A Health&Greenspace partnerek tevékeny tavaszt tudhatnak maguk mögött!

Ebben a cikkben összefoglaljuk a Health & Greenspace akciótervezési hálózat idei tevékenységeit.
Tartalom:
• Az egészség és a természet együtt jár - új funkciók a parkokban
• Új funkciókat a régi területeknek! -­ felújítás
• Társadalmi jólét és zöld területek -­ közösség aktivizálása
• Helyi csoportok aktiválva!
• A Health & Greenspace hálózat kommunikációs kampányai
• Merész tervek és stratégiák

 

Az egészség és a természet együtt jár - új funkciók a parkokban

Espoo: Olari egészség-tanösvény

A Central Parkban található Espoo egyik legfinomabb természeti kincse - az Olari egészségügyi tanösvény, amely a környékbeli lakosok és a város közösség együttműködésével jött létre. A sikeres részvételi folyamat gyakorlatait és tanulságait egy 2021 szeptemberében megjelenő kötetben gyűjtjük össze - maradj velünk!

Espoo: Rastaala tanösvény

Az Olari egészség-tanösvény jó gyakorlatának jó példáját követve egy új tanösvény van készülőben, amelyet a Rastaala általános iskolával együtt terveztek a helyi erdő Karakallio szomszédságában. Az ösvény virtuális információs tábláinál a látogató elolvashatja a hallgatók által írt tájékoztató szövegeket, megnézheti a képeket és meghallgathatja a hely „hangos táját”. Ezenkívül a hallgatók inspiráló és oktató gyakorlatok segítségével különböző témákban mérhetik fel tudásukat.

Új funkciókat a régi területeknek! ­- Felújítás

Aszfaltmezőből zöld közterület lesz az espooi Tapiola kertvárosban. A helyszínt jelenleg egy buszpályaudvar foglalja el, amelyet egy a lakók igényeinek megfelelően új területre helyeznek majd át. Központi elhelyezkedése révén a jövőben a Tapionpuisto park rekreációs célokkal inspiráló eseményeket szervez a lakosok számára.


Fotó: City of Espoo

Breda egy katonai laktanyát alakít át új városi parkká

Breda önkormányzata új városi zöld infrastruktúrát fog létrehozni a Seelig-zuid katonai laktanya új városi parkká történő átalakításával. A 2020-2022 közötti időszakban integrált cselekvési terv készül az új park tervezésére. A jelenlegi Seelig-zuid katonai terület a nyilvánosság számára jelenleg nem hozzáférhető. A kisléptékű akció célja, hogy ideiglenesen látogatható legyen a terület a lakosok számára, amelyhez kerítések elhelyezése és külön bejárat kiépítése szükséges.

A Breda rekreációs célokra felújítja a Mark-folyó városi partjának egy részét

A Fellenoord térség szó szerint a „legforróbb hely a városban”. Ahhoz, hogy a lakók kicsit fel tudjanak frissülni a nyári hőségben, a Mark-folyó partját, mint zöldterületet alkalmassá teszik a vízparti kikapcsolódásra. Például piknikasztalokat helyeznek el az emberek pihenésére, pingpongasztalt a gyermekek számára, a füvet rendszeresen kaszálják, hogy alkalmas legyen a gyep napozáshoz, valamit építenek egy kis mólót a kis evezős csónakok számára.

Tartu: elhagyott vasútvonalból lineáris park

Tartu számára az egészség és a zöld terek növelése felé vezető út egyik lényeges lépése egy elhagyott vasútvonal jövőbeni, zöldterületi hasznosítására irányuló felmérés volt. A környező városrészek fokozatosan átalakulnak, az ipari funkciók helyét egyre inkább a lakó- és üzleti funkciók veszik át, így szükségtelen a vasúti összeköttetés a városrészek között . Gondos elemzés és nyilvános vita után úgy döntöttek, hogy 2 km hosszú lineáris parkká alakítják át az elhagyott vasútvonalat. A döntés jelentős lépés Tartu éghajlati és mobilitási céljainak elérésében.

Messina: az elhanyagolt partvidékek újraminősítése zöld és kék infrastruktúrával

A ForestaMe egy zöldítési projekt Messinában, ahol a végső cél Messina eddig elhanyagolt partvidéke nagy részének zöld és kék infrastruktúrákkal történő újraminősítése. A projekt talán a városban először mutatja be azt a tudatosságot, hogy az egészségügy és a zöldfelületek szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Messina: a Villa Dante átértékelése

Messina városközpontjában, a legnagyobb zöldövezetben található Villa Dante elhanyagolt parkterületét átalakítják, és felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy vegyék újra használatba egészségük javítására.

