“Új Európai Bauhaus”: a városok helyi kezdeményezéseinek támogatása

A Bizottság új felhívást tett közzé az Új Európai Bauhaus (NEB) gyakorlati megvalósítására. A támogatás kifejezetten azoknak a városoknak és településeknek szól, amelyek az Új Európai Bauhaus projekt szemléletét sikeresen át tudják venni és képesek elmélyíteni saját közösségeikben.

 

Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős biztos elmondta: "A kohéziós politika ideális helyzetben van ahhoz, hogy támogassa a legfeljebb 100 000 lakosú kisvárosok és települések önkormányzatait abban, hogy közösségeikkel együtt helyi New European Bauhaus projekteket dolgozzanak ki. Ezzel az első, a kohéziós politika keretében kiírt, kifejezetten az új építésre irányuló felhívással biztosítjuk a multidiszciplináris, nagy értékű projektekhez szükséges technikai kapacitást, amelyek fenntarthatóságot, esztétikát és befogadást biztosítanak a helyi lakosság számára, és reméljük, hogy a jövőben még több ilyen projektet fog inspirálni." - mondta.

Az "Új Európai Bauhaus helyi kezdeményezések támogatása" című felhívás technikai segítséget nyújt olyan kis és közepes méretű önkormányzatoknak, amelyek nem rendelkeznek a szükséges kapacitással vagy gazdag szakértelemmel ahhoz, hogy NEB projektötleteiket megvalósítsák. A felhívás keretében kiválasztott 20 helyalapú projektkoncepciót interdiszciplináris szakértőkből álló csoport személyre szabott helyszíni támogatásban részesíti, hogy az elképzeléseket az Új Európai Bauhaus és a Green Deal célkitűzései mentén alakítsák ki. A kohéziós politikából származó támogatás célja tehát, hogy hozzájáruljon a NEB-kezdeményezések helyalapú megközelítésének regionális és helyi szintű bevezetéséhez, és hogy a tagállamok hatóságait arra ösztönözze, hogy több New European Bauhaus projektet indítsanak el nemzeti szinten.

Az e folyamat során szerzett ismeretek és tanulságok egy "eszköztárba" kerülnek, amely más önkormányzatoknak, valamint a szélesebb nyilvánosságnak szól, akik Új Európai Bauhaus-projektek kidolgozásában vagy a már létező Új Európai Bauhaus -projektek helyi megismétlésében érdekeltek. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza az önkormányzatoknak nyújtott technikai segítségnyújtást. Ez a szakértői csoport által a helyszínen nyújtott, személyre szabott módszertani, műszaki, szabályozási, pénzügyi és társadalmi-gazdasági szakértelem formájában valósulhat meg, amely támogatja az önkormányzatok projektkoncepcióinak továbbfejlesztését, valamint a jövőbeli projektgazdák számára egy eszköztárat is.

A pályázatok benyújtásának határideje 2022. május 23., 17 óra.

 

A projekt háttere

Az Új Európai Bauhaus egy környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amelynek célja a tervezés, a fenntarthatóság, a hozzáférhetőség, a megfizethetőség és a beruházás összekapcsolása az európai zöld üzlet megvalósítása érdekében.

Az Új Európai Bauhaus projektet, amelyet von der Leyen elnök asszony indított el 2020-as, az Unió helyzetéről szóló beszédében, több ezer ember és szervezet közreműködésével tervezték meg Európa-szerte és azon túl is.

 

További információ

Eredeti hír angol nyelven: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/news/2022/03/30-03-2022-new-european-bauhaus-support-to-cities-for-local-initiatives