Meghívó a Debreceni Autómentes Napra - 2021.09.18.

Az URBACT III program keretein belül megvalósuló 5811 azonosítószámú "Thriving Streets" projekt megvalósítása kapcsán tisztelettel meghívjük Önöket a 2021.09.18. napon tartandó debreceni Autómentes Napra.

A rendezvényről bővebben a DKV Zrt. honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

THRIVING STREETS projekt célja a fenntartható mobilitás szűk keresztmetszeteinek kezelése. A fenntartható mobilitás környezeti előnyeit ismerik a politikai döntéshozók, a gyakorlati szakemberek és az európai kutatóközösség. Azonban a forgalmi torlódások, a levegőminőség, a zaj egészségre gyakorolt hatásai nem motiválják eléggé az embereket a mobilitási szokásaik megváltoztatására. A projekt célja, hogy a változásból eredő előnyök előtérbe kerüljenek a lakosság részére, előmozdítója legyen a közlekedési viselkedési minták megváltoztatásának. 

Az első fázisban az EDC Debrecen megkezdte az érintettek bevonását, az ULG létrehozásával, amely egy nagyjából 30, belváros életében jelentős szerepet játszó érintettből álló, kerekasztal (pl. Debreceni Vagyonkezelő, DKV, DV Parking, Katasztrófavédelem, AKSD, belvárosi iskolák, Debreceni Egyetem, egy multinacionális cég, kisebb belvárosi vállalkozók, helyi kulturális élet képviselői, stb.) jellegű szervezet, amelyen belül közösen, illetve kisebb csoportokban, más-más formációkban, illetve személyes interjúkon keresztül tájékozódtunk a belvárosi közlekedés, parkolás és az elérhető funkciók megítéléséről.  

Cél, hogy a második fázisban készülő Integrált Akcióterv az érintettek konszenzusa alapján alakuljon ki, ennek érdekében alapvető fontosságú a stakeholderek véleményének kikérdezése, javaslataik figyelembevétele a döntéshozatalban. Az elmúlt fél évben a találkozókon elhangzottak alapján összeállításra került egy belvárost érintő problémafa, valamint definiálásra kerültek a belvároson belül konkrét területek, melyre vonatkozóan a sétálóövezeti bővítés lehetőségét - már pozitív városvezetői döntés alapján - vizsgálhatjuk az akciótervezési projektünk keretében.

 

A projektben készülő Integrált Akcióterv mellett feladatunk egy kisléptékű, ideiglenes, kísérleti akció végrehajtása. Ennek célja, hogy teszteljünk egy, a fenntartható közlekedést támogató akciót. (pl. útszakasz forgalom előli lezárása, innovatív installációk, adatgyűjtés, stb.) Erre kiváló alkalmat szolgáltat az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezésre kerülő Autómentes Nap, melynek apropóján egy napra lezárásra kerül a Piac utca Széchenyi-Kossuth utca és Miklós-Szent Anna utca közötti szakasza. A rendezvény főszervezője az egyik ULG tagunk, a Debreceni Közlekedési Vállalat Zrt; így a program előkészítésében az EDC Debrecen segítségével az ULG csoportunk aktívan részt vett, illetve tagszervezetei kiállítóként is megjelennek. (DMJV Önkormányzata, a DV PARKING Kft., a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Debrecen Városi Rendőrkapitányság, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a DERKE Egyesület).

 

Az Autómentes Nap 2021. szeptember 18-án egy nagyszabású egésznapos programmal várja az érdeklődőket, ahol a környezetvédelem és a környezetkímélő közlekedési eszközök kapják a főszerepet. Az idei évben a programok a régi Városháza előtti sétálóövezet mellett, a Piac utca Kossuth utca és Szent Anna utca közötti szakaszán lesznek. A programkínálatban lesz többek között kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ-teszt, elektromos közlekedési-,  fegyvertechnikai eszköz-, illetve tűzoltóautó bemutató tálcatűzzel és füstsátorral, valamint közlekedési puzzle és LEGO robot bemutató. 

 

Az Autómentes Nap nem titkolt célja, hogy egyfajta kísérletként felhívja a figyelmet arra, hogy közterületeinket a jelenlegi megszokott (parkolás, autós közlekedés) funkciók helyett környezeti szempontból fenntarthatóbb módon is lehetséges hasznosítani.

 

Ennek jegyében az EDC Debrecen THRIVING STREETS projekt standja várostörténeti időutazásra invitálja a rendezvény látogatóit. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár közreműködésével régi, belvárosról készült képekből készült puzzle-lel várjuk az érdeklődőket. Egyúttal betekintést nyújtunk egy lehetséges jövőbe: 700 m2- nyi műfűvel terítjük le a rendezvény helyszínének egy részét: zöld oázisként, piknikező helyként elképzelve a Piac utcát, ahol - többek között - közlekedési témájú társasjátékokkal várjuk a családokat.

A szemléletformálási célt szolgáló kitelepülés mellett a Szinapszis Kft. segítségével egész nap kérdőívezést fogunk folytatni a résztvevők között, arra keresve a választ, hogy a lakosság hogyan ítéli meg az útszakasz lezárását, autóforgalom helyett milyen funkciókat (pl. boltok, vendéglátóegységek, zöldterület, játszóterek, stb.), tudna elképzelni a belvárosban a parkolók és az úttest helyett, illetve hogyan képzeli el a következő 50 évben a Piac utcát, annak közlekedését. Ezen kívül a standnál elhelyezett ötletládában bárki elhelyezheti pár mondatban megfogalmazott gondolatát a belvárosi sétálóövezet jövőjéről.

A közvéleménykutatás eredményei beépítésre kerülnek a projekt keretében készülő akciótervbe.

Szeretettel várjuk rendezvényünkre!

 

Üdvözlettel,

EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