Vegyél részt a 2022-es URBACT Városfesztiválon!

Az URBACT Városfesztivál Párizs mellett, Pantinban lesz június 14-16-án, ezúttal személyesen - és szén-dioxid semlegesen...

 

Újra itt az URBACT Városfesztivál, a regisztráció ugyan lezárult, de ha szeretnéd jelezni részvételedet és annak lehetőségeit, bátran küldj emailt a ucf2022@urbact.eu email címre.

Idén az #URBACTfest az URBACT-hálózatokban részt vevő városok sikereit ünnepeli, és jelképesen elindítja az URBACT IV-et, a fenntartható, integrált városfejlesztés új Európai Uniós programját. A június 14-16. között, az EU Tanácsának francia elnöksége alatt megrendezésre kerülő esemény szén-dioxid-semleges lesz, és egy izgalmas, ideiglenes helyszínen, a Pantinban, Párizs nagyvárosában található egykori vasúti területen szervezik meg.

A rendezvényre városfejlesztési szakembereket és választott tisztségviselőket várunk az egész EU-ból! A 450 főre korlátozott részvételi lehetőséggel a jelenlegi URBACT akciótervezési hálózatok (APN) mintegy 200 városának egy-egy helyi érdekeltje élvez elsőbbséget, valamint az URBACT hálózat más képviselői és az URBACT-ot először felfedezni kívánó városok és települések. A vezető szakértők, a nemzeti URBACT pontok, a partnerszervezetek, valamint az uniós és nemzeti tisztviselők szintén közreműködnek az URBACT csapatunkkal együtt.

 

Az URBACT városok újra találkoznak

https://urbact.eu/sites/default/files/media/city-festival-2022_in-person_0.jpg

Ez lesz az a pillanat, amikor az URBACT és partnerei személyesen is találkozhatnak a Covid korlátozások, a városi tapasztalatcsere és az online tanulás fenntartására tett erőfeszítések két éve után. Lehetőség nyílik arra, hogy a különböző Európai Uniós települések jó gyakorlataiból inspirálódjunk, és megosszuk egymással az URBACT "integrációs", "részvételi" és "akció-tanulási" módszerének a pozitív városi változások elindítására történő alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatainkat.

"Az esemény körül nagy a nyüzsgés. Izgalmas lesz találkozni az URBACT közösséggel, hallani a városok történeteit, és látni a jobb városokhoz hozzájáruló munkánk tényleges hatásait!" - mondja Aleksandra Kluczka, a fesztivál szervezője. "Engem személy szerint nagyon érdekel a szén-dioxid-semleges aspektus, mivel ez egy új és innovatív megközelítés, amelyet kísérleti jelleggel alkalmazunk; kíváncsian várom, hogyan működik."

 

A Városifesztivál kiemelt programpontjai

A háromnapos program olyan témák széles skáláját öleli fel, mint az éghajlat, a befogadás és a városi innováció. A konferencia angol nyelven zajlik, a legfontosabb ülések francia nyelven is hallhatók lesznek. A nemzeti URBACT-pontok más Európai Uniós nyelveken is fogadják a résztvevőket. Aleksandra megosztja velünk, hogy mik azok a legfontosabb programpontok, amelyeket már nagyon vár:

 

1. NAP, június 14., kedd - Az akciótervezési hálózatok (APN-ek) és az éghajlatvédelmi fellépés

https://urbact.eu/sites/default/files/media/emblem_color_3.png

Köszöntjük akciótervezési hálózatainkat (APN): A fesztivál az APN-ek útjának utolsó mérföldköve. Itt találkozhatnak személyesen, kicserélhetik tapasztalataikat és inspirálódhatnak, hogy aztán visszatérve elkezdjék integrált akcióterveik megvalósítását.

 

Nyitóest a fő előadóval és az éghajlat-politikai fellépésről szóló panelbeszélgetéssel: Az estet a Le Cabaret Sauvage-ban, "egy nagyon izgalmas helyszínen", Párizs északkeleti részén, a Pantinhoz közeli Parc de la Villette-ben szervezik meg.

 

2. NAP, június 15., szerda - Zöld, összekapcsolt és befogadó városok

Városi történetek és eredmények: Minden ülés egy-egy kulcsfontosságú témára összpontosít, amellyel az URBACT-hálózatok jelenleg foglalkoznak: "Zöld városok" - adatok felhasználása az éghajlatvédelmi intézkedésekhez, élelmiszerpolitika, egészségügy és zöldterületek, az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak lokalizálása...; "Összekapcsolt és vonzó városok" - stratégiai beszerzés, mobilitási innovációk, technológiai eszközök a városok számára; és "Befogadó városok", ahol a hajléktalanság ellen küzdő URBACT ROOF hálózattal tartott ülést élőben közvetítik a helsinki Nemzetközi Szociális Lakásfesztiválról.

 

3. NAP, június 16., csütörtök - Az URBACT IV bemutatása

Párizs nagyvárosát feltáró helyszíni látogatások, amelyek mindegyike az URBACT IV egy-egy átfogó prioritásához igazodik: "Zöld", "Nemek közötti egyenlőség" és "Digitális", de a nagyvárosi dinamika témakörét is érintik, Párizsra és annak jó gyakorlataira összpontosítva.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/emblem_color_5.png

Tájékoztató ülések az új URBACT IV felhívásról, beleértve a legfontosabb dátumokat, a vezető partnerré válás módját, valamint az új hálózathoz való csatlakozás iránt érdeklődő városok számára történő partnerkeresést.

Az URBACT IV szimbolikus elindítása: ünnepség magas szintű előadókkal.

 

Az URBACT első nagy szén-dioxid-semleges rendezvénye

A francia EU-elnökség céljait és az URBACT alapvető értékeit tükrözve minden erőfeszítést megteszünk az #URBACTfest szénlábnyomának csökkentése érdekében. A szervezők készítenek egy eszközt a fesztivál előkészületeihez kapcsolódó környezeti hatások mérésére, a helyszíntől kezdve az étkezésen, a szállításon át a márkaépítésig, a „csemegék” elhagyásáig és a helyszíni tevékenységekig.

A helyszín, a La Cité Fertile, amelynek szlogenje "1 hektár az ökológiai átmenetért", a 2023-ban átépítésre szánt földterületen található, de egyelőre fenntarthatósági témájú rendezvényeknek, zöldségtermesztésnek és egyéb tevékenységeknek ad otthont. A fesztiválon felszolgált ételek 75%-a vegán és 25%-a vegetáriánus lesz. Nem lesznek nyomtatott anyagok - minden információ az esemény weboldalán lesz megtalálható, ahol a résztvevők kiszámolhatják az utazásuk szén-dioxid-kibocsátását is, és zöldebb alternatívákat kereshetnek.

Ahogy Aleksandra mondja: "Nem lesznek csemegék, nem lesz fizikai üdvözlőcsomag: amit mi adunk, az egy élmény! És remélhetőleg megnyitjuk az utat több szén-dioxid-semleges esemény előtt az URBACT program során"."

"Másfelől nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a kontextust, amelyben a fesztivál regisztrációját elindítjuk. Arra számítottunk, hogy ezt ünnepibb, vidámabb, pánik utáni időkben fogjuk megtenni. Most URBACT közösségként és egyénileg is kiterjesztjük támogatásunkat az ukrajnai városokra és lakosaikra, miközben továbbra is a jobb városokért és az európai együttműködésért dolgozunk. Úgy gondoljuk, hogy ez még fontosabb ezekben a nehéz időkben".

 

Kövesd a #URBACTfest hashtaget a Twitteren.

Ha pedig nem tudsz személyesen részt venni az eseményen, látogass el a fesztivál weboldalára, ahol élőben követheted a legfontosabb előadásokat, tippeket kaphatsz a szénlábnyom csökkentéséhez, és még sok minden máshoz!

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/come-urbact-city-festival-2022