Az URBACT stratégiai közbeszerzési ismeretei egy gombnyomásra!

Soha nem késő megismerni és alkalmazni az URBACT online tanfolyamán elérhető információkat.

Az URBACT 2015 óta élen jár a városok támogatásában annak terén, hogy a közbeszerzést stratégiai eszközként használják társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásaik kezelésére.

Az URBACT-ról és a közbeszerzésről szóló legújabb cikkében Matthew Baqueriza-Jackson URBACT-szakértő megjegyzi, hogy a közbeszerzés megítélése átalakulóban van, „valamiből, ami mindig is a bürokrácia és a kihívások homályába burkolózott, olyasvalamivé, amely az „ integrált városfejlesztés ” szerves részét képezi és izgalmas.”

A közelmúltban lezajlott, a stratégiai beszerzésekről szóló online URBACT tanfolyam megerősítette, hogy létezik egy egyre növekvő közösség, amely igényt tart a tapasztalatcserére a városok közbeszerzéseinek jobb stratégiai alkalmazására. Az URBACT elkötelezett amellett, hogy támogassa ezt a közösséget az Európai Bizottság, az EU Urban Agenda Innovatív és Felelősségteljes Közbeszerzés Partnerség, az EUROCITIES és még sok más szereplővel együttműködve!

Mi történt 2021 márciusában?

Az URBACT online tanfolyamának első „tanulási ciklusa” nagy sikert aratott! Három héten át tartott, és több mint 600 regisztrált résztvevő követte a világ több mint 40 országából és 150 városából!

A tanfolyam hét modulból áll, amelyek lefedik a teljes beszerzési folyamatot, kezdve a beszerzés fontosságának felismerésétől és a város kiadásainak elemzésétől a szerződések odaítélésén át a nyertes pályázatok ellenőrzéséig.

Az URBACT Eszköztárban minden héten új modulok váltak elérhetővé, ami lehetővé tette a résztvevők számára, hogy néhány város esettanulmányán keresztül megismerjék a beszerzési ciklus egyes lépéseit.

A képzés rövid videók formájában zajlott. Matthew Baqueriza-Jackson – az URBACT PROCURE (2016-2018) és Making Spend Matter (2018-2021) transzferhálózatok szakértője ­ és Valentina Schippers-Opejko - az uniós városfejlesztési program céljait szolgáló, innovatív és felelős közbeszerzéssel foglalkozó partnerség koordinátora ­ által. A videókat további források, útmutatók is kiegészítik.

Matthew a beszerzés fontosságát és a tanfolyam felépítését ismerteti az 1. modulban

Az első tanulási ciklus részeként a modulokat minden héten élő események is kiegészítették. Míg a modulok tartalma bármikor elérhető marad mindenki számára, ezek az élő események lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, találkozzanak oktatóikkal és megvitassák a tanultakat. A résztvevők létszáma 150 feletti volt, több mint 30 ország 70 városa vett részt az élő eseményeken!

Az URBACT előremozdítja a közbeszerzésről szóló vitát

Egy héttel az online tanfolyam elindítása után az URBACT megszervezte az első élő eseményt az uniós városfejlesztési program céljait szolgáló, innovatív és felelős közbeszerzéssel foglalkozó partnerség együttműködésével. A rendezvény az EUROCITIES és az Európai Bizottság képviselőit hívta meg az EU politikai keretének különböző dimenzióiról szóló panelbeszélgetésre.

Az előadók kiemelték a kurzus néhány fontosabb üzenetét. Például „annak a jelentőségét, hogy a közbeszerzésről más megközelítésben kell gondolkozni, a polgárok számára nyújtott szolgáltatások jobb minőségének fejlesztését célzó eszközként kell rá tekinteni” említette Ivo Locatelli, a DG GROW munkatársa.

Ieva Cerniute, a DG REGIO munkatársa hozzátette, hogy „az EU kohéziós politikájának mintegy 50% -át közbeszerzés útján bonyolítják le”, és kiemelte a Bizottság munkáját „a az EU-s forrásallokáció során a kohéziós politikában alkalmazott közbeszerzési stratégiával kapcsolatban.

Anja Katalin de Cunto, az EUROCITIES „Big Buyers” kezdeményezésének  koordinátora hangsúlyozta, hogy mennyire fontos „folytatni a munkát és az együttműködést a piaci szereplőkkel, nemcsak a nagy beszállítókkal, hanem a helyi beszállítókkal is, a kétoldalú kommunikáció elengedhetetlen fontosságú ”.

