Az idei URBACT Városfesztivál lefontosabb üzenetei - a városi Jó Gyakorlatok átadásával kapcsolatos tapasztalatok, eredmények megünneplése

23 URBACT városhálózaton keresztül oszthatják meg tapasztalataikat az európai városok – ezt ünnepli az URBACT Városfesztivál. A 2021. július 15-17-e között megrendezett eseményt most először tartották online térben, a rendezvény összefoglalója itt olvasható

De mi nyerte el leginkább a szervezők és a több, mint 860 résztvevő tetszését, illetve milyen tapasztalatokkal gazdagodtak? Erről beszélgettünk néhányukkal. 

1. Hatalmas sikereket ért el az URBACT 23 transzferhálózata

"A legjobb, ha konkrét, kézzelfogható élményeken keresztül mutatjuk be, hogy miről is szól az URBACT" - mondta Stefanie Weber, a 2021-es URBACT Városfesztivál szervezője. „Számomra a különböző történetek jelentették a fénypontot, például hogyan váltak a városi kertek Krakkóban (Lengyelország) a helyi politika részévé, vagy, hogy Kolozsvár (Románia) valóban tudta-e ösztönözni a városi szakembereket az innovációs verseny támogatásával, vagy miként került Pamplona (Olaszország) egy lépéssel közelebb a nemek közti szakadék megszüntetéséhez a közbeszerzés segítségével és azt is megértettem, hogy egy lisszaboni (Portugália) egyesület miként juttatta el üzeneteit egy társasjátékon és más játékos eszközökön keresztül a részvételiségről és a városfejlesztésről. . Ezek a történetek együtt megmutatják, hogy mi is az URBACT erőssége és ráébredünk, hogy mennyire fontos megosztani a tapasztalatokat másokkal.”

A hálózatok és partnervárosaik számára az esemény kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy megbeszéljék az adódó nehézségeket és elért sikereket. A BluAct kommunikációs munkatársai, Angelos Ploumis és Avgoustinos Parianos szerint „a hálózaton keresztüli együttműködés épp a Városfesztivállal egy időben zárult le, így az tökéletes befejezése ennek a nagyszerű városfejlesztési folyamatnak”.

Kérdésekre válaszolva Ljubjlana (Szlovénia) alpolgármestere, Tjaša Ficko így tekintett vissza városának az URBACT BeePathNet (Méhbarát Hálózat) vezető partnereként szerzett tapasztalataira: „Sokat tanultunk a projekt során, öt másik várossal osztottuk meg tudásunkat cserébe az ő tudásukkal gazdagodtunk. Ha együtt dolgozunk és tanulunk egy nemzetközi projekt keretében, azzal gyorsabban fejlődhetünk és felfigyelhetünk olyan dolgokra is, amiket egyedül nem vennénk észre…”

Az URBACT legújabb kiadványa, a „Jó gyakorlatok átadása – miért ne az én városomban?” nemrégiben jelent meg. A kiadvány jól érthető módon tárja az olvasó elé a 23 URBACT transzferhálózathoz tartozó városok történeteit, bemutatja milyen gyakorlati megoldásokat fedeztek fel, alkalmaztak, majd hasznosítottak újra, kezdve a városi méhek védelmétől a helyi szervezetek támogatásáig, hogy létrehozhassák saját munkahelyteremtő projektjeiket.

2. Értékes városfejlesztési tapasztalatok megosztása

A fesztivál 22 plenáris ülésnek és interaktív műhelynek adott teret és ez által inspirációt, valamint gyakorlati ismereteket nyújtott olyan városoknak, amelyek szeretnének több figyelmet fordítani a környezetvédelemre, a produktivitásra, az igazságosságra és a városlakók igényeire. 

Alisa Vlasic, az URBACT szakértője egy olyan online beszélgetést moderált, ahol a kis- és közepes méretű városok szerepéről esett szó a technológiai vállalkozói ökoszisztéma vonatkozásában. „ Érdekes vitát folytattunk arról, hogy „ki is a digitális gazdaságfejlesztés fő hajtóereje" és hogy egy digitális ökoszisztémában  - TechPlace - miként tudja elősegíteni az állami- és a magánszektor közötti együttműködést. A beszélgetőpartnerek nagyon jól szerepeltek!” Ha szeretnél még többet tudni a témáról, nézd meg a beszélgetésről készült felvételt!

3. Ötletek az új és máig működő URBACT városhálózatok számára

Nina Plevnik, a szlovéniai Nemzeti URBACT Pont koordinátora szerint a fesztiválon tanultak az országban nemrég indított National Practice Transfer Initiative (NPTI, Nemzeti Jó Gyakorlat Átadási Kezdeményezés) munkájába is beépülnek. A hálózat az Idrija által Altenától (Németország) átvett jó gyakorlatokat adja át az URBACT-hoz újonnan csatlakozott városoknak. Nina szerint „a fesztivál eszünkbe juttatta, hogyan is lehet egy eseményt játékossá és részvéten alapulóvá tenni: most már a mi feladatunk, hogy segítsük ennek a hozzáállásnak a kialakulását hat új partner városunknál is!”

