Vilawatt UTM webináriumok: tapasztalatcsere és tanulás a jövőbeli beruházási terv kidolgozásáért

A Vilawatt URBACT transzferfolyamat öt, a tanulást segítő webináriumot foglal magában, amelyek célja, hogy a partnervárosok elmélyítsék a Vilawatt innovatív gyakorlatát alkotó öt pillérről szóló ismereteiket és ezáltal képesek legyenek hatékonyabban kidolgozni az egyes városok jövőbeli beruházási terveit.

Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy a szakértők által megosztott valós tapasztalatok és esettanulmányok révén jobban megismerhessük a következő témákat: utólagos felszerelés/modernizálás, energiaközösségek és a projektek irányítóival való kapcsolat (a köz-, a magánszféra és a polgárok együttműködése), az energiaszolgáltatás megosztása, a polgárok bevonása az energiahatékonysági stratégiákba, valamint az érdekeltek bevonásának ösztönzése.

Az 2021. október 1-jén tartott első webinárium a modernizálás témájára összpontosított, és lehetővé tette a partnervárosok számára, hogy közelebbről megismerjék különböző inspiráló projektek munkáját ezen a területen.

Gerőházi Éva és Szemző Hanna a Városkutatás Kft-től bemutatták a Budapesten készülő ComAct (Közösségi Akciók) projektet, amely a városi magánépületek felújításának hatását vizsgálja az energiaszegénység elleni küzdelemre. Tapasztalataik szerint célszerűbb a különálló családi házak felújítására költeni a társasházak helyett, legalábbis Magyarországon, hiszen azt tapasztalták, hogy a felújítás költségei az energiamegtakarításhoz viszonyítva optimálisabb. Emellett azt is megállapították, hogy a régebbi épületeket, különösen a második világháború előtt épített középületeket hatékonyabban lehet felújítani, míg az 1990 után épültek felújítása kevésbé költséghatékony. Kiemelték továbbá a különbséget a saját tulajdonú épületek és a bérelt épületek felújítása között. Az első esetben figyelembe kell venni, hogy a tulajdonosoknak kell viselniük a felújítás költségeit. A bérbe adott épületek esetében a pénzügyi és szervezési kérdések bonyolultabbak, hiszen ezeken a helyeken különböző hátterű és gazdasági helyzetű emberek élnek együtt. Tapasztalataik szerint azonban az épületek felújítása nem vet véget a szegénységnek, általában magas költségekkel járó folyamatról beszélünk, amelyet a tulajdonosoknak kell vállalniuk, és amely sok esetben a bérlőkre is kihat, többek között az árak megemelkedésével, és, bár vannak támogatások, a fizetési időszak rendkívül hosszúra nyúlhat (15-40 év).

Szemző Hanna beszéde zárásaként elmondta, hogy az energiahatékonyság és a szegénység kapcsán nem csak a felújítások anyagi költségeit kell figyelembe venni, hiszen más szempontok és motivációk is léteznek, például a közjó iránti elkötelezettség: „Az államok sem a profitszerzés érdekében költenek az iskola-, vagy az egészségügyi ellátórendszerre, sokkal inkább a társadalom hosszú távú érdekét tartják szem előtt.

Thibaut Maraquin, a brüsszeli Energiavárosok Szövetségének tagja bemutatta a megújulást elősegítő Innovate projektet, amely összefogja és integrálja a korszerűsítési feladatokban érintett legfontosabb érdekelt feleket, például a vállalatokat, az építési vállalkozókat, kézműveseket, ingatlanügynökségeket, pénzügyi intézményeket, tanácsadókat, energetikai auditorokat stb., hogy 11 európai területen átfogó szolgáltatást nyújtson.

Az előadó az ORFEE (Energiahatékonysági Felújítási és Finanszírozási Hivatal) franciaországi működését is ismertette. A projekt célja egy egyablakos rendszerrel működő forrásmegosztó platform létrehozása a regionális szinten működő, harmadik fél által finanszírozott vállalatok számára. Ezek a cégek az állami támogatásokat kiegészítve teljes felújítási csomagokat kínálnak, amelyek magukban foglalják az építési munkálatok finanszírozását és a projekt későbbi felügyeletét is. Az ORFEE hosszú távú (25 éves) közvetlen kölcsönökhöz biztosít hozzáférést, amelyek a várható energiamegtakarítást és a tulajdonosok visszafizetési képességét is figyelembe veszik.

Maraquin megjegyezte, hogy a középületek is felújíthatók az ilyen típusú egyablakos ügyintézési formula használatával, ahogyan az már Belgiumban is történik, ahol egy közbeszerzési ügynökség jár el az önkormányzatok nevében, 150 kedvezményezett épület esetében.

Végül szó esett a Prospect+ nevű, nemrégiben elindult projektről, amely az innovatív finanszírozási rendszerekkel kapcsolatos tudáscsere lehetőségeit vizsgálja egy mentoráláson alapuló rendszer segítségével, amiben a helyi hatóságok „tanulókként” vesznek részt.

Végezetül, az első, tanulást elősegítő webinárium keretében Arturo Zea, a València Clima i Energia-t képviselve elmagyarázta, hogyan működik ez a Valenciai Városi Tanács által támogatott közintézmény. A jelenleg az Energiahivatalt és az Éghajlatváltozási Megfigyelőközpontot irányító szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen a polgárok és a helyi szereplők között az energiakultúra és az éghajlatváltozás terén.

A projekt rendkívül jól halad, az adatok önmagukért beszélnek, ahogy Zea mondta, 2020-ban 657 egyéni találkozót szerveztek az energetikai kérdésekkel kapcsolatos kérdések megoldására (a villanyszámlák, a fogyasztás és a megtakarítások, stb. megértése), és számos csoportos tevékenységet rendeztek, hogy képzést biztosítsanak a környékbeli egyesületeknek, egyetemeknek és szakmai csoportoknak. A valenciai közintézmény részt vesz a Horizont 2020 programban is, amely támogatja az épületek utólagos felszerelésének egyablakos rendszerét, tanácsadást nyújt fotovoltaikus napelemek telepítésével kapcsolatban, támogatja a város két első energiaközösségét, valamint egy oktatási programot is, amelynek célja a diákok, tanárok és családi egyesületek tanítása az energiahatékonyság terén.

Az előadók és a résztvevő városok közt elhangzott kérdéseket követően minden partner részt vett egy, a tanultakat kiegészítő foglalkozáson, ami segített eldönteni, hogy mi releváns, és mit lehetne fejleszteni egy adott városban.

Írta:  Miriam Martín

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/vilawatt-utm-learning-webinars-sharing-experiences-and-learning-order-build-future-investment-plan-1