Noha nem tervezik a jelenlegi, közbeszerzésről szóló EU-irányelvek frissítését, az előadók egyetértettek abban, hogy a mostani keretek között is van mit javítani. Prioritásként emelték ki például az állami vásárlók kapacitásépítésébe történő befektetést a meglévő lehetőségek maximalizálása érdekében.

Az előadók arról is beszéltek, hogy az élelmiszer-beszerzés egy másik kritikus fejlesztési terület, amely lehetőséget teremthet a városok számára, hogy többet vásároljanak helyben, és a beszerzéseket a helyi élelmiszer-ellátási láncok fejlesztésének ösztönzőjeként használják. Ez segíthet az állampolgárok egészségének megőrzésében, a környezetvédelemben és a helyi gazdaság támogatásában - szorosan illeszkedve az URBACT Bio-Canteens transzferhálózatához és az URBACT egyéb, a COP 26-hoz kapcsolódó, nagyobb volumenű törekvéseihez.

Végül Matthew bejelentette, hogy az URBACT jelenleg azt kutatja, hogy a közbeszerzés milyen hatással van a nőkre. A Gender Equal Cities keretében kialakított nagyszerű együttműködésekre és ezen online tanfolyam lendületére építve az URBACT gondolatébresztő ülést szervez az etikus és a nemek közötti egyenlőséget szem előtt tartó beszerzésekről a 4. URBACT városfesztiválon, amelyre 2021. június 15-17. között, online formában kerül sor.

Mit gondoltak a résztvevők az URBACT első stratégiai beszerzési ciklusáról?

A tanfolyamra érkezett visszajelzések elsöprően pozitívak voltak! A résztvevők dicsérték mind a tanfolyam tartalmát, mind a tanulási ciklus felépítését. A résztvevők több mint 95%-a úgy érezte, hogy a stratégiai beszerzésről tanultakat a gyakorlatba is képes lesz átültetni a városában, illetve másoknak is ajánlaná a tanfolyamot. Néhány példa a résztvevők visszajelzései a közül:

 „Az URBACT stratégiai beszerzésekről szóló online tanfolyama nagyszerű tanulási [lehetőség]. Remek alkalom volt a tanulásra és a tudásom frissítésére... az elejétől a végéig élvezetes volt a tanfolyam... ”

"Tetszett a lehetőség, hogy a nekem megfelelő időben vehettem részt a tanfolyamon.... A lehetőség arra, hogy a videókat akkor nézzem meg, amikor akarom, nagyon hasznos volt azokban az időkben, amikor sok online megbeszélést kellett összehangolni."

A résztvevők sokféle szakterületről érkeztek. Megjelentek szakemberek, akik stratégiai módszereket kívánnak alkalmazni a beszerzési folyamataikban, illetve részt vettek a témával foglalkozó tanácsadók, kutatók és hallgatók is. Érdekes módon, számos URBACT kedvezményezett is jelen volt a tanfolyamon, mégis a legtöbb jelentkező korábban nem vett részt az URBACT programban sem szakértőként, sem partnerként. Az URBACT a továbbiakban is megkönnyíti a tudásátadást e közösség között a tanfolyam tartalmának életben tartása érdekében.

Szeretett volna csatlakozni?

Bár az első tanulási ciklus véget ért, a stratégiai közbeszerzéssel kapcsolatos ismeretszerzési lehetőségek az URBACT keretén belül még korántsem fogytak el.

Az online tanfolyam mind a hét modulja bármikor elérhető egyetlen gombnyomással. További információért látogasson el az URBACT tudástár oldalára a stratégiai közbeszerzés témában.

Szeretné tovább bővíteni a közbeszerzésről szóló ismereteit? Iratkozzon fel az etikai és nemi szempontból érzékeny közbeszerzésre a 4. URBACT városfesztiválon, 2021. június 15-17. között, online. Ne felejtse el elmenteni a dátumot, a regisztrációhoz kattintson ide!

Ne hagyja ki ezeket a lehetőségeket, hogy fejlessze szakértelmét a stratégiai közbeszerzés témájában - ez egyre fontosabb eszköz a pozitív változások ösztönzésére a városokban és a közösségeken belül. Reméljük, hogy hamarosan találkozunk online!

Nouhaila Bouhout az URBACT titkárságának kommunikációs munkatársa. Az egyik fő projektje az URBACT stratégiai beszerzésről szóló online tanfolyam digitális kommunikációs stratégiájának megtervezése és megvalósítása.

 

Gazdaság témakör

Feltöltötte: Nouhaila Bouhout

Eredeti cikk: https://urbact.eu/urbact-strategic-procurement-knowledge-at-click-of-button