4. A városok legfontosabb szerepe – uniós és helyi szinten

Elisa Ferreira, kohézióért és reformokért felelős európai biztos szívélyes köszöntőjében kiemelte az URBACT városok rendkívül fontos szerepét Európa jövőjének formálásában és azt mondta: „Ha megfogalmazhatok egy üzenetet, az így szólna: inspiráljatok másokat, terjesszétek ötleteiket, lépjetek túl a megszokott körötökön, hogy tudásotokat és tapasztalataitokat az összes európai várossal megoszthassátok ", hiszen Európa hamarosan ismét talpra áll és felkészül a zöld, illetve digitális átállásra ritkán látott mértékű beruházással. „A végrehajtott projektek és a megosztott tapasztalatok mások számára inspirációt jelentenek" – tette hozzá.

Ami a helyi szinten érzékelhető pozitív hatásokat illeti, a fesztiválon elhangzott, hogy a városi döntéshozók miként járulnak hozzá az Európai Területi Együttműködési programok sikeréhez.

5. Leckék a koronavírus-járványtól

A koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette az URBACT tevékenységét olyan városokban, amelyek a kezdetektől a járvány okozta kihívásokkal küzdöttek. A fesztiválon szó esett arról, hogyan javította az URBACT a városok alkalmazkodóképességét ez időszak alatt. Alisa Vlasic számára „emlékezetes volt arról hallani, ahogy kis- és közepes méretű városok reagáltak a járványra – javítottak az alkalmazkodóképességükön, levonták a tanulságokat és véghezvitték a szükséges változtatásokat… Cesena-ban (Olaszország) például a városlakók megosztották a közterületek használatával kapcsolatos ötleteiket, javaslataikat a helyi hatóságokkal. Később ezeket elfogadták. Hatalmas eredmény volt ezt elérni! Az URBACT-tól kapott tapasztalatok sokat segítettek: a város már tudta hogyan vonhatja be a polgárait és tudták, mit kell tenniük, amikor a járvány megjelent.”

6. Az URBACT barátságos és interaktív hangulata tovább él. …

Adele Bucella és Nuala Morgan, a titkárság tagjai egy sokszínű és interaktív programon kísérték végig a résztvevőket, érintve a városi döntéshozás komoly oldalát is, de nem csak a kemény munka kapott teret. Volt még speed-networking (gyors kapcsolatépítés), a feltöltődést biztosító sátor, jóga és tánc, valamint koktélkészítés és egy esti koncert is!

“Minden elismerésem az URBACT csapatáé, amiért a Városfesztivált „az” európai városok eseményévé tették” – mondta egy résztvevő.

„Természetesen mi is jobban örülnénk egy személyes találkozónak egy gyönyörű európai városban,” – mondta Angelos és Avgoustinos a BluAct-tól, – „de az URBACT által szervezett online alternatíva így is remekül sikerült. Az élőben közvetített beszélgetések sosem voltak „unalmasak” vagy „megszokottak” és több száz résztvevőt hoztak össze Európa szerte, amit nagyra értékelünk. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű feladat, nemrégiben mi is megtapasztaltuk, amikor a BluAct utolsó hibrid eseményét szerveztük az online térben hét helyszínen, emellett egy dokumentumfilmet is készítve májusban. 

Nina Plevnik hozzátette: „kíváncsi voltam, hogy működhet egy ekkora rendezvény online: az elvárások mindenképp magasak voltak! Végülis jól sikerült, a hangulat kellemes és nyugodt volt, az előadásokba bármikor be lehetett kapcsolódni a nap folyamán… az URBACT Fesztivál nagyon emlékezetes volt az elmúlt év 1001 más online eseményéhez képest.”

Ugyanakkor, sajnos nem volt lehetőség személyesen is találkozni, így váratlan kapcsolatok sem alakulhattak ki. Ezt szem előtt tartva reméljük, hogy mindenkivel személyesen találkozunk a következő URBACT Városfesztiválon, amelyet 2022-ben Franciaországban rendezünk meg!

Tekintsd meg a fesztivál teljes programját, az előadók listáját és a kiállítási területet

Nézd meg a 2021-es #URBACTfest legjobb pillanataiból készült rövid összeállítást és az #URBACTfest You Tube lejátszási listáján szereplő többi videót.

 

Írta: Amy Labarrière

Eredeti cikk: https://urbact.eu/six-highlights-urbact-city-festival-2021