Támogatást keresel városodnak? Az URBACT online eszköztára megmutatja, hogyan fogj hozzá.

Ingyenes, könnyen használható eszközök az akciótervezés minden szakaszához - a helyi problémaelemzéstől a városi projektek finanszírozására vonatkozó új útmutatókig.

"Milyen egyszerű gyakorlatokkal tudja az önkormányzat bevonni az érintetteket a helyi döntésekbe?", "Hogyan finanszírozhatja a városom az új fenntartható városfejlesztési projektjét?", "Hogyan dolgozhatok jó szolgáltatókkal közelebb a lakóhelyemhez?".... Bármilyen dilemmáról is legyen szó, ha olyan városi szakember vagy, aki szeretné fejleszteni városát és annak részvételi alapú döntéshozatalát, az URBACT újonnan kibővített útmutató- és eszközgyűjteményében van megoldás a számodra! Szabadon hozzáférhető eszköztárunk (URBACT Toolbox) a nyilvános akciótervezés minden egyes lépését tartalmazza, a városi kihívások lakosokkal való elemzésétől az elért hatások méréséig.

A városi szakemberek rengeteg új eszközt találnak az URBACT régi kedvencei mellett, mint például az érdekelt felek csoportjai által a helyi problémák közös megértéséhez használt problémafa-modell. Az eszköztár legfrissebb kiegészítései az útmutatók és sablonok, amelyek segítenek a városoknak a finanszírozáshoz való hozzájutásban. Ezeket az URBACT szakértői dolgozták ki, válaszul arra a közvéleményben felmerült igényre, hogy több útmutatást kapjanak a helyi akciótervek és projektek kidolgozásához, hogy a tervezőasztalról a tettek mezejére léphessenek. Ez különösen hasznos lesz, mivel a helyi hatóságok EU-szerte új projektekbe kezdenek a 2021-2027-es programozási időszakban.

Az URBACT szakértői, Regina Trenkler-Fraser és Keresztely Krisztina, fejlesztették ki és tesztelték az új finanszírozási eszközöket, szorosan együttműködve Clémentine Gravier-vel, az URBACT kapacitásépítésért felelős tisztviselőjével, valamint az uniós városok - Temesvár (Románia), Guimarães (Portugália), Aarhus (Dánia) és Gdansk (Lengyelország) -, valamint a spanyolországi Nemzeti URBACT Pont munkatársaival.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/toolbox_action-planning-cycle.jpg

Krisztina szerint azáltal, hogy a finanszírozási lehetőségek felkutatása már az akciótervezési folyamat korai szakaszában, a projekttervezés szerves részeként és nem csak "ráadásként" történik, a városok és települések sokkal nagyobb eséllyel valósítják meg jövőbeli terveiket.

"Egy koherens és koncepcionálisan teljesen összehangolt, lépésről lépésre haladó folyamatot terveztünk a finanszírozáshoz való szilárd, hatékony és eredményes hozzáférés útvonalának kialakítására" - teszi hozzá Regina. "Az eszköztár minden egyes lépése növeli annak az esélyét, hogy egy projektkérelem elnyerje a jóváhagyást és a finanszírozást. Szerintem ez hihetetlenül fontos: minél több szempontot tudunk figyelembe venni a finanszírozási és forrásbevonási folyamatban, annál nagyobb az esélyünk a győzelemre."

A projektek tervezésében és finanszírozásában teljesen kezdők az elején indulhatnak el, és végig haladhatnak a teljes eszköztáron. De akár egy konkrét témával kapcsolatos támogatásért érdemes belekukkantani. Itt Regina és Krisztina csak néhány fontos "állomást" emel ki az URBACT útvonalán a finanszírozás sikeres megszerzéséhez vezető útvonalból...

 1. A finanszírozás felkutatásának koordinálása
  Ez a szakasz egy sablont tartalmaz a finanszírozási koordinációs csoport létrehozásához, a vonatkozó készségek és szerepek részletezésével.
 2. A stratégia ütemezésének meghatározása
  Segítség a város integrált tervének kialakítása és a projektjeihez szükséges finanszírozás felkutatásának időzítése közötti kapcsolódási ponthoz.
 3. A finanszírozási forrásokra vonatkozó információk nyomon követése
  Tippek a vonatkozó uniós és nemzeti finanszírozási lehetőségek követéséhez. És egy URBACT útmutató a kohéziós politikai alapokhoz.
 4. A szakpolitikai környezet változásainak nyomon követése
  Ismerd meg a Nested Wholes (egymásba ágyazott) diagramot és a jéghegymodellt!
 5. A finanszírozók térképének megrajzolása
  Modell a szóban forgó konkrét városi projektek és cselekvési terv szempontjából releváns finanszírozási források szisztematikus, célzott felsorolására.
 6. Finanszírozási mix és a lehetőségek értékelése
  Négy sablon a megfelelő finanszírozási források legjobb kombinációjának kiválasztásához, legyen szó állami vagy magánforrásokról, hagyományos vagy alternatív forrásokról.
 7. Kommunikáció és kapcsolatépítés
  Eszközök menüje, amelyek segítségével az egész csapat fejlesztheti kommunikációs, lobbizási és befolyásolási készségeit.
 8. A projektköltségvetés elindítása
  Egy sor táblázat, amely segít átgondolni a projekt költségszámítása előtt szükséges alapvető információkat.
 9. Minőségi finanszírozási pályázat írása
  Tippek és tanácsok a finanszírozási kérelmek megírásához, a gyakori buktatók elkerülése mellett - egy értékbecslő szemszögéből.
 10. A támogatási kérelem benyújtás előtti értékelése
  Egy strukturált kérdéslista a finanszírozási kérelemtervezetek minőségének, következetességének és koherenciájának ellenőrzésére, mielőtt megnyomná a "küldés" gombot.

Az új eszközöket és videókat az URBACT-hálózatokban részt vevő városok számára szervezett különböző workshopokon mutatták be, köztük a 2022-es e-University-n is, amelyen mintegy 200 város vett részt. Az URBACT IV programban a téma kiemelt szerepet kap, ezzel kapcsolatban várjuk a további támogatást!

Az URBACT Eszköztár elérhetősége

 

Regina Trenkler-Fraser és Keresztely Krisztina megosztja kilenc legjobb finanszírozási tippjét az önkormányzatokkal.

 1. Ne félj a finanszírozás megismerésétől, ez nem rakétatudomány!
 2. Szánj egy kis időt, és merülj el a finanszírozási témában.
 3. Légy felkészült a részletek átgondolására, kezdve a projekttervezéstől a finanszírozási rendszerek támogathatósági kritériumaiig.
 4. Lelkesedj a projektedért, ugyanakkor tartsd meg a rugalmasságot, hogy a projekted céljait többféle módon is elérheted. Ez a rugalmasság és kreativitás nagyban hozzájárul a megfelelő finanszírozási források felkutatásához.
 5. Légy tájékozott a különböző finanszírozási forrásokkal kapcsolatban.
 6. Kommunikálj megfelelően, és működj szorosan együtt a finanszírozói ügyintézőkkel, akik a saját intézményeden belül vagy a finanszírozó oldalán állnak a rendelkezésedre.
 7. Ha lehetséges, fontold meg a finanszírozás új, alternatív és szokatlanabb módjait a projektjeid egyes szempontjainak finanszírozására. Ez inspiráló lehet, és a közösségi kohézióban további előnyöket teremthet (például másokkal való együttműködés, szociális vagy közösségi finanszírozás, önkéntes munka, adománygyűjtés stb.)
 8. Indítsd a projektedet az általános összefüggés átgondolásával, és nézd meg, hogyan tudod a projektedet és a tevékenységeidet a helyzethez igazítani.
 9. Gondolkodj a finanszírozásról, költségszámításról, költségvetés-tervezésről úgy, mint a projekt szerves részéről, és ne úgy, mint egy utolsó dologról.J

 

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/looking-funding-your-city-urbact-online-toolbox-shows-you-how