URBACT Városfesztivál 2022! – Hat kiemelkedő programpont, amire érdemes odafigyelni

Az EU városok képviselői és a városi szakemberek az URBACT Városfesztiválra készülnek 2022. június 14-16-án Pantinban (Párizs, Franciaország). A résztvevők megismerhetik a hamarosan induló URBACT IV programot, új partnereket találhatnak és megismerhetik a legjobb módszereket az éghajlattal, a nemek közötti integrációval és a digitális átállással kapcsolatos városi kihívások kezelésére.

A több mint 70 inspiráló előadót és hozzászólót összegyűjtő #URBACTfest az URBACT városhálózati partnerek sikereit is ünnepli majd a bevált gyakorlatok cseréje és az új megoldások kipróbálása terén a helyi érdekeltekkel együtt. A több mint 240 várost képviselő 450 résztvevő 44%-a részt vesz az URBACT legújabb akciótervezési projektjeiben.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/festival-highlights_pull-quote-nuala.png

A rendezvény, amelyet egy korábbi vasúti területen, ideiglenes helyszínen rendeznek meg, szén-dioxid-semleges lesz, ami tükrözi az EU Tanács jelenlegi francia elnökségének célkitűzéseit.

"Az URBACT Városfesztivál személyes részvételi lehetőséggel ismét csodálatos lehetőség a városok számára, hogy találkozzanak és megosszák egymással, hogyan hatott rájuk az elmúlt két év" - mondta Nuala Morgan, az URBACT kommunikációs vezetője. "Gazdag programunk lesz és már nagyon várom az előadók, városi képviselők inspiráló történeteit, megoldásait."

 

Napvilágot látott az #URBACTfest 2022 programja

A fesztivál tevékenységei között szerepelnek különféle megbeszélések, helyszíni látogatások, partnerkeresés - sőt, még egy digitális hackathon is. Számos előadásról élő közvetítés lesz elérhető, hogy azok is részt vehessenek, akik nem tudnak személyesen megjelenni a fesztiválon. Mire számíthatunk tehát? Nuala Morgan megosztja a #URBACTfest néhány legfontosabb tudnivalóját, amire érdemes odafigyelni:

 

1. Inspiráló emberek

Az európai városokból és szervezetekből érkező dinamikus előadók és hozzászólók első kézből osztják meg tapasztalataikat, szakértelmüket és tanulságaikat. A fesztivál fő témája, a "Zöld városok" kapcsán a politikai döntéshozók és a városi szakemberek az éghajlatváltozást, az energetikai átállást és a körforgásos gazdaságot vitatják meg. A "Befogadó városok" című előadások a hajléktalansággal, a mindenki számára elérhető kultúrával és a befogadó politikával foglalkoznak. Az "Összekapcsolt és vonzó városok" című előadások pedig az innovációt, a digitalizációt, a mobilitást, a gazdasági átmenetet és a városmárkázást vizsgálják.

A fesztivál június 14-i megnyitóján, a La Cabaret Sauvage-ban Carlos Moreno professzor, a "15 perces város" koncepció atyja, aki videokapcsolaton keresztül tart előadást. Szintén részt vesz Kate Raworth, a Doughnut Economics Action Lab társalapítója és az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének vezető munkatársa. Június 15-én délelőtt a "Hogyan lehet a fánkgazdaság modelljét városi szinten megvalósítani?" címmel tart előadást, szintén videokapcsolaton keresztül.

 

2. Szakértők véleménye az EU-s városok előtt álló legsürgetőbb kihívások kezeléséről

A panelbeszélgetéseken a városok tapasztalt képviselői és szakemberek kapnak szót a fesztivál három fő témájáról:

- Városok az éghajlati vészhelyzet frontvonalában, június 14. (18.30)

- A digitális váltás a városok szolgálatába állítása, június 15. (9.20)

- Hogyan eredményez a nemek közötti egyenlőség fenntartható városokat, június 15. (17.15)

Mindhárom panelbeszélgetést élőben közvetítjük.