Santa Pola: a hőstressz elleni küzdelem a Salamanca sugárút átalakításával

Társadalmi jólét és zöldterületek ­ a közösség aktivizálása

Espoo takarítási napja - közösségi munkabulik

Finnországban erős a helyi környezet tisztaságáért tett közös erőfeszítések kultúrája. Espoo-ban a közösségi erőfeszítések régi hagyományai a városi takarítási napok formájában élnek tovább, amelyeket önkéntes lakosok szerveznek. A város támogatásával rendezik meg a szemétgyűjtést és az invazív fajok irtását az értékes kultúrtájak megőrzése érdekében. Idén tavasszal már több önkéntes csoport is feliratkozott. További információ: Espoo.fi/talkoot

Breda részt vesz a 2021-es országos bajnokságon: Utcakövek eltávolítása ­ A Teruggave közelében lévő parkoló zöldítése

A csapadékvíz tárolását biztosító nagyobb tér kialakításának célkitűzésével Breda önkormányzata részt vesz az „Utcakövek eltávolítása 2021” című országos bajnokságon. Az a város nyeri el a trófeát, amelyiknek sikerült a legnagyobb kövezett felületet zöldíteni. A burkolat eltávolításának egyik kiszemelt célterülete az egykori adóépület közelében található parkolóhely, amelyet Teruggave-nek hívnak. Az emberek ide olyan növényeket is hozhatnak, amelyekre már nincs szükségük, vagy elvihetnek innen olyanokat, amelyekre szükségük van.

Limerick: a szabadtéri oktatás új szintre emelkedett – Erdei iskola gyerekeknek Baggotban

A Baggot Estate egy nyilvános park (13,3882 hektár) az írországi Limerick városától nyugatra. 2020 szeptemberétől decemberig hetente egyszer tartottak erdei iskolai foglalkozásokat a parkban egy helyi, hallássérült gyermekeket oktató általános iskolának. Minden foglalkozás három órásszabadidős tanulással telt a 2. és 6. osztály közötti (8-12 éves) korosztály számára. Az erdei iskolát vezető tanár a szabadban tartott órákat a gyerekeknek, a kormányzati útmutatásoknak megfelelő társadalmi távolságtartás szabályait betartva (COVID).

Minden foglalkozás előtt a tanár és két diák előkészített egy területet a birtokon az erdei iskola számára. Kialakították az aznap bejárandó erdei iskola határait, amelyeket minden héten meghosszabbítottak, és azonosították a helyszínen előforduló egyes veszélyforrásokat, mint például a csalán, a szamárfa, a szemét, a gomba stb.. Az általános iskolai tanterv szerint a tevékenységek olyan tantárgyi területekhez kapcsolódtak, mint a társadalmi környezeti és természettudományi oktatás, művészet, angol, szociális- és egészségnevelés, valamint a testnevelés. A program sikerén felbuzdulva más iskolákat is hasonló tevékenységekre ösztönöznek.

Limerick: Tanösvények és természetműhelyek

Limerick kisléptékű akciói között említhetők a Baggot Estate park erdei tanösvényei, ahol a rönkök, falépcsők természetes játéklehetőségeket biztosítanak a gyerekek számára. A „Természetműhelyek Baggot Estateben” elnevezésű másik kisszabású akció keretében igyekeznek bevonni a helyi gyerekeket a városi erdők biológiai sokféleségének megismerésébe. A foglalkozások alkalmával a pedagógusok megismertetik a gyerekekkel az erdő illatát, hangjait, látványát. A gyermekek kis tájékoztatókat kapnak, amelyeket segítségével maguk is könnyen beazonosíthatják a különféle növény- és állatfajokat. Tájfutó tanfolyamokat is rendeznek a parkban. Papíralapú térképeket készítenek és virtuális tanfolyamokat szerveznek, amelyek a MapRun okostelefon alkalmazással együtt használhatók. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy bármikor részt vegyenek a programban.

