Városaink és hálózataink hírei

Az URBACT III program az uniós városok közötti tapasztalatmegosztás és tanulás céljából létrejött hálózatokat támogatja. Ebbe beletartozik 23 akciótervezési hálózat (2019-2022), öt olyan hálózat, amely az UIA-projektek átadási folyamatát teszteli, valamint egy új kísérleti hálózat, aminek célja a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósítása.

A nemrégiben befejezett 23 transzferhálózat sikerére építve további 27 város fogja átvenni az URBACT Jó Gyakorlatokat a tapasztalt vezető partnerektől a transzferhálózatok „második hulláma” keretében. Eközben öt új Nemzeti Gyakorlatátadási Kezdeményezés segíti az URBACT III-hoz újonnan csatlakozó városokat abban, hogy sikeresen elsajátítsanak egy URBACT Jó Gyakorlatot, amit az egyik transzferhálózati partnerváros már az „első hullám” alatt átvett a saját országában.

A vállalatok is besegítenek

Vratsában (Bulgária) különböző vállalatok sport és játszó létesítményeket biztosítanak, faültetést és fesztiválokat szerveznek a közösség számára. A CITIES4CSR hálózatnak köszönhetően az önkormányzat elkészíti a Vállalati Társadalmi Felelősségvállalási stratégiát, hogy támogassa a helyi fejlődést.

 

Zöldturizmus

A Turizmusbarát Városok hálózat a turizmus városi környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja, valamint azt, hogyan lehet a turisztikai úti célokat zölddé és fenntarthatóvá tenni. A középpontban a lenyűgöző Druskininkai (Litvánia) áll, ahol egy erdei „wellness park” erősíti „az emberek és a természet közötti szorosabb kapcsolatot”.

Felmérés a közterületekről

„Ahhoz, hogy teret alakítsunk ki az emberek számára, először beszélnünk kell velük!” Ebből kiindulva a Space4People hálózat partnere, Guía de Isora, egy 17 falut magába foglaló település Tenerife tartományban (Spanyolország), a parkolástól a tömegközlekedésen át a kerékpárutakig terjedő kérdésekben kérte ki a városközpontba látogatók és a lakosok véleményét.

A fejlesztés újragondolása

Ismerd meg a USE-IT! URBACT/UIA transzfer folyamatot. A birminghami (Nagy-Britannia) USE-IT! projekt innovatív, együttműködésen alapuló szempontból közelíti meg a fejlesztéseket – így a város gazdaságának növekedése több lakosnak kedvez. Jelenleg három város kap lehetőséget arra, hogy megtanulja kidolgozni saját beruházási terveit a USE-IT! segítségével.

Fenntarthatósági díj

Gyulafehérvár (Románia), a Fedezd fel a nagyszerűséged hálózat (Find Your Greatness) vezető partnere „Fenntartható Közösség – Európai Fenntartható Energia Díjat” kapott a megújuló energiával, az energiahatékonysággal és a helyi szén-dioxid kibocsátás csökkentésével kapcsolatos munkájáért.

 

Városi videó: fenntartható építkezés

Nézd meg, hogyan használja fel az építési és bontási hulladékot az OesteCIM (Portugália), a készségfejlesztésre összpontosítva. Az URGE hálózat legújabb videója a körkörös gazdaság szerepéről az építőiparban.

 

Olvasd el új kiadványunkat, amelyben további városi történetek találhatók az URBACT Jó Gyakorlatok alkalmazásáról és újrafelhasználásáról: Jó gyakorlatok átadása – Miért ne az én városomban?

Reméljük, hogy tetszett az URBACT városi hírek összefoglalója. A következő összefoglaló két hét múlva várható. Ha van bármilyen hír, amit megosztanál az URBACT városokról, vagy ha felmerül bármilyen ötlet a fenntartható városfejlesztésről szóló történetekkel kapcsolatban, keressél bizalommal!

Feltöltötte: Amy Labarrière (a.labarriere@urbact.eu)

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-18-august-2021