Find Your Greatness (FYG) transznacionális találkozó Budafokon

A Budafokon, Budapest 22. kerületében megrendezett Find Your Greatness (Fedezd fel az egyediségedet) elnevezésű projektmeeting (2022. április 20-21.) volt az első személyes találkozó a COVID-19 korlátozások lezárása óta a városhálózat életében. Több partner azonban most is online csatlakozott, és virtuálisan vett részt a rendezvényen. A konzorciumot vezető Alba Iulia, Perugia, Voru és Limerick partnerei, valamint a vezető szakértő, Janez Sirse a magyar fővárosba gyűltek össze, hogy együtt dolgozzanak a projekt utolsó szakaszán, illetve a városmarketing fókuszú integrált akcióterv (IAP) tervezeteken és a projekt tevékenységeivel kapcsolatos egyéb fontos dolgokon.

A transznacionális találkozóra Budafok szívében, a Magdolna udvarban, egy gyönyörű, nemrég felújított épületben került sor, ahol egy nagyon érdekes történelmi kiállítás látható Budafok múltjáról és történelméről. A találkozó a helyi és kulturális örökséggel kapcsolatos ismerkedés érdekében egy tárlatlátogatással indult, Gyönki Viktória muzeológus vezetésével. A helyszínválasztás tökéletesen illeszkedik a közös akció terv témához (városi márkaépítés, kulturális és turisztikai arculat).

A találkozón részt vett Szepesfalvy Anna, Budafok Önkormányzatának alpolgármestere és Marius Filimon, Alba Iulia (Gyulafehérvár) alpolgármestere is, akik arra ösztönözték a városokat, hogy továbbra is nyújtsanak be közös pályázatokat és dolgozzanak együtt az uniós projektekben, hogy erősítsék az európai városok közötti kapcsolatokat és a minden önkormányzat számára hasznos jó gyakorlatokat.

A 9. tematikus találkozót a vezető szakértő, Janez Sirse koordinálta az esemény első napján. A találkozó célja a konzorciumban részt vevő 8 város integrált akciótervének (IAP) felülvizsgálata volt. Minden dokumentumtervezetet megvitattak a résztvevők és közösen értékelték az összes követelmény és elképzelés szempontjából, a projektcélokkal összhangban. Janez Sirse, mint a Find Your Greatness projekt vezető szakértője, hasznos információkkal szolgált az IAP-ok véglegesítéséhez, a partnerek pedig lehetőséget kaptak arra, hogy véleményezzék a többi város dokumentumát. Ezáltal megkönnyítették a tudásátadást, és a levont tanulságokat beépítik a végleges akciótervekbe. Az észtországi Voru családbarát várost alakít ki, Budafok a borváros imázst építi, Perugia a kulturális örökségre (etruszk közösségi szellem) alapoz, Alba Julia (Gyulafehérvár) már önálló márkamenedzsmenttel rendelkezik, most készül az okos város stratégiája és támogatni kívánják a start-upokat, az írországi Limerick pedig a zöld és digitális stratégiát kívánja végrehajtani intézkedéseivel.  A városhálózatot 2 ad hoc szakértő is támogatja: Corina Hanrahan marketing és smart city szakértő Limerickből és Adrian Docea márkaépítési szakértő Romániából. Az akciótervek lehetséges felhasználási módjairól a partnerek megvitatták a végleges dokumentumok célját és alkalmazási körét (helyi lakossági tájékoztatás, szakpolitikai javaslatok, döntéshozatal, marketing).

A partnerek az olaszországi Perugiában tartják majd zárókonferenciájukat júniusban.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/_a748470.jpg

A második napon a vezető partner képviselői ismertették a projekt aktuális állapotát, a projektjelentést és a pénzügyi irányítással kapcsolatos kérdéseket, valamint az előttük álló feladatokat. A projekt kommunikációjával kapcsolatos kérdéseket is megvitatták, különös tekintettel a különböző helyi rendezvényeken és a 2022 júniusában Párizsban megrendezésre kerülő URBACT City Fesztiválon történő bemutatásra és népszerűsítésre.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/_a748550.jpg

A találkozó végén a partnerek egy helyi borospincébe tettek látogatást, amelyet a budafoki helyi URBACT csoport koordinátora, Katona Eszter mutatott be. Borászként ő is kulcsfontosságú szereplője Budafok, borászati- gasztronómiai és kulturális turisztikai desztinációnak, így érdekes részleteket osztott meg a helyi turizmusról, a borászatról és a projekttel kapcsolatos márkaépítésről a Záborszky pincében.

Összességében elmondható, hogy a Budafokon tartott személyes találkozó sikeres volt, miután két évig csak online rendezvényeket szervezhettek. Minden partner nagy várakozással tekint a következő, 2022. májusi személyes találkozóra a spanyolországi Candelariában.

A FYG Budafokcsapat

Benyújtotta: Liviu Stanciu, vezetőpartner

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/find-your-greatness-transnational-meeting-hungary-budafok