Kép forrása: Forest School Association, Írország

 

Tartuban aktívan telt a téli időszak: a lakosokat kinti elfoglaltságokra ösztönözték

Tartu városában a Covid járvány ellenére sokat mókáztak az emberek a szabadban a hónak köszönhetően. Az embereket arra ösztönözték, hogy töltsenek sok időt a szabadban, és vegyenek részt a téli sportokban - szinte minden városi körzetnek megvoltak a saját sípályái, és a város egy népszerű korcsolyapályát is épített, amely március végéig működött.

Messina: a zöld tevékenységek népszerűsítése madármegfigyeléssel

A madármegfigyelés szórakoztató! Ez mind a gyerekeket, mind a felnőtteket a természeti értékeink védelmére oktatja, ugyanakkor a szabadban történő mozgásra is ösztönöz! Ezért Messina a Mediterrán Természetvédelmi Egyesülettel, az ornitológusokkal és a környezetvédelmi szakértőkkel közösen háromnapos madármegfigyelő rendezvényt szervezett az iskoláknak és a polgároknak - hatalmas sikerrel!

Poznan: Vállalkozások és a Természet Összekapcsolása Csúcstalálkozó június 29-30-án

Poznań városa 2021. június 29-én és 30-án a virtuális, Vállalkozások és a Természet összekapcsolása Csúcstalálkozónak ad otthont. Az esemény a vállalkozói szellem fejlesztését célozza, amely a kék-zöld infrastruktúra és a természeten alapuló megoldások használatára ösztönzi a vállalkozókat.

További információk és regisztráció elérhető itt.

Helyi csoportok aktiválva!

Suceava nyilvános konzultációt vezet a Sipote Erőd projekt kapcsán.

Suceava jelenleg a Sipote erőd átalakításával kapcsolatos konzultációt folytat az érintettekkel és a civilekkel. A folyamat célja, hogy a város szívében található jelentős zöldterületből az önkormányzat és a város polgárai számára a legtöbbet kihozzák. A konzultáció végén az építészek által javasolt projektek közül választanak.

Espoo bevonja az időseket az integrált cselekvési terv elkészítésébe

Partnervárosunk, Espoo forgalmasabb, mint valaha. Már 11 ULG-találkozójuk volt, amelyek megismertették a résztvevőket a városi természet és egészség általános előnyeiről, valamint a fizikai aktivitás és a környezet kapcsolatáról. Augusztusban pedig meghívják az időseket egy közös eszmecserére az espooi integrált cselekvési tervhetz (IAP) kapcsolódóan.

A Health & Greenspace hálózat kommunikációs kampányai

Suceava végül személyesen tartotta meg ULG-találkozóit! Az elsőben SWOT-elemzést készítettek az egészségről és a zöld terekről, a másodikban kis léptékű akcióötletüket vitatták meg, amely tudatosságnövelő kampánynak készül. Az iskolákkal és a Közegészségügyi Igazgatósággal együttműködve kerül sor a szabadidő természetben való eltöltése fontosságának hangsúlyozására, a fizikai tevékenységek ösztönzésére, valamint a mozgásszegény életmód és a zárt térben való szabadidő eltántorítására.

Ezen a kampányon belül a következő tevékenységeket hajtják végre:

• Tanulás a természetben (az egyetemi ULG tagunk segítségével) - Sipote erdő

• Sportesemények (Suceava folyó partja, Tatarasi park)

• Szabadtéri színház és egyéb kulturális rendezvények (Tatarasi park)

• Promóciós anyagok (szórólapok, amelyek kulcsfontosságú üzeneteket tartalmaznak az egészség és a zöldtér fontosságáról), egyéb, a projekt logójával készülő anyagok

Az Espoo készített egy rövid videót arról, hogy mi történik az északi országokban!

A Hegyvidék térinformatikai alapú eszközökkel történő kísérletezést tervez

A Hegyvidék március 4-én GIS műhelymunkát szervezett. A Bunyevácz Katalin URBACT szakértő által a vezető partnerrel és a vezető szakértővel közösen szervezett térinformatikai workshop során elméleti és tudományos térinformatikai gyakorlatokat, valamint a valós életben alkalmazott térinformatikai alkalmazásokat és eszközöket mutattak be a H&G projekt partnereinek és a meghívottaknak.

A műhely a szakértő előadásával kezdődött, bemutatva a térinformatika alapkoncepcióját, bemutatva a lehetséges alkalmazási területeket, és bemutatva az ezen a területen végzett tudományos kutatásokat. Ezt követően interaktív térképelemző gyakorlatot szerveztek, ahol a résztvevők megtapasztalhatták és modellezhették a helyzetet a zöldterületek tervezéséhez használt térképek segítségével.

