Lépések az egészséges város felé Bradfordban

Célunk egy olyan élhető városi környezet megteremtése, amely a mindennapi élet, a munka és a játék ideális térszíne. A legfontosabb cél egy egészséges város létrehozása, ahol a belvárosban élő lakosságunk vonzó, egészséges környezetben él.

Bradford lakosságát tekintve a fiatal korosztályok magasan reprezentáltak, a közösség csaknem egynegyede 16 éven aluli. A lakosság rendkívül sokszínű, a város egész területén minden negyedik ember ázsiai / ázsiai brit származásúnak vallja magát. A városban magas a nélkülözés szintje, és ez a városi környezetre is jelentős terhet ró, mely főként azokon a területeken jellemző, ahol a legtöbb BaME (Black, Asian and Minority Ethnic) közösségünk él, ezért a nélkülözés aránytalanul befolyásolja jólétüket és életlehetőségeiket.
 

Ha az embereket az átalakulás középpontjába helyezzük

Célunk, hogy a városközpont úgy alakuljon át, hogy új és fenntartható életstílusoknak adjon teret, amelyek vonzóak minden közösségünk számára, továbbá gazdasági lehetőségeket kínál minden lakos számára és egyben a város kulturális szívét jelenti. Szeretnénk az embereket ennek az átalakulásnak a középpontjába állítani. Ezt innovatív tervezés és megvalósítás, valamint a munkában való szoros együttműködés és kapacitásépítés révén lehet elérni annak érdekében, hogy minden ember és érintett fél képes legyen alakítani ezt a jövőt. Tehát egy alulról felfelé építkező megközelítés alkalmazására van szükség, amely az embereknél kezdődik.

Köszönhetően az új közösségek megtelepedésének térségünkben, erős történelmi múlttal és hagyományokkal rendelkezünk, mely adottság egy virágzó és boldog életközösséget tud kialakítani. A város sokszínűsége fontos erőforrás, a lakosok több mint 150 nyelven beszélnek és rengeteg a nemzetközi kapcsolódás, így valóban világvárosnak tekinthetjük magunkat. A kreativitás és az innováció akkor a legerőteljesebb, ha a különböző ötletekkel rendelkező emberek összefognak és inspirálják egymást, hogy képzeletüket felülmúlva alkothassanak. A városokban történik az emberek és az ötletek találkozása – ez az a fajta jövő, amelyben hiszünk és városunk és népünk érdekét szolgálja.
 

Fenntartható mobilitás

A fenntartható mobilitás kapcsán a tömegközlekedés és az aktív utazási módok tekintetében több lehetőséget szeretnénk kialakítani, hogy az emberek biztonságos, vonzó, befogadó környezetben tudjanak utazni. Magas minőségű várostervezési és természetalapú megoldások révén mindenki számára elérhető útvonalakat hozunk létre a kulcsfontosságú célpontok könnyebb elérése érdekében. Ez arra ösztönzi az embereket, hogy városon belül ingázásuk aktívabbá váljon. Továbbá lehetővé teszi, hogy korosztálytól és készségektől függetlenül, legyenek bármilyen életszakaszban, gyalogosan vagy kerekesszékkel is meg tudják közelíteni a városközpontot. Egyre nagyobb számban ösztönözni fogja a dolgozó embereket, a turistákat és a városközpontban élőket, hogy kényelmesen fel tudják fedezni a város kínálatát, és újra és újra térjenek vissza oda.

Egészséges városunk egy olyan hely lesz, amely azt sugallja, hogy a fiatal lakosság igényeit is kielégíti, hiszen gyermek- és fiatalbarát városi környezetet szeretnénk létrehozni. Szeretnénk megvalósítani azt az elvet, hogy a gyermekeket is előtérbe helyező város mindenki számára jó hely. Szeretnénk, ha a gyerekek és a fiatalok éreznék, hogy közösségünk biztonságos és megbecsült tagjai, akiknek a szava kulcsfontosságú a mindennapokban, és érdemi módon vonják be őket a város és más városközpontok terveinek kidolgozásába a következő években.
 