 

3. Hogyan fogadjuk az ukrán embereket a városunkban

Milyen szervezeti és strukturális változtatásokat tehetnek a városok az országukból menekülő ukrán emberek befogadására? A frontvonalban lévő európai uniós városok (Drezda, Gdansk, Riga, Tallinn) példáira támaszkodva az azonnali intézkedésekre, például a fogadóirodák, központok és forródrótok kialakítására, valamint a befogadás, a tájékoztatás és a szolgáltatásnyújtás megszervezésére irányuló lépésekre összpontosítanak a viták.

 

4. Helyszíni látogatások a párizsi fővárosi térségben

Június 16-án délelőtt a résztvevők csoportjai többféle "sétára" indulnak, hogy megismerkedjenek a legújabb városi trendekkel a városban. Íme csak néhány...

 

'Inventing Grand Paris' with the URBACT RiConnect network

https://urbact.eu/sites/default/files/media/festival-highlights_visits.png

Ezt az izgalmas tanulmányutat a Métropole du Grand Paris vezeti, és számos "Inventing Grand Paris" verseny helyszínét érinti. A látogatás során közelebbről megismerkedhetünk a Nagy-Párizs metropolisz északkeleti részén található egyik városkörnyéki helyszín kihívásaival, valamint a közlekedési integráció, a gyalogos megközelíthetőség, a gazdasági diverzifikáció és az életminőség javítása érdekében tett konkrét intézkedésekkel. A partnerek megvitatják a RiConnect-tel közösen kidolgozott akciótervet erre a területre, és hangsúlyozzák a többszintű együttműködés fontosságát.

 

Építőanyagok újrafelhasználása az UIA "Föld körforgása" projekt keretében

Sevranban a "Cycle Terre" egy Urban Innovative Actions projekt, amely elősegíti a "hulladék" anyagok újrafelhasználását, ebben az esetben a nagyszabású építkezések során - például a Nagy-Párizs új vasútállomásainál - eltávolított földtonnák újrafelhasználását.

 

Egyéb helyi érdekességek

Látogatások a helyszínt övező érdekes fejlesztésekhez, beleértve az Ile Saint Denis ökonegyed megismerését a Plaine Commune-nal.

 

5. Az URBACT IV bemutatása!

Az Európai Bizottság, a Régiók Bizottsága és az URBACT Irányító Hatóság képviselői az EU regionális politikájának új városi dimenzióját fogják bemutatni. Ezután az új URBACT IV program részletei kerülnek bemutatásra - angol és francia nyelven!

Az előadást élőben közvetítjük.

 

6. Partnerkeresés

A záró délután a hálózatépítés és a partnerkeresés jegyében zajlik, ahol tájékoztatást kapunk arról, hogy mit jelent URBACT-partnernek vagy vezető partnernek lenni, valamint az "URBACT-módszer" részleteiről és a helyi politikaalkotás integrált és részvételi megközelítéseiről.

Közben egy kiállítási területen a résztvevők megismerhetik az URBACT partnereit, köztük az UIA-t, az Európa Tanács Fejlesztési Bankját, a CEMR-t, az Energy Cities-t, valamint a francia területi kohéziós ügynökség, az URBACT irányító hatóságának "French Connection" standját. Lehetőség lesz további finanszírozási lehetőségek és kapcsolatok feltárására.

"Az URBACT városfesztiválok kivételes alkalmat biztosítanak a tapasztalatcserére, és új kapcsolatok alakulnak ki" - mondta Nuala Morgan. "Az idei fesztivál jó időpontban lesz az URBACT IV. program indulásakor!"

 

Az esemény további részletei

A fesztivált az URBACT youtube csatornáján közvetítik, angol-francia tolmácsolással.

Kövesd a #URBACTfest-et a Twitteren.

 

Írta: Amy Labarriѐre

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/ready-urbact-city-festival-june-2022-six-highlights-look-out