Városi kezdeményezések Európa-szerte az ukrajnai menekültek megsegítésére

Tudd meg, hogy az uniós országok milyen módon segítik Ukrajnát.

 

Az Ukrajna elleni 2022. február 24-i orosz invázió óta az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint két hét alatt több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából. Ez a szám a következő napokban várhatóan megsokszorozódik. Ugyanakkor az ukránok nagy többsége továbbra is az országában marad: vagy képtelen elhagyni az országot, vagy nem hajlandó elhagyni a házát, vagy behívják harcolni.

Az invázió kitörésével az Európai Unió és különösen a szomszédos országok nemzeti és helyi kormányai különböző módokon mutatták ki támogatásukat az ukrán nép felé.

Az URBACT programra jellemző uniós értékekkel és együttműködési szellemmel összhangban a nemzeti URBACT pontokat és az URBACT városokat Európa-szerte mozgósítják az ukrán lakosságot támogató helyi és nemzeti kormányzati kezdeményezések ellenőrzött forrásainak azonosítására.

Az alábbi - nem teljes körű - lista célja, hogy a rászorulók és a segíteni szándékozók számára jobban láthatóvá tegye ezeket a kezdeményezéseket uniós országonként, valamint hogy más városokat is inspiráljon, amelyek hasonló támogatást szeretnének szervezni. Az elkövetkező hetekben tovább frissítjük a listát.

NÉHÁNY KEZDEMÉNYEZÉS ORSZÁGONKÉNT (kattints a táblázatért)

Humanitárius válság idején mindannyiunknak fel kellene használnunk képességeinket, platformjainkat és hálózatainkat, hogy segítsünk a rászorulókon. Uniós szinten az Európai Bizottság nemrégiben elfogadta az Európai Menekültügyi Kohéziós Fellépésről (CARE) szóló javaslatot, amely lehetővé teszi a tagállamok és a régiók számára, hogy sürgősségi támogatást nyújtsanak az Ukrajna elleni orosz invázió elől menekülő embereknek; a Régiók Bizottsága szintén nyilatkozatokat és kezdeményezéseket tett közzé Ukrajnával kapcsolatban, az Európai Települések és Régiók Tanácsa felszólítja a helyi választott tisztségviselőket, hogy írják alá az Ukrajnát támogató nyilatkozatot, az EUROCITIES helyi kezdeményezéseket tesz közzé, az EUROTOWNS pedig szolidaritást vállal az ukrán néppel.

Kívánjuk, hogy Ukrajnában mihamarabb helyreálljon a béke.

Az URBACT csapata

-

Hallottál más kezdeményezésekről vagy projektekről az EU városaiban? Mesélj róla nekünk, küldj e-mailt a communication@urbact.eu címre!

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/city-led-initiatives-across-europe-help-ukrainian-people