A szabadtéri edzőhelyek megismertetése a lakossággal

Amikor Espoo-ban a Covid-19 járvány miatt bezárták az összes fedett sportlétesítményt, a kültéri edzőterületek népszerűbbé váltak, mint valaha. Szerencsénk volt - ez csak azért volt lehetséges, mert Espoo városa az évek során jelentős összegeket fektetett a szabadtéri edzőparkok kialakításába, a jóléti stratégiája részeként.

Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a testmozgás és a szabadban végzett tevékenységek javítják közegészséget. Espoo nagy kiterjedésű kék és zöld infrastruktúrával rendelkezik. A szabadtéri edzőtermek és egyéb szabadtéri fitneszparkok a város teljes területén egyenletesen helyezkednek el.

A lakóövezetek mellett, vagy azokhoz közel történő elhelyezésükkel pozitív jelzést adunk a lakosok felé, hogy erősíteni kívánjuk a jólétet és a társadalmi befogadást. Szabadtéri edzéspolitikánk a város fenntarthatósági és társadalmi befogadási céljaival is összhangban van. Az összes szabadtéri edzőtermet Espoo városa létesíti és tartja fenn.

Az ingyenesen használható és az otthonok közelében elhelyezkedő létesítmények lehetővé teszik a testmozgást kortól, gazdasági vagy társadalmi státusztól függetlenül. Mivel könnyen elérhetőek, a használatukhoz szükséges küszöb alacsony.

A szabadtéri testmozgás elősegíti a testi, szellemi és társadalmi jólétet

Egy önkormányzat létének oka az, hogy értelmes és egészséges életet biztosítson minden korosztály és társadalmi csoport számára. Bölcs dolog hatékony, ingyenes és alacsony küszöbű szolgáltatásokat kínálni. Az önkormányzat azzal, hogy lehetőséget teremt a lakosok számára fizikai, szellemi és társadalmi jólétük ingyenes növelésére, teljesíti alapvető funkcióját.

Espoo az URBACT Health&Greenspace projekt partnere. A projekt lehetőséget teremt a szabadtéri jólétre vonatkozó tevékenységeink fokozására, a jelenleg készülő Espooi Integrált Akcióterven (IAP) keresztül. Már szóba került a tanösvények hasznosítása a szociális és egészségügyi környezetben, az aktív civil szervezeteinkkel együttműködve. Például a betegek és az ügyfelek találkozóit a szabadban, nem pedig beltéren rendezték meg.

Az egészségre is reflektáló IAP-val együtt Espoo programot készít a szabad ég alatt történő edzésre, amely alkalmazkodik a „Mobile Espoo 2030” jövőkép igényeihez és fejlesztési elképzeléseihez. A készülő program leírja, hogy mit csinálunk már jelenleg is, és ezt hogyan fejleszthetnénk tovább annak érdekében, hogy minden korosztály élvezhesse a testmozgást a természetben.

A Covid-19 járvány a szabadba küldött minket

A szabadtér biztonságos helyet kínál a testmozgáshoz és a társasági élethez. A járvány idején a fedett sportlétesítményeket bezárták, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Szerencsére az emberek a világ minden táján utat találtak a szabadba – így Espoo-ban is. A világjárvány azonban rávilágított arra, hogy a „fizikailag nem annyira aktív” embereknek gyakran segítségre van szüksége, például egy kísérőtársra, hogy kijöjjenek a szabadba. A következő lépésünk Espoo-ban a városon belüli és a civilszervezetekkel való együttműködés megerősítése, mivel az a célunk, hogy a természetet és a szabadtéri edzőparkokat a város egészség- és jólétfejlesztési akcióinak keretében használják.

A legtöbb szabadtéri edzőterem zöldterületen található, az arra járók könnyen használhatják. Ez az edzőterem a kivenlahti-i strand mellett található, és tájékozatók informálnak a berendezés helyes használatáról. Fotó: Taru Turpeinen / Espoo városa.

A szabadtéri edzőtermek Espoo egész területén megtalálhatók. További, új fitneszparkok létesítését is tervezik a növekvő népességű városrészekben.

Írta: Tuija Tuormaa, a mentális egészség és az szerfüggőség szakembere és Anna Hakala, az Espoo város URBACT Health & Greenspace projektasszisztense.

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/nudging-residents-towards-outdoor-exercise-facilities