#Budaörs4CSR: köz- és magánszféra együttműködése egy zöldebb városért

A magyarországi Budaörs városa a CITIES4CSR hálózat egyik partnervárosa

A kontextus

Budaörs egy dinamikusan fejlődő, jó hangulatú, festői környezetben fekvő kisváros a Budai-hegység déli peremén. A modern építészet jól ismert alkotásai összhangban vannak a történelmi emlékekkel és a természeti környezettel. A Balaton és Bécs felé vezető M1-M7 autópályák Budaörs közigazgatási területén vezetnek keresztül. Ezért is nevezik sokan Budaörsöt Budapest nyugati kapujának. A kb. 30.000 lakos magas színvonalú közszolgáltatásokat élvez a városban, a jól szervezett közintézmények és az elhelyezkedés egyaránt vonzza az embereket, hogy ebben a magyar városban telepedjenek le.

Budaörs és a CITIES4CSR projekt

Budaörs azért szeretett volna részt venni a CITIES4CSR projektben, mert eddig túl kevés interakció volt az önkormányzat és a helyi vállalkozások között. A cél az volt, hogy ezeket a kapcsolatokat egy hosszú távú, virágzó és ágazatokon átívelő együttműködés érdekében szorosabbra fűzzük, ami további kölcsönösen szervezett és megvalósított, a helyi érdekeket jól szolgáló projekteket eredményez.

Kezdetben Budaörsnek egy kisebb kísérleti projektet sikerült létrehoznia. Az URBACT Helyi Csoport (ULG) döntése alapján a projekt célja a környezetvédelmi kérdések és a kapcsolódó kulturális változások kezelése volt, nevezetesen a faültetés és az ehhez fűződő ismeretterjesztés.

Budaörs és az ULG

A Budaörsi ULG-nek 13 állandó tagja van. Közülük néhányan a városi tanács és a városvezetés tagjai, továbbá szakértők, vállalkozások és civil szervezetek képviselői.

A projekt 2021 októberében egy kommunikációs kampánnyal vette kezdetét. Az elképzelés szerint minél több vállalkozást és érdekelt szerettek volna bevonni. A kampány eddig igazi sikertörténetnek bizonyult, ugyanis a projektbe már 10 partnert vontak be.

A faültetési program 2021. november 11-én kezdődött. Megnyitó beszédet mondott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Pascal Steens, az Auchan Korzó üzemeltetője, az Nhood Services Hungary Kft. ügyvezetője. Pascal Steens a CSR tevékenységük részeként a klímaváltozás fontosságát, a helyi együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Az ünnepség után a fákat az esemény résztvevői ültették el, a Budaörs Városfenntartó Nonprofit Kft. segítségével. A város kezdeményezéséről további információk derülnek ki ebben a videóban.

 https://urbact.eu/sites/default/files/media/budaors_1.jpghttps://urbact.eu/sites/default/files/media/budaors_2.jpg

A Budaörsi Auchan és az Auchan Korzó parkolójában is ültettek még néhány fát az Nhood-osok. A cég célja, hogy 2022 nyaráig akár 1000 fát is elültessen.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/budaors_3.png

Rákövetkező nap az önkormányzat dolgozói önkéntes alapon ültettek még néhány fát egy lakótelepen, egy óvodakert mellett.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/budaors_4.jpg

Egy héttel később a WAMATEC Hungary Kft. és a Timac Agro Hunagry Kft. csapatai egy városi parkban ültettek fákat, amely megmozdulásnak kettős célja volt: az egyik a CSR-hez kapcsolódó értékek, a másik pedig a csapatépíté. A Timac Agro még arra is odafigyelt, hogy a tápanyag az ottani talajadottságoknak megfelelő legyen.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/budaors_5.jpg

A civil szervezetek is úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a projekthez. Egyikük a "Budaörsi Kertbarátok Köre" volt, akik idén újabb 200 facsemetét ajánlottak fel a lakosságnak, hogy azokat saját kertjeikbe ültethessék el.

A "faültetési" akció 2021 novemberében is folytatódott, és a projekt az eredeti tervek szerint a 200 facsemetét a városban különböző érintettekkel együttműködve helyezte ki.

Írta: Szabó Sándor 

Feltöltötte: Alessia Dagradi

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/budaörs4csr-public-private-cooperation-greener-city