Vilafranca del Penedès helyreállítása – egy transzfer történet Katalóniából

Jordi Cuyàs beszámolója. A történet 1979-ben kezdődött…..

Az 1979-es demokratikus átalakulás és az első szabad önkormányzati választások közepette, Vilafranca del Penedès, csak úgy, mint az ország többi része, szembenézett a város problémáival, úgymint például az oktatás, a kórházi ellátás, a történelmi és a kereskedelmi központ helyzete és mindezek helyreállítása.

Hovatovább, akkorra már lehetséges volt a lakhatás menedzselése a város részéről is a diktatúra idején felelős állam helyett. Azon dolgoztunk, hogy a lakások támogatást nyerjenek és megújuljanak  a rossz állapotban lévők, különösen a történelmi városközpontban a megújuló közterek környezetében.

A tíz évvel ezelőtti gazdasági világválság számos változást idézett elő, az új építkezések a népesség növekedés lassulásával megálltak és a súlyos szociális problémákkal küzdő emberek kerültek a városrehabilitáció fókuszába. Ekkor született meg a „Vilafarnca Inclusions” project.

 

URBACT Jó Gyakorlat Vilafranca del Penedès-ben

Vilafranca igen elégedett volt a „Vilafranca Inclusion” projekttel, amelyre elsőként Diputació de Barcelona városa figyelt fel elsőként, 2017-ben pedig az URBACT program is, ugyanis ez a projekt nem csak az üres lakások helyreállítására reflektál, hanem a rehabilitációban részt vevő munkanélküliek szociális helyzetének javítását is, ez által a teljes problémakört kezelve. A gyakorlat az elért eredmények ellenére sem bizonyult sikeresnek, amikor a nagylakás tulajdonosok kiszálltak az ingatlanjaik jövőben való áremelkedését várva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ALT/BAU Hálózatban lévő üres épület Vilafrancaban (bal oldali kép), felújítás alatt álló épület (jobb oldali kép)

Az épületek egészének elhagyása a lakások rendezetlen állapotához és a maffia általi elfoglalásához vezetett Spanyolországban és Vilafrancaban is; a probléma kettősnek bizonyult a világjárvány alatt, ugyanis társadalmi krízis jött létre a jogok és kötelezettségek kiegyenlítetlen helyzete és az épületek gyors romlása miatt. Mindehhez hozzá kell tennünk, hogy hazánkban nem szokás a házak bérlése, sokkal inkább azok megvétele. A házak és az üzlethelységek bérleti díja jellemzően túl magas. Az állami lakáspolitika nem terjed ki az épületek, lakások bérlésére. Amikor a közigazgatás lakásépítési projektekbe fektetett be, annak mielőbbi eladására és megtérülésére törekedett.

 

URBACT Jó Gyakorlat Chemnitzből…

Az új helyzettel szemben állva, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy el kell hagynunk egy korábbi projektet és egy nagyobb pénzügyi befektetést kell kezdeményeznünk. Az URBACT-on keresztül el tudtuk sajátítani Chemnitz jó gyakorlatát, az Agentur StadtWohnen Chemnitz projekt példáján, amelyet egy magánvállalat vezet és rugalmas, proaktív megközelítést ajánl a város történelmi épületeinek a revitalizációjára. A cég ez alatt az épületekkel kapcsolatos információk központi gyűjtője és terjesztője is lett. Összefogja a tulajdonosokat, potenciális befektetőket vagy használókat és a rossz állapotú vagy üres épületekért felelős állami szerveket. A köztük lévő kapcsolat segíti az együttműködést, a pénzek jobb elosztását, és a nagyobb költségek elkerülését a pusztuló épületek tulajdonosainak és az önkormányzatnak egyaránt.

 

…a jó gyakorlat alkalmazása Vilafrancaban

Mindenki számára szükséges volt a probléma megközelítését illetően, hogy annak gyökerét tárjuk fel elsőként. Ezt követően a társadalmi érzékenyítés volt a feladat, annak érdekében, hogy kialakuljon egy olyan alkalmas szerkezet, amely képes elég technikai kapacitással és fizetőképességgel rendelkező magánpartnert vonzani, ami a probléma megoldásához nélkülözhetetlen. Fontos lépés volt a Habitat3 (Lakhatás a társadalmi befogadásért) Alapítvánnyal történő együttműködés. A Habitat3 Alapítvánnyal már 10 házat sikerült visszaszereznünk.

A Habitat3 Alapítvány egy szociális lakás bérléssel foglalkozó szervezet, amelynek a fő célja, hogy olyan házakat, lakásokat kutasson fel, amiknek a bérleti díja a piaci árak alatt vannak. A cél érdekében az egyik feladat a lakásfelújítás és méltóságteljes együttműködés a munkát kínáló cégekkel.

Ebben az értelemben volt érdekes számunkra Chemnitz városának példája. Chemnitz a Lakásügynökségével egyetemben (Agentur StadtWohnen Chemnitz) ajánlásokat tett az ingatlan-tanácsadási szolgáltatások terén a rehabilitálandó épületek és azok lakhatóvá tétele érdekében. Vilafrancanak szüksége volt egy koncepcióra az állami és a magánszféra közötti partnerségre az ingatlanpiacon. A Chemnitzi Lakásügynökség a romos vagy üresen álló épületek tulajdonosait célozta meg, valamint a jövőbeni befektetőket és használókat, akik érdeklődnek a közösségi élet és az épületek későbbi kreatív felhasználása iránt.

Az új lakáspolitikát nem könnyű bevezetni a megyében, mert magába foglalja a korábbi lakáspolitikát is, amelyet már a magánpiac ural. A világjárvány tovább akadályozza a direkt kapcsolatot az érdekeltek között, akik között a bizalomépítés elsődleges, ami viszont elég nehéz a virtuális térben. Jelenleg még a chemnitzi példa adaptálásán dolgozunk és konkrét eredményeket nem tudunk felmutatni. Azonban nyilvánvaló számunkra, hogy ezen az úton kell tovább haladnunk, különösen a városközpontban. A kihívás az, hogy a költségvetést és az önkormányzati tevékenységeket ne veszélyeztessük, egyszóval a közigazgatás és az alulról jövő kezdeményezések közötti együttműködés bevett gyakorlatként kellene, hogy működjön a XXI. században.

A Chemnitzi Lakástulajdonosok Együtműködése sikeres példája, hogy hogyan ültessünk át a valóságba egy bevált módszert, csakúgy, mint a hallgatók apartmanháza, amelyet a félidei felülvizsgálati találkozón ismerhettünk meg Chemnitzben, 2019 decemberében.

 

Következtetések

Amit Chemnitztől tanultunk, a látogatások során, hogy a projektjük SZÜKSÉGES ÉS LEHETSÉGES. A hálózatban együttműködő további városok is hasznos visszajelzéseket, tippeket adtak számunkra. Különösen azoknak a tereknek az átmeneti használatában, amelyekben valamilyen tevékenység folyik, azok felújítása alatt is. Számos ALT/BAU projektpartner tapasztalata nyújt számunkra innovatív megoldásokat. Röviden, itt az idő, hogy a város a lehetőségeit kihasználva elérje céljait az URBACT programon keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

Írta: Jordi Cuyàs, Vilafranca del Penedès Önkormányzatának Stratégiai Projekt Koordinátora

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/restoring-vilafranca-del-pened%C3%A8s-transfer-story-catalonia