Az Autómentes sugárút sikere Tartuban

Tartu Autómentes sugárútja ösztönözte a gazdaságot és arra biztatta a városlakókat, hogy élvezzék ki a biztonságos tér adta új lehetőségeket!

Mivel a koronavírus miatt több városi eseményt is kénytelenek voltak lemondani a nyár folyamán, Tartu városának vezetése úgy döntött, hogy teret enged a lakosoknak a város szívében, hogy egy új környezetben élvezhessék a nyarat és egymás társaságát – az utca közepén. Ehhez a Tartu központjában található Vabaduse puiestee-t egy hónapra lezárták az autók elől, hogy összekössék a városon átfolyó Emajõgi folyót a belvárossal, biztonságos találkozóhelyet teremtsenek a városlakók számára, és az izgalmas projekt révén idevonzzák a látogatókat, megtelítve ezzel a környék kávézóit és éttermeit.

A szélsőséges 2020-as év lehetővé tette Tartu számára, hogy még inkább előtérbe helyezze fenntarthatósági céljait, megismertesse a városi biodiverzitás fogalmát, és közelebb hozza egy emberbarát, élhető város érzését. Tartu célja, hogy éghajlat-semleges várossá váljon, és megfeleljen a párizsi megállapodás céljainak. A fenntartható mobilitás döntő szerepet játszik a célok elérésében, és az Autómentes sugárút volt az első nagy hatású esemény e témában.

Az Autómentes sugárút 6600 négyzetmétert fedett le, melynek létrehozásához 2 tonna fémre, 4 kilométer fára, 10 köbméter talajra, közel 500 négyzetméter műfűre és 25 négyzetméternyi rét kialakítására volt szükség. Az egész területet büfékocsik, nyugágyak és függőágyak, valamint találkozókra szánt pavilonok borították. A sportos városlakók kosárlabdázhattak, a kulturális rajongók egy szabadtéri mozit látogathattak, a gyerekek számára pedig egy fitnesz park és egy nagy gázlómedence került kialakításra, ahol az emberek gyönyörködhettek a napsütésben vagy a szakadó esőben. A csomagmegőrzés kezelése a fenntarthatóságon alapult, ennek érdekében speciális csomagmegőrző szekrényeket hoztak létre a területen, amelyet az OÜ Eesti Pandipakend később pozitív példaként emelt ki a közösségi médiában.

Az Autómentes sugárút teljes területét a 2 + 2 távolság szabályának szem előtt tartásával tervezték. A tevékenységeket és a vendéglátást úgy szervezték, hogy a látogatók szétszóródjanak, a környéken három kézmosó állomás működött, a biztonsági személyzet pedig segített megakadályozni a nagyobb csoportosulásokat.

Tõnis Arjus Tartu város főépítész kifejtette, hogy ezek a városközpontban kialakított új találkozási helyek, helyzetek és meglepetések izgalmas emlékeket, élményeket és izgalmakat nyújtanak az emberek számára. „Ez erősíti az emberek vonzalmát a város és egymás iránt, valamint növeli a szülővárosukhoz való kötődést és identitásukat" – mondta, utalva az Autómentes sugárút ötletére, mint előremutató kezdeményezés.

Ez a kezdeményezés (első beavatkozásként) segített a koronavírus által érintett gazdaság fellendítésében, de olyan fontos kérdéseket is kiemelt, mint a környezet és az autóhasználat. Összesen több mint 200 eseményre, előadásra, beszélgetésre, találkozóra, minikoncertre és workshopra került sor az Autómentes sugárúton a hónap folyamán. 25 programpartnerrel együttműködve részt lehetett venni például vázlatrajz és napenergiával működő autóépítő műhelyben, megtanulni cirkuszi trükköket, hajtogatni papírhajókat, latin ritmusra táncolni vagy jógázni. Továbbá számos programlehetőség volt gyermekek, valamint nagymamák és nagyapák számára is.

 

Az „Autómentes sugárút sikeresnek bizonyult az Emajõgi folyó és a belváros összekapcsolásában, vonzotta a városlakókat, hogy rendszeresen töltsenek időt a környéken, és jelentős érdeklődést váltott ki a turistákban. A szervezők örömére sikeresen összehoztuk a különböző generációkat a térségben” – mondta Marleen Viidul, Tartu városi önkormányzat kulturális osztályának vezetője.

Mivel az Autómentes sugárút mind a város lakói, mind Észtországból és a szomszédos országokból érkező turisták körében népszerű volt, a városvezetés azt tervezi, hogy jövőre is visszahozza az Autómentes sugárutat, bár kissé más formában.
 

 

Írta: Laura McIntosh

 
Eredeti cikk: https://urbact.eu/success-tartu%E2%80%99s-car-free-avenue