Városaink és hálózataink hírei – október 22.

A legfrissebb hírek az URBACT városairól és hálózatairól, a városi élelmiszerek termesztésétől a finanszírozás megtalálásáig!

Az URBACT támogatja a fenntartható, integrált városfejlesztést, és támogatja az Európai Uniós városok közötti cserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 fő alatti lakosságú. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Ezalatt az idő alatt öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célokat honosítja meg.

 

Hogyan növekszik a város kertje?

Róma (Olaszország) négy további EU-s várossal osztja meg sikeres városi kertgazdálkodási modelljét, miután az első Ru:rban-hálózatban hat városnak adta át a bevált gyakorlatot. A Ru:rban első és második "hulláma" várostalálkozó eredményeiről készült beszámoló ITT érhető el.

 

Az élelmezési demokrácia és szuverenitás iránt elkötelezett városok

A BioCanteens hálózat "második hulláma" eredményei ITT tekinthetők meg. Mouans-Sartoux (Franciaország) segít új partnereinek - Liège (Belgium), Gavà (Spanyolország), Wroclaw (Lengyelország) és Évora (Portugália) - fenntartható "ökoszisztémákat" építeni az iskolák helyi bioélelmiszer-ellátása biztosítására, amelyet az élelmiszer-hulladék csökkentésével finanszíroznak.

 

Ventspils digitális átállása

Nézd csak, hogy ez a 40 200 lakosú lett város a DigiPlace hálózat partnereként hogyan alkalmazza a digitális innovációt. A projektek között szerepel egy videokonferencia-hívásszolgáltatás, amely összeköti a lakosokat a városi tisztviselőkkel, egy új digitális átalakulási központ és egy hosszú távú digitális stratégia a város számára.

 

A városok mint kulturális ökoszisztémák

Minden a városok társadalmi kohézió előmozdítását ösztönző megoldásairól a történelmi negyedekben. A KAIRÓS-hálózat nemrégiben megrendezett online workshopján többek között a helyi lakosokkal való együttműködésről, a történelmi városrészek lakásállományának újjáélesztéséről, valamint az örökség újrahasznosításáról tartottak előadásokat.

 

Amszterdam közlekedésének összekapcsolása

Ismerd meg Amszterdam (Hollandia) fővárosi közlekedési hatóságát, a Vervoerregio-t. A RiConnect hálózaton keresztül a Vervoerregio 15 településen keresztül javítja az érdekelt felekkel folytatott munkát a stratégiai célok elérése érdekében. Az egyik legnagyobb kihívás az állomások és a környező területek jobb összekapcsolása.

 

Leleményes városok a gyakorlatban

Bepillantás egy URBACT transznacionális találkozóba. A 10 országból érkező Resourceful Cities partnerek azt vizsgálták, hogyan lehet finanszírozni és nyomon követni az általuk kidolgozott "integrált akcióterveket". A link ITT érhető el az Európai Beruházási Bank körforgásos városok finanszírozására vonatkozó útmutatójához.

 

URBACT városok a fenntartható élelmiszerért

A BioCanteens és az Agri-Urban hálózatok képviselői október 19-21-én a 7. MUFPP globális fórumon Barcelonában csatlakoztak az URBACT-hoz a fenntartható városi élelmiszerpolitikák előmozdítása kapcsán. Bővebb információ ITT.

Olvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok további történeteiről: Miért ne az én városomban?

 

Bízunk benne, hogy tetszett az URBACT városi hírekről szóló összefoglaló. Ha van bármilyen, az URBACT városokkal kapcsolatos híred, vagy a fenntartható városfejlesztéshez fűződő ötleted, vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Írta:  Amy Labarrière

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-22-october-2021