkotási és politikai kérdésekért a területrendezés és a lakhatás területén, beleértve a városi fejlődést és regenerációt is. A cikkben elmondja miért nagyon hatékony módszer az URBACT, valamint ismerteti a városi kihívásokat Írország szempontjából.

Az Ön számára mit jelent az URBACT program?
Mint a fenntartható városfejlesztés előmozdítását szorgalmazó, tagországok közötti tapasztalatcsere és tanulás mechanizmusa, az URBACT az egyik legfontosabb eszköz a Lipcsei Charta célkitűzéseinek teljesítésére.
A jelenlegi, erőforrások által korlátozott környezetben az URBACT, mint információ-csere lehetőség vált még értékesebbé. Európában nagyon sok ’legjobb gyakorlat’ van és számos tagállamnak hasonló kihívásokkal kell szembe néznie, csupán eltérő léptékben. Minden ország kidolgozott speciális módszereket és politikákat, mindannyian megtanultuk azokat a leckéket, amelyek hasznosnak bizonyultak, és amelyeket nem csak a saját, hanem más országok jogrendszerében is lehet alkalmazni.
Az URBACT az információ és a tapasztalatok gyors és hatékony terjesztésének egyik nagyon hatásos módja.

Írország esetében mi volt az URBACT program által nyújtott érték?
Az URBACT a tudás biztosításával lehetővé tette számunkra, hogy belássuk, a hátrányos helyzetű városi területeken felmerülő kihívások nem egyediek, nem leküzdhetetlenek.
Az URBACT SURE projektünk nagyon jó példa arra, hogyan lehet ösztönözni a hátrányos helyzetű társadalmi-gazdasági csoportokat arra, hogy aktívan részt vegyenek a további tervezési folyamaton keresztül a városregenerációban. A SURE projekt részeként Dun Laoighaire Rathdown megyében zajló munka célterülete három egymás mellett elhelyezkedő városrész: Loughlinston, Shanganagh és Ballybrack. A térségben itt a legmagasabb a munkanélküliség, sok lakos szociális segélyekre szorul. A 2008 és 2009 közötti időszakban a fiatalkori munkanélküliség megháromszorozódott, ezzel együtt a 25 év alatti korosztályból 1800 fiatalnak nem volt munkája 2010 első negyedévében. Magas a válásoknak és azoknak a családoknak a száma, ahol csak egy szülő van, emellett jellemző az antiszociális viselkedés és a vandalizmus. Az URBACT segítségével Dun Laoighaire Rathdown keményen dolgozik annak érdekében, hogy teljesítse azokat gyakorlati intézkedéseket, amelyek segítségével a fiatal lakosság részt vehet az érintett területekre vonatkozó új tervek kidolgozásában.

Az URBACT lehetővé teszi az európai városok számára az együttműködést, hogy a városi kihívásokra konkrét megoldást találjanak. Melyek azok a városi kihívások, amely a leginkább lekötik most a figyelmét?
Valóban nagyon sok megoldandó feladat van. A problémák közül sokat a globális gazdasági világválság, a munkanélküliség, a fiatalkori munkanélküliség és annak városfejlesztést érintő hosszú távú következményei, valamint a szellemi tőke
elvándorlása, illetve beáramlása váltott ki. Írország napirendjének fontos pontjai között szerepel a szakpolitikák összehangolásának szükségessége a munkanélküliséggel küzdő területeken, valamint a hátrányos helyzetű háztartások támogatási formájának kidolgozása.

Mint az URBACT Monitoring Bizottságának elnöke, hogyan látja az Ön saját szerepét?
Megtiszteltetés és kiváltság, az URBACT Monitoring Bizottság elnökének lenni és nagy örömöt jelent számomra, hogy a Bizottság tagjait Dublinban fogadhatom. Remélem, hogy elnökként biztosítani tudom, hogy a Bizottság továbbra is folytassa az URBACT stratégia egyértelmű és hatékony irányítását, hogy a program a továbbiakban is hatékonyan működhessen. Természetesen ezen felül feladatunk, hogy még ebben az évben véglegesítsük az URBACT III programot a 2014-2020 közötti időszakra. Valamennyi bizottsági tag, az Irányító Hatóság és az URBACT rendelkezésére állok, megteszek minden tőlem telhetőt az új program kidolgozásáért. 

Mint, ahogy Ön is tudja, Dublin ad otthont a következő URBACT nyári egyetemnek augusztusban. Mondana néhány ötletet, mit érdemes csinálni ebben a gyönyörű városban?
Azt tanácsolnám az embereknek, hogy ne képzeljék el már az utazás előtt, hogy milyen lehet Dublin. Sokfajta Dublin létezik, mindegyiket fel lehet fedezni, különféleképp lehet élvezni, így az a legjobb, ha az ember nyitott elmével jár, és hagyja, hogy a város annyi érdekes utazásra elvigye, amennyire csak lehetséges. Továbbá, mivel Írországban nyár van, hozzanak esőkabátot!

Összefoglalva, milyen lenne az Ön számára ideális város?
Röviden: jobban kedvelném Dublint, kevesebb esővel! Természetesen nem létezik egyetlen ideális város. Amennyiben mégis létezne, minden ember ott szeretne élni, és akkor már nem is lenne olyan eszményi. Az Unióban nagyon sok város olyan tulajdonságokkal bír, amelyeket ha egybegyúrnánk, megkapnánk az elméletileg ideális várost. Például rendelkezne Róma vagy Athén történelmével, Berlin vagy London energiájával, Budapest vagy Bécs nagyszerűségével, pompájával, Barcelona építészetével és klímájával, Florance vagy Párizs kulturális örökségével… a lista tovább folytatódik és remélem, hogy szabadidőmben még több Uniós várost megjelölhetek rajta, annak érdekében, hogy a számomra ideális városképet megalkossam - olyan ez, mint a fantázia foci!
 
További információ: