Városaink és hálózataink hírei – március 25.

Legfrissebb híreink az URBACT-városokból, a fenntartható turisztikai megoldásoktól kezdve a nemek közötti egyenlőségen alapuló városi tereken át a technológiai ökoszisztémákig.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/iplace_logo.pngA fenntartható helyi gazdaságfejlesztés életterei

"Az összetartozásra kell összpontosítanunk, valamint arra, hogy képesek és hajlandóak legyünk tenni egymásért... Egy olyan város, amelyre mi (a tanács és a lakosok) büszkék lehetünk és büszkék maradhatunk!" Az iPlace hálózatnak köszönhetően Heerlen (Hollandia) lakói részt vesznek városközpontjuk újragondolásában. Egy virtuális hackathon pedig Pärnuban (Észtország) hozza össze a közösséget a város fejlesztéséért: négy nyertes ötlet kapott költségvetést a megvalósításra.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/roof_logo.pngTények a hajléktalanság elleni küzdelemben

A ROOF hálózathoz tartozó városok szerint fontos, hogy a hajléktalanság elleni küzdelemben megértsük az embereket és szükségleteiket. Toulouse Métropole (Franciaország) városra vonatkozóan Dominique Fievez teszi fel a kérdést: "Kik a hajléktalanok városunkban? és hányan vannak?".

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/logo_small_color.pngÚj megoldások a jobb turizmusért

Történelmi vízvezeték-túra Genovában (Olaszország), kísérleti hajótúra Dubrovnikban (Horvátország), tanulmány a fogyatékkal élők barátságosságáról és az akadálymentességük biztosításáról Druskininkaiban (Litvánia), jobb kommunikáció a látogatókkal Velencében (Olaszország) és Rovaniemiben (Finnország) - fedezd fel ezeket és még több, a Turizmusbarát Városok Hálózata által tesztelt kisléptékű akciót.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/images/space4people_logo.jpgTúl sok az autó? Próbálj ki egy új buszjáratot!

A Space4People hálózatnak köszönhetően Panevėžys (Litvánia) városa elemezte közlekedési problémáit, és úgy döntött, hogy kipróbál egy új buszjáratot, amely egy nagy kórházi telephelyet köt össze a helyi lakónegyedekkel. Az útvonalat mostanra állandósították, és a további kutatások további új buszvonalak kijelölését eredményezhetik.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/logo-tagline_0.pngÉpítőanyagcsere

Íme egy nagyszerű ötlet az URGE hálózattól: A Rigai Energiaügynökség négy hónapig tesztelte az építőanyag-cserepontot - az első ilyet Lettországban -, és most egy nagyobb cserepontot terveznek.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/gl-logo_02cmyk.pngBabaápoló hely

A görög Trikala város, a Genderedlandscape hálózat partnere, a központi városi kulturális központban egy szoptatós és csecsemőgondozási helyszínt tesztel. Ez is egyike a nemek közötti egyenlőséget a várospolitika tervezés és szolgáltatásokat célzó intézkedéseinek.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/thumbnail_image003.jpegKépzeld el, hogy 2031-re elérjük fenntarthatósági céljainkat!

"Nulla szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozással szemben ellenálló város, egészséges biológiai sokféleséggel és egészséges emberekkel"; "Biztonságos, összekapcsolt és ellenálló". Utazz el a jövőbe Glasgow-val (Egyesült Királyság) és Schiedammal (Hollandia). A Global Goals for Cities hálózat két partnere megosztja elképzeléseit arról, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljait hogyan lehet helyi szinten megvalósítani.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/tech_rev_2_logo-1.pngÖsszekapcsolt vállalkozók

"Legyen elképzelésed arról, hogy milyen az ideális ökoszisztéma, kommunikáld ezt világosan, és mutasd be, hogy kezdeményezésed, programjaid és politikáid hogyan segítik egy erős vállalkozói ökoszisztéma kiépítését" - Laura Bennett, 2022. A TechRevolution 2.0 hálózati városok a vállalkozói ökoszisztémákat vizsgálják. 

 

https://urbact.eu/sites/default/files/logo/solo-logo.jpgTörténetmesélés a városi változásokért

A történetmesélés világnapján a középpontban az áll, hogy a Thriving Streets hálózatához tartozó városok hogyan építik be a narratív elemet helyi városi stratégiáikba, miközben a mobilitás és a közterületek közötti kapcsolatokat vizsgálják.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/publication_cover-pentagon-cropped.png

 

Olvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok történeteiről: Jó gyakorlatok átadása - Miért nem az én városomban?

 

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

Írta: Amy Labarrière

 

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-25-march-2022