Tematikus workshop a #Társadalmi kohézió témájában - elérhetőség és befogadás a történelmi negyedekben

A KAIRÓS tematikus műhelysorozat utolsó eseménye annak feltárását tűzte ki célul, hogy az épített örökség felértékelődése hogyan támogathatja a polgári szerepvállalást és a társadalmi kohézió előmozdítását.

A 4. KAIRÓS tematikus műhely az elkötelezettséget, valamint a kultúrához és örökséghez való hozzáférést, mint a társadalmi kohézió elsődleges céljait vizsgálja. Ennek oka az, hogy olyan méltányos helyek újjáépítésével kell foglalkozniuk, amelyek képesek mindenki számára jó életminőséget, továbbá a polgári szerepvállalás és az összetartozás érzését biztosítani. Az eseményen a múlt és a jelen figyelembevételével elemezzük, hogy az épített örökség megőrzése és felértékelődése milyen közvetlen kapcsolatban áll az új városi terek létrehozásával, amelyeknek szintén a közösségi kohézió és jólét javítására kell irányulniuk.

Az örökség az alapja azoknak a kulturális, társadalmi és gazdasági áramlásoknak, amelyek hozzájárultak napjaink társadalmi-térbeli környezetének kiépítéséhez. Az épített örökség inspirációt adhat a kreativitáshoz és az innovációhoz, valamint forrást jelenthet az embereknek és közösségeknek, hogy megtalálják a közös alapokat, és újjáépítsék jövőjüket, különösen a járvány utáni időkben.

A workshopon különböző európai városok, köztük Porto, Bolzano, Riga, Palermo, Cesena és Bologna tartanak előadást és bemutatják, hogyan kell az örökségi helyszíneknek értelmes találkozóhelyként, tanulási és csereplatformként működniük, valamint a tudás és kreativitás inspirációs bázisává válniuk, amely többek között hozzájárul a társadalmi tőkéhez is. A közösségek kulturális örökséghez való hozzáférése és aktív elkötelezettsége rögzített alapelvekként szerepelnek az integrált helyi fejlesztés új politikáiban. Ezenkívül az örökség újraaktiválásának jól irányított részvételi folyamatai megalapozhatják a polgárok erőteljesebb kötődését a helyi értékekhez.

Az eseményt az URBACT ad-hoc szakértője és a workshop programjának összeállítója, Lia Ghilardi fogja vezetni, vezető szakértőnkkel, Miguel Rivas-szal és Ukmerge litván partnervárosunkkal.

Program és regisztráció ITT érhető el.

Írta:  Dorothee Fischer

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/thematic-workshop-social-cohesion-accessibility-and-inclusiveness-historic-quarters