A napirend elméleti-tudományos része után a térinformatika gyakorlati alkalmazásának bemutatása következett. Először egy meghívott előadó, Festa Isufi csatlakozott hozzánk a finn Maptionnaire nevű vállalkozásból. Ezt a vállalatot egy egyetemi kutatás során hozták létre, és platformot kínál a részvételi tervezési folyamatok térképalapú felméréseinek elkészítéséhez. A Maptionnaire nagyon egyszerűen használható eszköz mind az önkormányzatok, mind a lakosok számára. Festa Isufi bemutatta az alkalmazás működését.

Míg Festa ismertette a Maptionnaire technikai lehetőségeit, az Espoo képviselőjét felkérték, hogy mutassa be, hogyan működik a Maptionnaire a való életben a My Espoo részvételi folyamatban. Johanna Palomäki volt az espooi meghívott előadó, aki megosztotta velünk Espoo városában az egészséget szem előtt tartó tervezés és a városi zöldfelületek kezelése céljából alkalmazott további térinformatikai kutatásokat is.

A megbeszélést követően a szakértő beszámolót készített a térinformatika UGS tervezéséhez és kezeléséhez történő hozzájárulásáról, amely tartalmazza a bemutatók összefoglalását kiegészítve a térképelemző gyakorlat során a résztvevőktől kapott információkkal.

Az előadások itt tekinthetők meg:

Whose knowledge counts? GIS-based surveys and community engagement

Maptionnaire - community engagement platform for map-based tools

The use of GIS for health-responsive planning and management of urban green spaces

Merész tervek és stratégiák

Tartu jóváhagyta új energiaügyi és éghajlati cselekvési tervét

Bemutatták Tartu energiaügyi és éghajlati cselekvési tervét. A cselekvési terv tájékoztatást nyújt az energiatermelés és -fogyasztás következményeiről Tartu-ban. A terv azt a célt tűzte ki, hogy 2050-ig elérjék az éghajlat-semlegességet. A terv egy hatékony gyakorlati keretet határoz meg az Egészség és a Zöld tér céljainak megvalósításához az egészséges és zöld utcák rangsorolása révén.

Breda 2030-ra az első, zöld parkban lévő európai város szeretne lenni - 2044-re pedig CO2-semleges!

Az első európai város egy zöld parkban 2030-ra, a CO2-semlegesség pedig 2044-re - ez a két legnagyobb ambíció az egészség és a fenntarthatóság terén Bredában.

Messina leanderekkel küzd a légszennyezés ellen

Földrajzi elhelyezkedése miatt Messinából lehet legkönnyebben elérni Szicíliát, és ez sajnos oda vezetett, hogy a 4. legforgalmasabb olasz várossá vált. Ezért a légszennyezés olyan probléma, amellyel a városnak komolyan foglalkoznia kell. A légszennyezés csökkentését célzó projektek egyike a fák felhasználása. Az egyik legnagyobb és leginkább szennyezett sugárút, a Viale Boccetta mentén az összes fát (főként tölgyeket) áttelepítik a város dombjára és helyüket Leanderekkel (babérrózsa) helyettesítik, mert mezőgazdasági szakemberek szerint ezek a fafajok másoknál jobban elnyelik a szén-dioxidot, csökkentve a részecskeszintet a levegőben. Légszennyezés-ellenőrző egység is van ezen a sugárúton. A projektnek a következő hónapokban indul, és még a leanderek telepítése előtt meg kell mérni a levegőszennyezést, és rendszeresen ellenőrizni kell annak szintjét.

Santa Pola: természetes megoldások az áradások ellen.

A Playa Lisa Santa Pola területén található és mivel a tengerszint alatt van, ezért gyakran víz alá kerül. A város természetes megoldásokat keres a helyzet javítására. Ahogy Jorge Diez, a Környezetvédelmi és Infrastruktúrákért felelős tanácsos mondja: „Néha a természetes megoldások a legkézenfekvőbbek, például a betonpadló helyett a vizet elnyelő növényzettel történő padlóborítás.”. Más városoktól is lesnek el egyéb lehetőségeket, például a függőkerteket vagy a természetes árnyékolást.

Feltöltötte: Viktoria Soos

Eredeti cikk: https://urbact.eu/hg-partners-are-having-active-spring