A Vilawatt-UTM projekt a nagykanizsai városi energiaátállás tapasztalatainak megosztásával kezdi az adaptációs időszakot

A harmadik transznacionális találkozó (TM3 - november 16-18.) ismét összehozta a Vilawatt UIA-URBACT Transzfermechanizmus (Vilawatt-UTM) projekt partnervárosait, hogy online kezdődjön meg a második transzferidőszak, az úgynevezett adaptációs időszak.

 

A munkaülésekkel és a tapasztalatcserére irányuló workshopokkal tarkított háromnapos rendezvénynek Nagykanizsa városa (Magyarország) adott otthont.

 

Az első napon a partnervárosok megosztották egymással, hogyan készítik el a saját beruházási terveiket - a vezető partnerváros, Viladecans esetében az ugródeszkát - a fő célkitűzések és a figyelembe veendő munkaterületek első tervezetével, hogy a jövőben minden város megvalósíthassa a Vilawatt ötleten alapuló, saját, adaptált változatát. Ez a városok közötti együttműködés az URBACT transzfermódszer része, ami lehetővé tette a partnervárosok közötti csoportos eszmecserét. A közös gondolkodás segített jobban megérteni egymás projektcéljait, és helyben adaptálni azt, a rendelkezésre álló erőforrások és az egyes városok elképzelései alapján.

 

A második napon a házigazda város állt a figyelem középpontjában: Nagykanizsa. Ezúttal, akárcsak a 2. transznacionális találkozón (TM2) Seraing városának esetében, több képviselő és szakértő mutatta be a jelenleg helyi és országos szinten fejlesztés alatt álló legérdekesebb és leginnovatívabb energiaátalakítási projekteket, valamint a város legfőbb értékeit, amelyek potenciálisan kiindulópontjai lehetnek a Vilawatt projekt magyarországi adaptációjának. Nagykanizsa, és egész Magyarorszá, nagymértékben elkötelezett a fenntartható energiagazdálkodás, és a lakosság bevonása témájában, hiszen mint azt Balogh László, a város polgármestere kifejtette: "A klímaváltozás elleni küzdelem kihívása közös megközelítést igényel, amelyben egymástól tanulunk és stratégiai hozzáállást tartunk fenn".

 

Dr. Biró Zsófia jogász, a Pécsi Tudományegyetem közgazdásza az energiafordulat és az energiaközösségek megalakulásának legfontosabb magyar jogi kereteit ismertette. Miklósváry István ügyvezető és Kalovics Péter mérnök a Resideo, az otthoni energiaszabályozókra szakosodott cégtől hangsúlyozta az ilyen típusú eszközök jelentőségét az energiatakarékosság elősegítésében, valamint az energetikai fejlesztéseket szolgáló beavatkozásokat, amelyeket a cég saját létesítményeiben első kézből tapasztalhattak.

Bárczi Miklós, a Vilawatt projekt nagykanizsai koordinátora a Vilawatt innovatív gyakorlatátadási folyamat két legígéretesebb helyi projektjét mutatta be: A RenoHub, amely a lakásfelújításra összpontosít, és a város e-mobilitási projektjét.

A megújuló energiával foglalkozó kutatók is sokat hozzászóltak ehhez az ülésszakhoz. Dr. Vincze András, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Kompetencia Központjának munkatársa a napelemes fotovoltaikus technológia hatékonyságának és teljesítményének javítása érdekében végzett érdekes kísérleteket ismertette. Dr. Pintér Gábor egy innovatív "Boat-to-Grid" projektet mutatott be a balatoni csónakokban történő energiatárolásra, Dr. Németh Kornél pedig a városokban a körforgásos energia pilléreire alkalmazott monitoring mutatók fontosságára összpontosított.

Végül a TM3 esemény utolsó napján a partnervárosok a tanulási webináriumokon keresztül elmélyíthették a Vilawatt öt pilléréből kettővel kapcsolatos ismereteiket: Energia-összevonás és a polgárok bevonása a városi energiahatékonysági és átállási stratégiákba.

További információ itt érhető el (a TM3 teljes jelentése).

Írta: Miriam Martín

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/vilawatt-utm-project-starts-adaptation-period-sharing-urban-energy-transition-experiences