Visszatekintés - Az URBACT legfontosabb eseményei 2021-ben

Ed Thorpe digitális kommunikációs szerkesztőnk visszatekint az URBACT 2021-es kiemelkedő eseményeire - egy újabb kihívásokkal teli év a világjárvány alatt.

 

Amikor évek múlva visszatekintünk 2021-re, azt hiszem, rá fogunk döbbenni, hogy mekkora kihívás volt. Úgy gondolom, hogy különösen büszkék lehetünk arra, amit idén az URBACT keretében elértünk, hiszen ez a program és a partnervárosok számára a felfedezés és az innováció éve volt. Az alábbiakban megragadom a lehetőséget, hogy megosszam Önökkel az elmúlt 12 hónap néhány kiemelkedő eseményét - az alapján, hogy melyik online tartalom vonzotta a legtöbb olvasót.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/2021-highlights_transfer-networks.png

Fotó: Urban Future Global Conference 2019, © Geir Anders Rybakken Ørslie

1. A transzfer működik!

Az URBACT Transzferhálózatok első generációja 2021-ben fejezte be tevékenységét, bebizonyítva, hogy a városi jó gyakorlatok sikeresen átvihetők egyik városból a másikba: nem „copy-paste” módszerrel, hanem a "megértés, adaptálás, újrafelhasználás" folyamatán keresztül.

Böngéssz a városi jó gyakorlatok átadásával kapcsolatos tapasztalatok között, értsd meg inspiráló példákon keresztül, hogy hogyan működnek ezek a való életben és tekerj vissza az időben a 2021-es URBACT Városfesztiválra, amely megünnepelte ezeket a sikereket.

Merre tovább? Az URBACT Transzferhálózatok második hulláma 2021-ben indult el. Ha találsz egy bevált formulát, mi mást tehetsz, mint hogy megismétled?!

 

2. Az URBACT (még) zöldebb lesz!

Sok szervezethez hasonlóan 2021-ben az URBACT napirendjének középpontjába is a környezetvédelmi témák kerültek - mind programként, mind a résztvevő városok révén. Kulcsfontosságú momentumként említhetők az új programszintű dekarbonizációs kötelezettségvállalások, az URBACT-városok erőteljes jelenléte a COP 26-on, valamint egy új nemzeti URBACT-stílusú kezdeményezés a körkörös városokról Portugáliában.

A különböző méretű URBACT-városok helyi napirendjeinek középpontjában álló éghajlatváltozással és a fenntartható helyi élelmiszerrendszerek hatásával is foglalkoztunk.

Mi a következő lépés? Az URBACT IV keretében új környezetvédelmi kötelezettségvállalásokra és a program első szén-dioxid-semleges városi fesztiváljának 2022-ben történő megrendezésére irányuló törekvésre kell figyelni! Légy naprakész az éghajlatvédelmi honlapunkkal.

 

3. Az URBACT új stratégiai beszerzési tanfolyama

https://urbact.eu/sites/default/files/media/2021-highlights_procurement-course.png

Az URBACT stratégiai beszerzésről szóló online kurzusának első "tanulási ciklusa" nagy sikert aratott, amelyet több mint 600 résztvevő követett a világ 150 városából! Még most sem késő elsajátítani az ingyenes online tanfolyamot, amely a teljes beszerzési folyamatot lefedi, a felismerésfontosságától a kiadások hatásának nyomon követéséig.

Hogyan tovább? Figyeld az URBACT új, nemi szempontokat figyelembe vevő beszerzési modulját 2022-ben, és iratkozz fel az URBACT új beszerzési hírlevelére!

 

4. Válasz a városok kérdéseire

https://urbact.eu/sites/default/files/media/2021-highlights_urbactfest2022.png

Az URBACT egyik erőssége, hogy rugalmasan reagál az európai városok valós igényeire és felmerülő kérdéseire. A 2021-ben legolvasottabb tematikus cikkeink olyan témákról szóltak, mint például: hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni a városi turizmust a Covid utáni Európában; innovatív módszerek keresése a szegénynegyedek megsegítésére; a nemek közötti egyenlőség hangsúlyosabbá tétele; az egészséges városok témakörében végzett munka, valamint a fent említett éghajlatvédelemmel foglalkozó cikkek.

Mi a következő lépés? Az URBACT folytatja a városokat érintő legfrissebb gondolatok és tapasztalatok ismertetését a leglényegesebb témákról. Keresd meg a legérdekfeszítőbb témát a weboldalon, és csatlakozz hozzánk, hogy a 2022-es URBACT Városfesztiválon megvitassuk a legújabb kérdéseket!

 

5. Az URBACT kísérleti programja az UIA átadási mechanizmusának bevezetése

A Transzferhálózat tapasztalatainak sikerére építve az URBACT összefogott a Városi Innovatív Akciók (UIA) programmal, hogy elkezdje feltárni, hogyan lehet az UIA-projektek által bemutatott nagyszabású innovációk elemeit más városokba átvinni. Ez egy izgalmas és kihívásokkal teli kezdeményezés, amely növeli az innováció átadásának hatékonyságát.

Mi a következő lépés? Kíváncsian várjuk, hogy az öt kísérleti hálózat mit adaptálni és tanítani arról, hogyan lehet a nagyszabású innováció egyes aspektusait különböző méretű városok között átadni.

 

6. Az URBACT elindít egy SDG-hálózatot

https://urbact.eu/sites/default/files/media/2021-highlights_sdg-network.jpg

Egy másik izgalmas munkánk volt idén az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG-k) megvalósítására vonatkozó URBACT-módszer városi alkalmazására irányuló erőfeszítések megkezdése. Az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsával (CEMR) partnerségben támogatjuk az Új Globális célok a városok számára hálózatot, amelynek kifejezett célja az SDG-k lokalizálása 19 partnervárosban.

Hogyan tovább? A partnervárosok továbbra is megosztják egymással tapasztalataikat arról, hogyan lehet bevonni a helyi érdekelteket, felhívni a figyelmet az SDG-kre, és gyakorlati eszközöket fejleszteni a célok elérésének támogatására.

 

7. Az URBACT jövőjének biztosítása

A 2021-es év egyik különösen nagyszerű eredménye, hogy az URBACT program jövője biztosított a 2021-2027-es időszakra szóló negyedik programban! Bár a programtervezetet még jóvá kell hagyni, biztosak lehetünk benne, hogy ugyanúgy arra összpontosít majd, hogy a városok számára lehetőséget biztosítson a transznacionális tapasztalatcserére és együttműködésre - mindezt a legújabb városi kihívásokhoz igazítva.

Hogyan tovább? 2022 tavaszán várjuk a további információkat az URBACT IV aktualizált prioritásairól és irányáról - és a városok számára a konkrét pályázási lehetőségekről.

 

Záró gondolatok

Akár voltál olyan szerencsés, akár nem, hogy részt vettél az eddigi időszakban működő több mint 50 URBACT-városi hálózat valamelyikében, reméljük, hogy az URBACT program 2021-es tevékenységeiben és eredményeiben találtál érdekes és hasznos tartalmat.

Természetesen örömmel várjuk, hogy 2022-ben is folytathassuk a munkát és a tapasztalatcserét! Keresd januári cikkünket, amelyben az idei év URBACT feladatait taglaljuk majd.

Van olyan információd, ötleted, amit megosztanál velünk? Írj az editor@urbact.eu címre, vagy keress meg minket a közösségi médiában.

Írta: Ed Thorpe

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/urbact%E2%80%99s-2021-highlights