Városaink és hálózataink hírei – 2022. január

BluActÓceán hackathon

Fedezd fel, hogy Boulogne-sur-Mer (FR), a BluAct hálózat partnere, és a 48 órás hackathon hogyan lendítette fel az innovációt a tengerészeti ágazatban. A győztes megoldások között szerepelnek az elhasználódott hajókra vonatkozó praktikák, a helyi biológiai erőforrásokhoz kapcsolódó alkalmazás, valamint a műanyag mikro- és nanorészecskékre vonatkozó információs rendszer.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/logo_vilawatt_3.pngA helyi energiagazdálkodás ösztönzése

Az "Energia-közösségek és az állampolgárok bevonása az energiahatékonysági projektekbe" című jelentés még ott is előrelépést mutat, ahol nincs energiaközösségekre vonatkozó jogszabály. A Vilawatt hálózat Magyarországról, Spanyolországból és a Wikipower nevű, összesített megújuló energiavásárlást szervező cégtől hozott híreket.

Eközben az új Vilawatt Scorecard segít a partnervárosoknak az URBACT átadási folyamatuk előkészítésében és felülvizsgálatában, a köz-magán-polgári partnerségre, az energiaellátás összevonására, az utólagos felszerelésre, a tanuló közösségekre és a helyi valutára összpontosítva.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/food_corridors_logo.png.pngFunky forest

Lenne kedve egy helyben préselt almás, körtés, spenótos és uborkás italhoz? Esetleg egy mangó, tök és gyömbér ízűhöz? Reflektorfényben Szécsény, a FOOD CORRIDORS hálózat magyarországi partnere, valamint "a vidéki és városi élelmiszeripari kapcsolatok erősítése az európai régiókban".

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/thumbnail_image003.jpegGlasgow globális céljai

Az emberek és a kommunikáció központi szerepet játszanak Glasgow klímatervében. A Global Goals for Cities (Globális célok a városok számára) hálózat brit partnere az ENSZ fenntartható fejlődési céljait a városi tanács munkatársaival, választott tagjaival, érdekeltekkel és - ami a legfontosabb - a közösségekkel együtt valósítja meg.

 

Az URBACT akciótervezési hálózatok elmesélik eddigi történeteiket...

 

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/cities4csr_logo.pngA kisléptékű intézkedések a városok 80%-a számára " rendkívül hasznosak".

A CITIES4CSR-hálózat mid-term értékelése, amely a partnervárosok ellenálló képességéről és az URBACT-módszerről - köztük a kisléptékű kísérletekről - adott visszajelzéseket "különösen az üzleti és közösségi háttérrel rendelkező, elfoglalt, eredményorientált érdekeltek kedvelték".

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/health_and_greenspace_logo_with_slogen_horizontal_pantone_high.pngKis zöld lépések, komoly egészségügyi előnyök

"Meadow boxok" (mezei dobozok), természetes játszóterek az iskolák számára és olyan ingyenes szabadtéri tornatermi foglalkozásoknak adnak helyet, amelyeket egészségügyi szakemberek írnak fel "zöld receptként", így ösztönözve a lakosságot a természetben való mozgásra... A Health&Greenspace hálózat a városok zöld gyógymódjait osztja meg a mentális és fizikai egészség fokozása érdekében.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/solo-logo.jpg

Göröngyös út a virágzó utcákhoz

A Thriving Streets hálózat partnervárosai tudatosan alakították át utcáikat "egészségesebb, vonzóbb, hozzáférhetőbb, befogadóbb és virágzóbb helyekké", és alkalmazkodtak olyan kihívásokhoz, mint a Covid elterjedése - ami nagy akadály az érintettek közötti kapcsolatok építésében -, vagy a kísérleti útlezárásokkal szembeni helyi ellenállás.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/gl_symbolrgb.pngIntenzív tanulás a nemek közötti egyenlőséget szolgáló városokért

A GenderedLandscape hálózat több mint 30 előadót és négy esettanulmány-videót mutatott be a Covid nemek közötti egyenlőségre gyakorolt hatásától a nemek közötti egyenlőség elérésének a STEM területeket (tudomány, technológia, mérnöki és matematikai) érintő stratégiájáig.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/sibdev_-_logo.jpgVárosok együtt online

A SIBdev hálózat "Befektetés a társadalomba a társadalmi hatáskötvények fejlesztésével" címmel megoszt néhányat azok közül az innovatív módszerek közül, amelyekkel nyolc uniós városnak segített szoros kapcsolatokat kialakítani annak ellenére, hogy a transznacionális együttműködést az internetre helyezte át.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/hec_-_healthy_cities_a_small.jpgCovid és egészségesebb városok

"Bár a világjárvány kihívást jelent a projekt számára, partnereinknek lehetőséget ad arra is, hogy elgondolkodjanak azon, hogyan lehet a Covid-19-re egészségközpontú várostervezéssel reagálni...". A Healthy Cities (egészséges városok) hálózata erről készített számvetést.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/logo_kairos-01miguel.jpgÖrökségvezérelt városrehabilitáció

A KAIRÓS-hálózat történetében az a figyelemre méltó, hogy az Európai Uniós partnervárosok mindössze két év alatt milyen előrelépést értek el a várostervezésben bekövetkezett változásoktól és egy több millió eurós regionális támogatási kérelemtől kezdve a fokozott helyi részvételen át az autómentes történelmi terekig.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/publication_cover-pentagon-cropped.pngOlvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok történeteiről: Jó gyakorlatok átadása - Miért ne az én városomban?

 

 Reméljük, hogy elnyerte tetszésed az URBACT városi hírösszefoglaló. Ha van bármilyen híred, ötleted amit szívesen megosztanál az URBACT városokról, esetleg a fenntartható városfejlesztésről, akkor fordulj hozzánk bizalommal!

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

Írta: Amy Labarrière

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-21-january-2022