Bragança. Az újrakezdés szabadsága

A „Find Your Greatness” (Fedezd fel a nagyszerűséged) program a romániai Alba Iulia, a program vezető városa által meghatározott kihívások megoldását segíti. A projektben hét másik város is részt vesz: Bragança (Portugália), Voru (Észtország), Wroclaw (Lengyelország), Candelária (Kanári-szigetek), Perugia (Olaszország), Limerick (Írország) és Budafok (Magyarország). A cél a városok területi marketingstratégiájának javítása az európai városok együttműködése által, az egyes városokban rejlő lehetőségek figyelembevételével, továbbá tervben van Európa első, az intelligens városok márkastratégiáját fejlesztő program létrehozása is. A kis léptékű akció tervezése az Urbact bragançai helyi csoportjának ülésein zajlott különböző intézmények és szakterületek képviselőinek bevonásával, így a projektben részt vett többek között a bragançai önkormányzat, a Polytechnic Institute of Bragança felsőoktatási intézmény, a Brigantia Ecopark tudományos és technológiai központ, a More - Collaborative Laboratory, az Associação de Municípios da Terra Fria do Nordeste Transmontano és a helyi vállalkozók.

A „Bragança. Az újrakezdés szabadsága” elnevezésű kísérleti projekt elindításakor Bragança önkormányzata a Portugália belső részén fekvő területet az otthoni munkavégzés ideális környezetként népszerűsítette, és fiatal párokat hívott meg az újrakezdésre. A kezdeményezés során négy család kapott lehetőséget arra, hogy megtapasztalják, milyen Bragança városi és vidéki területein élni és dolgozni május folyamán.

A program közösségi élményt nyújt aktív emberek számára, akik szívesen fedeznek fel különböző munkakörnyezeteket, és akiknek lehetőségük van távmunkavégzésre. Ez az új megközelítés Bragançát és a helyi gazdaságot is népszerűsíti, azáltal, hogy a várost a távmunka ideális helyszíneként jeleníti meg, az otthontól távol, ahol a rugalmasságnak és a szabadságnak köszönhetően élvezhetjük az életet.
A kezdeményezésre mindössze nyolc nap alatt 1879-en jelentkeztek Portugáliából és a világ más részeiről egyaránt, így Brazíliából, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Lengyelországból, Oroszországból, Norvégiából és még sok más helyről.

Négy család kapott lehetőséget arra, hogy egy hónapig Bragançában éljen és ezáltal megtapasztalja a Trás-os-Montes-i életmódot. A 2021 májusában lezajlott kezdeményezés során a résztvevők megtarthatták a távmunkavégzéskor megszokott rutinjukat, emellett az új „lakók” kisvárosban tartózkodását és az ott szerzett élményeit dokumentumfilm formájában rögzítették. Így többek között egy újságíró, egy kommunikációs tanácsadó és egy macska is otthonának érezhette a közvetlenül a Fervença folyó mellett fekvő Bragança központját, egy antropológus és egy audiovizuális producer pedig két lányukkal a Montesinho nemzeti parkban található Rio de Onor mitikus határ menti faluban éltek. Egy videó- és egy fotóproducer választása egy „pombal”-ra (galambdúcra) esett Santa Comba de Rossasban, egy profi fotós és egy online jógaoktató pedig lányukkal, kutyájukkal és macskájukkal a csodálatos Montesinho faluban (amely szintén a nemzeti parkban található) kapott szállást.

„Üdvözöllek ebben a csodálatos birodalomban. Ez valóban egyedülálló lehetőség mindannyiótok számára, hogy megismerhessétek a Bragança által nyújtott valódi életminőséget, ami az itt élőket és dolgozókat fogadja” – mondta Hernâni Dias a köszöntőn, kiemelve, hogy Bragançából „kapcsolatba léphetünk és együtt dolgozhatunk a világ bármely részén élőkkel, miközben felfedezhetünk egy egyedülálló régiót, ami segít kilépni a mindennapi élet rohanó tempójából, miközben minden szükséges munkaeszköz a rendelkezésünkre áll”. A polgármester azt is kiemelte, hogy „a kezdeményezés célja az, hogy felhívja a figyelmet a területben rejlő lehetőségek tárházára, és a pozitív tapasztalatok megosztásával arra ösztönözze a világjárvány lecsengése után is távmunkában dolgozókat, hogy Bragançában éljenek”. A kiválasztott családok egy hónapig teljes szabadságot kaptak a felfedezésre, a tapasztalatszerzésre és a munkavégzésre, az önkormányzat pedig folyamatosan rendelkezésre állt, arra az esetre, ha bármilyen probléma vagy kétely merülne fel.

A projektben való részvételtől a párok azt remélték, hogy „kapcsolatba léphetnek a természettel, helyesen étkezhetnek... új embereket és szokásokat ismerhetnek meg.” A jelenlegi társadalmi kontextus volt az egyik fő oka a csatlakozásnak: „a világjárvány okozta pszichológiai fáradtság miatt szükségünk van arra, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a természettel”. Mivel a résztvevők közül csak egyvalaki járt korábban Bragançában, ő is több mint 15 évvel ezelőtt, arra a kérdésre, hogy mit gondolnak Bragançáról és a környékről, mind azt válaszolták, hogy „kellemes meglepetésben volt részük.”, és, hogy Bragança városában „számos, jó értelemben vett ellentét is felfedezhető”. Egyrészt ott vannak a többszáz éves műemlékek, másrészt érzékelhető a megújulásra való törekvés, a kortárs művészet fontos szerepet tölt be a kultúrában...”.

A kezdeményezést sikeresnek ítélték meg. „...100%-ban ajánlani tudom másoknak is a részvételt, mindenképp kiemelném azt, ahogyan a faluban fogadtak minket, ezt az élményt meg kellene ismételni Bragançában, és Portugália más helyein is szervezhetnének hasonló kezdeményezéseket.” „...a munka, amit Bragançában végeztünk, pontosan az volt, mint amit eddig otthonról csináltunk. Egyedül a helyszín változott.” A „Bragança. Az újrakezdés szabadsága” program lehetővé tette számunkra, hogy megmutassuk, hogy a városokat és falvakat is felölelő Bragança kerület egy olyan hely, ahol a távmunka jobb körülmények között végezhető és jobban értékelhető, ráadásul a járvány utáni időkben a kisváros szerepet kaphat a falvak újjáélesztésére, a gazdasági növekedésre és a társadalmi kohézió megerősítésére irányuló stratégiában. A belterületek jellegzetességei, a természet, az autentikus kultúra és a gasztronómia mind meghatározóak lesznek a térség jövője szempontjából, amelyet évekig a kivonulás jellemzett, most azonban a lehetőségek és a visszatérés helyszínévé vált.

A területi marketingstratégiához kapcsolódó „Bragança. Az újrakezdés szabadsága” projekt 1.825.507,00 eurós megtérülést eredményezett.

A „Bragança. Az újrakezdés szabadsága” az URBACT együttműködési program keretében megvalósuló első, az intelligens városoknak szóló európai stratégiai márkafejlesztési program, a „Find your Greatness” projekt kisebb léptékű kezdeményezése.

Írta:  Liviu Stanciu

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/bragan%C3%A7a-freedom-start-over