Félidőben a Re-Block Projekt, helyszíni szemle a Havanna lakótelepen

Többek között a lakótelep megítélésének javítására, a társasházi közösségek együttműködésére és építészeti megoldásokra kerestek válaszokat az URBACT program keretében zajló RE-Block projekt résztvevői szeptember elején, a Havanna lakótelepen tartott helyszíni szemlén.
 
A projektben német, spanyol, görög, román, brit, litván, svéd és olasz partnervárosok szakemberei működnek együtt Budapest, XVIII. kerület önkormányzatával. A Havanna lakótelepen mintegy 6300 lakásban közel 16 ezren élnek. Az ehhez hasonló, soklakásos, panel lakótelepek problémái Európa szerte azonosak. Az épületek és környezetük elhasználódása, rongálása mellett a lakosság szociális helyzete, az elszegényedés, a munkanélküliség is valamennyi országban azonos gondokat okoz.

http://www.bp18.hu/media/kepek/3237_0.jpg

 

A szeptember 5-6-án rendezett helyszíni szemlén a résztvevők előadásokon és a közös körséták során tájékozódtak a Havanna lakótelep helyzetéről, ellátottságáról, a közlekedési lehetőségekről, az oktatási, illetve gyermekgondozási intézmények munkájáról, törekvéseiről. Szó volt a közbiztonság helyzetéről, illetve a kulturális lehetőségekről is.
- Építészetben, szociológiában jártas szakemberek érkeztek a partnervárosokból. A Havanna lakótelepen látottakat összevetették az otthoni tapasztalataikkal és az így felvetődő kérdéseket, megoldási javaslatokat, ötleteket vitattuk meg ebben a két napban – nyilatkozta Csomó Tamás alpolgármester.

 

http://www.bp18.hu/media/kepek/3239_0.jpg

 

A RE-Block projektben résztvevő lakótelepeken elsődleges szempont az elszegényedés elleni küzdelem, a társadalmi összetartozás erősítése, illetőleg az élhetőbb, zöldebb környezet létrehozása.
- A helyszíni szemle célja volt az is, hogy jobban körülhatároljuk, pontosítsuk a problémákat és ki tudjunk jelölni valamilyen irányt, amerre elindulva a későbbi uniós fejlesztési lehetőségeket a lehető legjobban ki tudjuk majd használni – tette hozzá Csomó Tamás.
 
 

A helyszíni szemle sétakörei délelőtt az épített környezet, délután a szociális környezet elemeit járták körül.

A rendezvényen előadást tartott Szabó István, a Városgazda Nonprofit Kft. képviselője a lakótelep építési, létesítési, infrastrukturális körülményeiről. A közlekedési és parkolási lehetőségeket Sütő-Kreisz Valentina, a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Műszaki Irodájának képviselője mutatta be. A tervek szerint a Baross utca és Margó Tivadar utca találkozásánál körforgalom fog épülni, a sokak által várt 42-es villamos vonalának meghosszabbítása pedig várhatóan a Gloriett lakótelepig fog vezetni. A fejlesztéssel Dél-Pest két fontos, nagy lakosságszámú lakótelepe kaphat gyors és színvonalas kötöttpályás metrókapcsolatot.

 

A sétakör első állomása a közel 400 tanulót oktató Kondor Béla Általános Iskola volt, ahol Vida Béla igazgató mutatta be az intézményt. A gyermekek 90%-a a Havanna lakótelepről jár az iskolába. A lakótelepen összesen két általános iskola és egy speciális intézmény fogadja a diákokat, ezen kívül a lakótelep szélén, azzal határosan működik a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium.
A szellős, parkos közösségi területek részben korszerűek, részben elhanyagolt, megrongált állapotban vannak. A szépen felújított játszóterek mellett, elhanyagolt sportpályák csúfítják a lakótelepi környezetet, amelyek a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas közösségi helyszínek lehetnének az ifjú és felnőtt korosztály számára.

 

A területbejárás következő eleme az energetikai célú felújításon átesett társasházak megtekintése volt.  A program 2009-ben indult, a lakossággal közös munka eredményeként 6 társasház közel 2 Mrd Ft értékben került korszerűsítésre. A tapasztalatok szerint a mostani felújítás még nem tökéletes, nem lehet egy fűtési belépőponttal ellátni a lakásokat, a távfűtésről nem lehet leválni. Hosszú távú befektetésre lenne szükség, ezt azonban a lakosság nem tudja megfizetni, csak jelentős külső támogatással lehetne tovább lépni.

