Az URBACT üzenete Ukrajna városainak és lakosainak támogatására

Az aktuális események fényében Emmanuel Moulin, az URBACT titkárságának igazgatója szolidaritását fejezi ki az ukrán polgárokkal. 

 

2016 decemberében a német kormány meghívott Kijevbe, hogy bemutassam az ukrán városok első, fenntartható városfejlesztésről szóló konferenciáját. Ezt az eseményt a városügyekért felelős német minisztérium támogatta. Több száz résztvevő gyűlt össze Ukrajna városaiból, köztük a donbászi konfliktusövezetek közelében fekvő városokból.

 

Ezen az eseményen nemcsak az önkormányzatok, hanem a civil társadalom tagjai is jelen voltak. Különösen a lakosoknak volt lehetőségük arra, a részvételi megközelítés alkalmazásával kapcsolatos konkrét tapasztalataikat bemutassák. Azoknak, akik nem ismerik az URBACT-ot, ez a program egyik alapértéke. A különböző érintettek bevonása a döntéshozatali folyamatba, a hangjuk meghallgatása, és az, hogy egy asztalhoz ülhetnek le a tervezőkkel, döntéshozókkal, minden integrált városi kezdeményezés kiindulópontja kell, hogy legyen.

 

Személy szerint nagy örömmel osztottam meg a résztvevőkkel, hogy az ukrán Lviv városa akkoriban az URBACT-tal dolgozott együtt. A francia és a lengyel tagállamok közös pénzügyi erőfeszítéseinek köszönhetően, a lengyel fővárosban, Varsóban működő ukrán nagykövetséggel együttműködve Lviv megfigyelő városként csatlakozott az URBACT BoostInno hálózatához. Ez a tíz uniós városból álló, Gdańsk (Lengyelország) által vezetett hálózat célja annak bizonyítása volt, hogy a társadalmi innováció nem csupán egy trend, hanem alapvető változás a kormányzás és a városvezetés terén.

 

Akkoriban tényleg úgy éreztem, hogy azon a napon, amikor az ukrán városok a mi Európánk részévé válnak, sokat tudnak majd nyújtani a területi együttműködés terén, nevezetesen a jövőbeli URBACT-pályázatokhoz és -projektekhez való csatlakozással. Ma, néhány órával azután, hogy megerősítést nyert, hogy Ukrajna agresszióval néz szembe, amely az egész országot és annak fejlődését veszélyezteti, az URBACT Közös Titkárság nevében szolidaritásomat fejezem ki a városokkal és azok lakóival. Minden eddiginél jobban szeretném Ukrajna és Európa együttműködését.

 

Címlapfotó: Kijev belvárosa, Ivan Zakharenko (Unsplash)

Írta: Emmanuel Moulin

Eredeti írás angol nyelven: https://urbact.eu/message-urbact-support-ukraine%E2%80%99s-cities-and-their-residents