Fát minden gyermeknek program

Novemberben Bradford városvezetése a Nemzeti faültetési hét keretében elindította A fát minden gyermeknek programot. Összesen 250 000 fontot fordítanak arra, hogy minden általános iskolás gyermek számára elültetésre kerüljön egy fa. Ez azt jelenti, hogy a következő két évben mintegy 55 000 fát ültetnek a városban.

Az iskoláknak és a közösségi csoportoknak számos lehetőségük van arra, hogy kapcsolódni tudjanak a kezdeményezéshez, többek között részt vehetnek a város két új, elkülönített erdőjében történő telepítésben; iskolai gyümölcsöst is alapíthatnak; őshonos fákat kapnak, melyeket az iskola területén tudnak elültetni vagy akár néhány fát a saját kertjükben is elültethetnek.

Ezt a közösségi kezdeményezést a Fák a városokért, a Bradfordi Erdő (Bradfordi Környezetvédelmi Intézet), a Woodhouse Közösségi Termelők, a városi tanács, a plébánia testülete és más közösségi csoportok egyaránt támogatják. A történetet még a BBC TV-k CountryFile műsorában is bemutatták:
(https://www.bbc.co.uk/programmes/m000pzlx)
 

Egészségesebb iskolába járás

Bradford városvezetése kísérleti programot indít, amelynek célja az iskolákba való eljutás fenntarthatóbb és egészségesebb módjának ösztönzése. A program elősegíti a biztonság javítását és az iskola bejáratánál a légszennyezettség csökkentését a tanítási nap elején és végén.

Az Iskola Utcái elnevezésű programot a város 11 általános iskolájában próbálják ki, továbbá az iskolákhoz közeli utak forgalmát csúcsidőben korlátozzák. Az autók többsége így a tanítási nap elején és végén ki fog szorulni az iskolák körüli utcákból.

Remélhetőleg a rendszer arra ösztönzi a szülőket, hogy lehetőség szerint hagyják otthon az autót, és gyalogosan, rollerrel vagy kerékpárral érkezzenek gyermekeikkel az iskolába. Továbbá azok számára, akik nem tudják elkerülni, hogy gyermeküket autóval szállítsák az iskolába, javasolják, hogy ne közvetlenül az iskola bejáratánál, hanem attól messzebb parkoljanak, és a maradék utat gyalogosan tegyék meg, ezzel is növelve a biztonságot és a jobb levegőminőséget az iskolák környékén.
 

Kihívások az integrált akcióterv kialakításában

Az URBACT programban részt vevő Bradford azt tervezi, hogy alkalmazni fogja az Egészséges Városok hálózat többi résztvevőjének tudását és tapasztalatait saját integrált cselekvési tervük inspirálására. Az URBACT Healthy Cities hálózat városaival való együttműködés során kiderült, hogy a városi környezetünkben jelentkező kihívások hogyan oszlanak meg szerte Európában. Minket minden érdekes ötlet ösztönöz, hogy feltárjuk ezeknek a közösségeknek a közegészségügyi és jóléttel kapcsolatos szempontjait.

Amint áttérünk az egészséges városok integrált cselekvési tervének tervezési szakaszára és a végső megvalósításra, Bradford Helyi URBACT Csoportja számos izgalmas kezdeményezést indít el, melyek célja:

  • Integrált aktív közlekedési infrastruktúra kialakítása
  • Biodiverz élőhelyek hálózatának létrehozása
  • A közterületek minőségének javítása
  • Biztonságosabb utcák kialakítása
  • Több szabadtéri játéktér a gyermekek számára
  • Az egészséges életmód ösztönzése

Írta: Saira Ali és Richard Middleton, Bradford koordinációs csapat

Eredeti cikk: https://urbact.eu/healthy-bradford