Nagyarányú magyar részvétel a klímasemleges és intelligens városok misszió felhívásában

Tavaly november 25-én nyitotta meg az Európai Bizottság klímasemleges és intelligens városok missziója azt a felhívást, mely során minimum 50.000 lakossal rendelkező európai városok fejezhették ki elkötelezettségüket a 2050-ig elérendő teljes klímasemlegesség iránt.

A felhívásra 362 formailag helyes pályázat érkezett, melyből a bírálok előreláthatóan áprilisban választják ki azokat a városokat, melyek a NetZeroCities missziós platform közreműködésével és szoros együttműködésben az Európai Bizottság szakértőivel elkezdik a helyi igényeiknek és feltételeiknek megfelelő klímatervek kidolgozását.

Magyarország érdekelt és megfelelő lakosságszámú városait a NKFI Hivatal és az Express Innovation Agency több alkalommal tájékoztatta információs rendezvények keretén belül, illetve a jelentkezési folyamat során személyes konzultációk keretében segítette az érintett önkormányzatok felkészülését.

A jelentkezési folyamat lezárásáig a megyei jogú városok közül Érd, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Szeged, valamint Budapest Főváros és Budapest 18. kerülete élt a lehetőséggel és nyújtott be érvényes pályázatot, jelezve ezzel politikai és szakmai elkötelezettségét a szakpolitikai cél megvalósítása iránt.

Magyarország vonatkozó nemzeti stratégiája 2050-ig teljes klímasemlegességet irányoz elő, mely cél elérésben városainknak kiemelt szerep jut.

 

Hír forrása:

https://www.horizonteuropa.nkfih.gov.hu/palyazoknak/palyazati-hirek/horizont-europa/nagyaranyu-magyar-reszvetel?objectParentFolderId=19799

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/palyazati-hirek/horizont-europa/nagyaranyu-magyar-reszvetel