Poznań természetközeli játszóterei

Richard Louv „Az utolsó gyermek az erdőben" (The Last Child in the Woods) című könyvében a természettel való kapcsolat hiányának következményeit vizsgálja a gyermekeknél. Megállapítja, hogy a városokban élő gyermekek körülményeikből adódóan csak keveset játszhatnak szabadon a természetben, ami rossz hatással van a szellemi fejlődésükre, a koncentrációs képességükre, a mozgáskoordinációjukra és a fizikai állapotukra. A természetközeli játszóterek megoldást kínálnak erre a problémára.

Ezek a játszóterek természetes anyagokból épültek fel, és a színek, a textúrák, a szagok, a hangok, a különböző anyagok és a változatos terepviszonyok segítségével több érzékszervet is stimulálnak. A természetes játszóterek lehetővé teszik a kreatív, szabad játékot, miközben a gyermekek kapcsolatba léphetnek a természettel, közvetlenül megtapasztalhatják azt városszerte – a zöldövezet egy újabb vonzó állomásán.

A képzelőerő szabadsága

A tipikus játszótér általában egy növények nélküli, sík, mesterséges felülettel rendelkező, készre gyártott, katalógusból összeválogatott játszóeszközökkel felszerelt tér. A túlzott napsütés is egy gyakori probléma – az árnyék nélküli „sivatagi” játszóterek a forró napokon a magas hőmérséklet miatt üresen állnak, lehetetlen ilyenkor kényelmesen játszani. A mesterséges felületek csökkentik a talajban lévő oxigén mennyiségét és akadályozzák a víz természetes felszívódását; emellett hamar tönkre mennek, és költséges a cseréjük. Ráadásul egy szabályosan elrendezett játszótér, ahol a játékszereknek mindössze egy meghatározott funkciója van hamar unalmassá válik a gyermekek számára, akiknek a fejlődéshez folyamatosan új ingerekre van szükségük.

Poznań szokványos játszóterei helyett most olyan helyek kerülnek előtérbe, amik inkább hasonlítanak egy kertre, mint játszótérre. Ezek telis-tele vannak zöld növényzettel, a fák és növények elrendezése természetes árnyékot és barátságos mikroklímát biztosít, a természetes talaj lehetővé teszi, hogy az értékes víz visszajusson a földbe és a gyermekek számára is egészségesebb a tapintása. Az olyan játszótér, ahol felhasználják a természetes adottságokat, mint például egy domb vagy egy fatörzs, soha nem válnak unalmassá, mivel nem egy konkrét funkciót töltenek be, és így segítik a gyermekek fantáziájának kibontakoztatását.

A természetközeli játszótér olyan hely, ahol a hagyományos játszóeszközök természetes elemekkel egészülnek ki. A mesterséges burkolat helyett természeteset használnak – földet, homokot vagy füvet. A gyermekek itt, akár egy kertben találhatnak, például kisebb természetes anyagból álló dombokat vagy egy faágakkal szegélyezett ösvényt, de az élő növényzet is felhasználásra kerül: például egy bokorlabirintus, fűzfakunyhó vagy fatörzsekből és rönkökből készült akadálypálya formájában. Ezen kívül a gyerekek szabadon játszhatnak homokkal és vízzel, például a „sárkonyhában”. A játszóterek nagy része növénytermesztésre és rovarmegfigyelésre szánt területekből áll, mint a zöldágyások, gyümölcsbokrok és rovarházak. Egyes elemek önmagukban kialakíthatók, pl. egy fából készült emelvény vagy egy ablakkal ellátott fal az interaktív játékokhoz. A játszótéren kis kerti bútorok – padokat, asztalokat, pavilonokat is találhatunk. Fontos megjegyezni, hogy a munkálatok kivitelezése során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a természetes adottságok használata a játszótéren gyakran sokkal olcsóbb, mint a kész játszóeszközök beszerzése vagy a mesterséges burkolatok használata – az elrendezési lehetőségek szabadsága miatt.

Sárkonyha a Poznańi 87 -es számú óvoda kertjében, Piotr Bedliński, forrás: Poznań városa