 

A délutáni szociális környezetet bemutató programban elsőként Sugár Erika helyi lakos számolt be a sajnálatos rongálásokról, a lakók környezeti igénytelenségéről, a lépcsőházak sok esetben csúnya, elhanyagolt állapotáról. Ezt követően Székely Péter Csaba, a XVIII. kerületi Önkormányzat Közbiztonságért felelős referense mutatta be a 2002 óta több körben felépült térfigyelő rendszert, amely nagy segítséget nyújtott a bűnözés visszaszorításában, a felderítések számának növelésében. A biztonságérzetet fokozzák az idén megnyitott rendőrségi iroda mellett az önkormányzati járőrautók, valamint a több helyen fölállított rendőrségi pontok is.

 

A lakótelep közepén áll az 1986-ban átadott Kondor Béla Közösségi Ház, amely rendezvényeivel, érdekes programjaival jelentős közéleti kulturális központként van jelen a lakótelep életében. A közművelődési intézményt Császár Bíró Lilla, a közösségi ház vezetője mutatta be. A ház szervezi minden évben a Havanna napok nevű eseménysort, vásárral, kiállításokkal, főző versenyekkel, koncertekkel, amivel igyekszik megmozgatni az itt élő közösségeket, családokat.

Az idei programon URBACT - Re-Block közösségi is sátor is lesz, ahol gyerekjátékokkal, kávézóval várják a látogatókat, akik ötleteket adhatnak, mit lehetne tenni a lakótelepért. A rendezvénysátor fölhívja a figyelmet a helyi lehetőségekre, értékekre és a kapcsolatok mélyítését is szolgálja.

Az 1990-es évek óta működő heti vásárról Csomó Tamás alpolgármester tartott előadást. A piac a bevásárláson kívül találkozásokra, beszélgetésekre ad alkalmat. A 204 elárusító hely /pékáru, savanyúság, tej- és hústermék, zöldség, iparcikk/ közül 102 őstermelői pult.
A szociális sétakör keretében a résztvevők meglátogatták a Havannatelepi Szent László római katolikus plébániát. A plébánia a hívek szolgálata mellett programokkal, családóvoda fenntartással, karitatív tevékenységekkel, iskolai hitoktatással szolgálja a lakosságot. A plébánia tevékenységét Simongáti György hitoktató mutatta be. A remek akusztikai adottságokkal rendelkező templomban évente 4-5 koncertet rendeznek.

A sétakör utolsó programpontja a családsegítés volt. A Családsegítő Központot, a Családok játszóházát, valamint a Pitypang óvodát Madarassy Judit és Knizner Anikó intézményvezetők mutatták be. A Havanna szívében, a szépen gondozott sétányon elhelyezkedő intézmények rendkívül magas színvonalú szociális gondoskodást biztosítanak az itt élő emberek számára.
A Családi játszóház színes, élményteli közösségi tér a kisgyermekes családok számára, ahol a szülők föltöltődnek, a gyermekek pedig önfeledten játszhatnak.
A nagy népszerűségnek örvendő Pitypang óvoda nevelési programja tartalmazza a Lépésről lépésre nevelés program és az Óvodai kompetencia alapú nevelés alapelveit is. Az óvodapedagógusok egyénileg figyelnek minden egyes gyermekre. Legfontosabb alapelem, hogy a gyerekek milyen elgondolásokat szeretnének megvalósítani, ebben támogatják őket a pedagógusok. Az alkalmazott módszer bemutatható jó gyakorlat is egyben, amelyet tréningek keretében oktatnak az érdeklődőknek.

A Csibész Gyermekjóléti Központ feladata a kerületben élő családok gyermekeinek védelme családgondozással. Szolgáltatásai közé tartozik a gyermekpanasz meghallgatás, életvezetési tanácsadás, jogi, pszichológiai tanácsadás, családi konfliktuskezelés, várandós anyák segítése, fejlesztés, korrepetálás, utcai szociális munka, kórházi és egészségügyi szociális munka. A Prevenciós Központban a tanulás segítése mellett programok várják a fiatalokat, amelyek ingyenesek. Szerveznek úszást, bowlingozást, kirándulást, táborokat, családi programokat a szegény, nehéz sorsú családok számára. A 2006 óta üzemelő Családsegítő intézmény folyamatos együttműködésben van a családokkal az élethelyzetük javítása érdekében, jelenleg 250-300 családdal dolgoznak együtt. A Gyermekek Átmeneti Otthona speciális segítséget nyújt szülőknek, gyermekeknek problémáik felismerésében, kezelésében, gyermekek átmeneti elhelyezésében. A gyermekek mellett az idősek ellátását biztosítja az Idősek nappali klubja, az 1 évig bentlakásos Átmeneti Otthon, ahol a végleges elhelyezés előtt 1+1 évig lakhatnak az idős emberek.

 

 

 

Bővebben:
A TV18 felvétele – Hét országból érkeztek szakértők a Havanna lakótelepre, hogy közösen találjanak megoldást a lakótelepeken élők problémáira: