Helyi feldolgozás magas fenntarthatósági normák mellett: a szécsényi Funky Forest (Magyarország)

Az Agri Kulti már több mint egy évtizede kutatja azokat a területeket, ahol a fenntartható, kisüzemi magyar élelmiszertermelők számára piaci lehetőségek kínálkoznak. Ennek eredményeként több termelői piac is nyílt: 2011-ben Nagymaroson, 2012-ben a Szimpla Kertben, 2014-ben pedig a Nógrád megyei Balassagyarmaton. Ezt a vonalat folytatva indítottuk el a Házikó Cateringet és néhány Farmbisztrót, ahol Budapesten kizárólag kistermelőktől származó alapanyagokból főztünk, vagyis a gazdáknak nem is kellett annyit piacra járniuk, csak elszállítani hozzánk termékeiket.

A Házikó új zászlóshajója a Funky Forest gyár a magyarországi Szécsényben, amely teljesen új szintre lépett: a főként helyi gazdák termékeiből készült préselt gyümölcslevek és smoothie-k komolyabb piaci értéket képviselnek. A Funky Forest termékek nem tartalmaznak cukrot és adalékanyagokat, csak tiszta gyümölcsöket. Az ízpárosítások, amelyek hol meglepőek (alma-körte-spenót-uborka), hol egzotikusak (mangó-dió-tök-gyömbér), szinte minden termékbe egy kis csavart visznek, megkülönböztetve azokat a versenytársak kínálatától. Fontos számunkra a természetesség, az egészség és a fittség, ezek az értékek pedig a csomagoláson és az egész márkaarculaton is megjelennek.

A gyárhoz tartozik egy közösségi hűtőház - HáziCOOL - is, amely a helyi gazdaságfejlesztés remek példája: jó lehetőség a helyi gazdáknak az értékesítésre és a fejlődésre. A helyi feldolgozás nagy hozzáadott értéket jelent a megtermelt gyümölcsök és zöldségek esetében. Mindeközben a tárolási és hűtési kapacitások kihasználása lehetővé teszi helyi partnereink számára, hogy előnyösebb alkupozícióba kerüljenek, továbbá kiszámíthatóbb és tervezhetőbb legyen az értékesítés.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/4_31.jpg

Az Agri Kulti konzorciumi partnerként vesz részt az URBACT projektben Szécsény városával és hat másik európai településsel együtt. Felismerve az európai szintű együttműködés előnyeit, Szécsény és agglomerációja 2019-ben egyedüli magyarországi mintarégióként csatlakozott az URBACT Élelmiszer-folyosók (Food Corridors) alprojektjéhez. Az Élelmiszer-folyosók fő célja, hogy organikus módon támogassa a gyakran periférikusan elhelyezkedő vidéki és városi alrendszerek közötti kapcsolatokat, valamint népszerűsítse a fenntartható élelmiszertermelést egyre több gazdálkodó körében. Mindez párosul a fogyasztók szemléletformálásával, különös tekintettel a helyi, kistermelői, minőségi és szezonális, közvetlenül a termelőtől származó, helyi alapanyagok iránti fogyasztói elkötelezettség növelésére, a kereslet és a kínálat összekapcsolásár.

Az URBACT projekt részeként 2019-ben részletes erőforrás-leltár készült Szécsény városáról és agglomerációjáról. Ennek egyik fontos pillére és gazdasági egysége a helyi gyümölcsfeldolgozó és préslégyártó üzem, a Házikó Farm Kft. Az URBACT projektpartnerek a 2019-es magyarországi terepszemle során személyesen találkozhattak Szécsény térségének legfontosabb agrárgazdasági szereplőivel. Mind a gyár, mind a hűtőház vezetése az URBACT Helyi Csoport (ULG) tagja, így értékes tudásukkal és társadalmi elkötelezettségükkel hozzájárulhatnak a kistérség hosszú távú fejlődéséhez.

Az elmúlt évtizedben a Magyarországon működő multinacionális áruházláncok a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a helyi termékek kínálatukba történő integrálására. Egyre több kereskedelmi egységben kaphatók magyar alapanyagok és kiváló minőségű feldolgozott termékek.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/2_46.jpg

A SPAR/INTERSPAR üzletlánc az RTL KLUB televíziós csatornával közösen társadalmi szemléletformáló programjuk részeként nagyszabású versenyt hirdetett magyar helyi termékekből. A megmérettetésen innovatív és fenntartható termékekkel lehetett indulni. Az elismert üzletemberekből álló bíráló bizottság a FUNKY FOREST vízió és koncepció elismeréseként csapatunknak a Hungarycool by SPAR termékverseny különdíját adta. Most abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy 2020 április végétől termékeinkkel gazdagíthatjuk az INTERSPAR áruházak kínálatát. Ezáltal termékeink hozzájárulnak Nógrád megye és a Szécsényi kistérség hírnevének öregbítéséhez.

Ez azt jelenti, hogy az Agri Kulti vidékfejlesztési elvei egyre szélesebb piacon érvényesülhetnek; egyre több emberhez jut el a palackba zárt minőség, és egyre több fenntarthatóan működő élelmiszertermelőnek biztosítanak stabil partnerséget.

Írta: Vera Lopes

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/local-processing-high-standards-sustainability-funky-forest-sz%C3%A9cs%C3%A9nyhungary