Először az országban

Poznańban 2016-2018 között három természetközeli játszóteret alakítottak ki a 42., 46. és 87. számú óvoda kertjében, a Poznań város projektkoordinációs és revitalizációs hivatala (Office of Project Coordination and Revitalization of the City of Poznań) által megvalósított „Az óvodai nevelés aktív módszerei” kísérleti projekt részeként. Ezt a tevékenységet a berlini óvodákban tett tanulmányi látogatások ösztönözték, amelyek 2013 és 2015 között a nemzetközi YALE projekt keretében zajlottak le. A projekt célja az volt, hogy innovatív megoldásokat mutassanak be és próbáljanak ki az óvodai terek elrendezésében. Az Instytut Małego Dziecka im. Astrid Lindgren – egy gyermeknevelési szakértőkből álló egyesület – rendkívül fontos szerepet töltött be ebben a feladatban, a kertek tervezésével pedig a „pracowania k.-hoz” tartozó Anna Komorowska tájépítészt bízták meg, akinek szakterülete a természetközeli játszóterek tervezése. A kertek tervezésekor különös hangsúlyt fektettek a részvételre. A kertek koncepcióterveit mind az óvodai dolgozókkal, mind a leendő használókkal – a gyerekekkel – megvitatták. Így a projekt részeként alkalmazott megoldások nemcsak Poznań, hanem az egész ország esetében újdonságnak bizonyultak.

A projekt munkálatai során sokan aggodalmukat fejezték ki (különösen a gyermekek szülei) olyan biztonsági kérdésekkel kapcsolatban, mint például, hogy a gyermekek koszosak lesznek, vagy közvetlenül érintkeznek rovarokkal, illetve csípős növényekkel. E félelmek eloszlatása és a „természetközeli játszótér” gondolatának népszerűsítése érdekében a város tájékoztató és promóciós tevékenységbe kezdett. A projekt keretén belül megjelent az „Óvodakert. Útmutató” (Kindergarten garden. A Guide) című kiadványt, amely gyakorlati tanácsokat tartalmaz az óvodai kert kialakításához, és példaként bemutatja a kísérleti program során létrehozott kerteket. 2018 novemberében került sor a „Természetközeli játszóterek az óvodakertekben” (Natural playgrounds in kindergarten gardens) című szemináriumra, amelyen részt vettek a „pracownia k.” szakértői, a Játszótér-ellenőrző Központ (Playground Control Center) és az óvodavezetők egyaránt, hogy népszerűsítsék a kezdeményezést, és eloszlassák a résztvevők aggodalmait a biztonságossági kérdésekkel kapcsolatban. Emellett 2019-ben négy alkalommal szerveztek foglalkozásokat az óvodai dolgozók számára, ahol az igazgatók és a tanítók megtervezhették saját óvodai kertjüket a természetes játszóterek szellemében. Ennek eredményeként nemcsak az oktatási intézmények, hanem a lakótelepek és maguk a lakók is egyre inkább érdeklődnek a természetes játszóterek kialakítása iránt.

Találkozó kör a 46. számú óvodában Poznańban, Piotr Bedliński, forrás: Poznań városa

A munka még nem ért véget

Poznań városa jelenleg is a természetközeli játszóterek népszerűsítésén dolgozik. A Projektkoordinációs és Városrehabilitációs Iroda és az Oktatási Minisztérium közötti együttműködés részeként létrejött egy, a területhez kapcsolódó támogatási program, amit az óvodák vehettek igénybe 2019 és 2020 között. A program részeként összesen 20 óvoda kapott támogatást a kertek korszerűsítésére, valamint lehetőségük nyílt együtt dolgozni egy tájépítésszel is. A tervező alaposan felmérte, mire van szüksége az egyes óvodáknak, és ennek alapján tervezte meg az óvodakert fejlesztésére irányuló projekteket, a természetes játszóterek szellemében. Hogy az elképzelést jobban ismertessék, az óvodai dolgozók számára foglalkozásokat is szerveztek a témában. A támogatás csak a munkálatok egy részét fedezte, de maga a projekt lehetővé tette, hogy az óvodák a következő években további anyagi forrásokhoz jussanak, és folyamatosan fejlesszék a rendelkezésükre álló tereket. Ezenkívül 41 poznańi óvoda összesen 178, a környezetvédelmet támogató eszközt kapott a várostól, például a környezetvédelmi oktatást szolgáló kerti mikroinstallációkat, többek között egy élő növényekkel beültetett asztalt, egy élő fűzfából készült kunyhót vagy zöld termékekre vonatkozó kedvezményeket. A tervezési folyamatot, a műhelymunkákat és a természetvédelmi oktatóeszközök egy részét a Horizont 2020 keretprogram CONNECTING Nature elnevezésű projektje finanszírozta. Emellett a Projektkoordinációs és Városrehabilitációs Iroda a regionális szintű Környezetvédelmi és Vízügyi Alaptól támogatást nyert a természetvédelmi oktatóeszközök koncepciójának továbbfejlesztéséhez.

Piszokút a 46 -os számú óvoda kertjében Poznanban, Piotr Bedliński, forrás: Poznan városa

Katarzyna Bogdańska-Głuchowska

Dominika Dymek

Projektkoordinációs és Városi Revitalizációs Iroda

Poznańi Városháza

 

Írta: Viktoria Soos

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/natural-playgrounds-poznan