URBACT városaink és hálózataink hírei – 2021. június 25.

A hét inspiráló történetei az URBACT városokból és hálózatokból, a közösségi együttműködéstől a digitális szektorban történő munkahelyteremtésig.

 

Az URBACT III program jelenleg 52 nemzetközi városhálózatot támogat: 23 transzferhálózatot (2018-2021), 23 akciótervezési hálózatot (2019-2022), 5 pilot hálózatot az UIA (Urban Innovative Actions) jó gyakorlat adaptálási módszerének kidolgozására, valamint egy újonnan indított pilot hálózatot a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) helyi szintű alkalmazására

 

Közösségi szellem építése

Tíz közösségi projekt tíz rövid videóban Võrutól, a Find Your Greatness hálózat észt partnerétől, Európa első stratégiai márkaépítő programjáról az okos városok számára.

 

 

 

 

Titkos városnéző túrák

Új „Innovatív Turisztikai Túrák” indulnak Cáceres-ben (ES), a Tourism Friendly Cities hálózat partnereként, akik a város kevésbé látogatott területein vezetik végig a lakosokat és a turistákat. Először: Madártani túra; valamint egy városnéző túra a Mór és az Új Zsidó városnegyedekben.

 

Felhívás a hajléktalanság megszüntetésére

A ROOF hálózat felhívást intéz az EU és a tagállamok felé, hogy tegyenek lépéseket négy kulcsfontosságú területen a hajléktalanság felszámolása érdekében. Válasz a legutóbbi „A hajléktalanság elleni küzdelem európai platformjáról szóló lisszaboni nyilatkozatra”, amely kötelezettséget vállal a hajléktalanság 2030-ig történő megszüntetésére.

 

A városok „felkészülnek a következő nagy válságra”

Hat brit város értékes tanácsokat oszt meg a közösségi együttműködés és rugalmasság kialakításában, az URBACT hálózatok partnereiként, a Covid-időszak alatt szerzett tapasztalataik alapján.

 

 

 

 

#TimeToShare

Az URBACT 23 transzferhálózatának városai - amelyeket egy-egy ’URBACT Jó Gyakorlat Város’ vezet - egymástól tanultak, és ennek eredményeként tartós, pozitív változásokat értek el. A legfrissebb történetek tőlük…

 

Játékok a befogadó, élhető és fenntartható városok számára, Udine (IT) ihletésével

A Playful Paradigm eszközei városoknak és döntéshozóknak: a helyi kezdeményezések, mint például a Ludobus, a Toylibrary és a Playful school programok elindításának kulcsa.

 

Városok összekötése önkéntesek által, az együttérzéstől a cselekvésig, Athienou (CY) ihletésével

Ellenálló város létrehozása a részvétel és az önkéntesség révén: érdekes „transzfer útmutató” bármely, önkéntesek segítségével megvalósított szükségletalapú társadalmi megoldások iránt érdeklődő város számára. Hogyan ösztönözhetjük az érintettek közös felelősségvállalását és hogyan enyhíthetjük a szociális célú költségvetés terheit.

Az utunk áttekintése: itt a lehetőség, hogy elolvassa a hálózat teljes hírlevél-sorozatát!

 

Művészet és kultúra, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem vezérlője a városokban, Manchester (Egyesült Királyság) ihletésével

Mantova (IT) transzfertörténete: „We Art the Change”

 

 

 

Beszélő házak, közös történetek, Újbuda, Budapest (HU) ihletésével

• Hogyan lehet kimutatni a közösségalapú és közösségközpontú beavatkozáshoz kapcsolódó eredményeket és társadalmi hatásokat? Kiket érintenek a legjobban ezek a változások? ... Szerencsés Rita projektszakértő lépésről lépésre mutatja be, hogyan követték nyomon a változásokat.

 

Zeneiskolák a társadalmi változás szolgálatában, L'hospitalet de Llobregat (ES) ihletésével

Grigny (FR) transzfertörténete, a 10 éves nagybőgős Maténé főszereplésével

 

A városi dzsungel gazdagítása méhekkel, Ljubljana (Sl) ihletésével

A partnervárosok bemutatják, hogy miként tanultak Ljublijana jó gyakorlatából, kezdve az első, tanulságos „kiképzőtáborral” 2019-ben.

Amarante (PT) virágzó méhei!

Bydgoszcz (PL): „Törődünk a természettel!”

Cesena (IT): a méhek jót tesznek az élelmezésnek

A Budapest Hegyvidék (HU): a beporzók terjedése

Nea Propontida (EL): A BeePathNet nyitott kapu az új kalandokhoz

A vezető partner, Ljublijana (Sl) szemszöge: „Hogyan adtuk át a BEE PATH jó gyakorlatot és hogyan értünk el ennél is többet…”

 

TechRevolution - A digitális munkahelyteremtési potenciál maximalizálása, Barnsley (Egyesült Királyság) ihletésével

Bacau (RO): Az URBACT partnerek „megkérdőjelezték a régi módszereket és új utakat nyitottak”

Schiedam (NL): innovatív módszerek a köz- és magánszférával való jobb együttműködéshez

Nyíregyháza (HU): a helyi gazdaság, különösen a kkv-szektor jövőbiztossá tétele

Pardubice (CZ): a Covid helyi gazdaságra gyakorolt ​​negatív hatásának minimalizálása

Pireaus (EL): Barnsley jó gyakorlata kiegészíti a kék gazdaság fellendítését célzó stratégiát

Vilanova i la Geltrú (ES): új e-egészségügyi és gamifikációs hackatonok, vállalkozói programok, helyi innovációs kiáltvány ... és még sok más!

A vezető partner, Barnsley (Egyesült Királyság) szemszöge: „A TechRevolution lehetővé tette számunkra, hogy folyamatosan megfigyeljük és újragondoljuk a tevékenységeinket annak érdekében, hogy folyamatosan tanuljunk és alkalmazkodjunk.”

• A „Tech Revolution 2.0” már készen áll, hogy még több uniós városba eljuttassa aVállalkozó Barnsley (Enterprising Barnsley) és Digitális Média Központ (Digital Media Centre) jó gyakorlatokat.

 

Olvassa el új kiadványunkat, ahol további történeteket olvashat arról, hogy a városok megismerik, adaptálják és újra felhasználják az URBACT jó gyakorlatait: Jó gyakorlatok átadása - Miért ne az én városomban?

 

Reméljük, hogy elnyerte tetszését az URBACT városok hírösszefoglalója. Ha van megosztani való híre az URBACT városokkal, vagy a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-25-june-2021