Hat lényeges dolog az URBACT IV-ről

Kiderül, hogy mire számíthatunk az URBACT program következő generációjától, amely még idén elindul.

 

Az új URBACT IV programot - a különböző méretű városok Európai Területi Együttműködési Programját - az URBACT IV Programozási Bizottság 2022 májusában hagyta jóvá, és most hivatalos elfogadásra átadta az Európai Bizottságnak. Tehát, akár ismered részletesen az URBACT-ot, akár nem, most itt az ideje, hogy megtudd, mire számíthatsz az új programtól!

Összefoglalva az URBACT fő célkitűzései továbbra is a városok támogatására irányulnak, hogy a helyi érdekelt felek részvételére és a transznacionális tapasztalatcserére épülő URBACT-módszer alapján integrált fenntartható városfejlesztési stratégiákat tervezzenek és hajtsanak végre. A program középpontjában továbbra is a városi hálózatok állnak, amelyeket a kapacitásépítés, valamint a tudás fejlesztése és megosztása támogat.

De mi is az URBACT innovációtranszfer-mechanizmusa? Mi lesz az URBACT új tematikus közösségeinek feladata? Hogyan fognak részt venni az EU előcsatlakozási országainak városai? És mit fog jelenteni a gyakorlatban az átfogó digitális, zöld és nemi kérdésekre való fokozott összpontosítás? Olvass tovább a részletekért!

 

1.       Az URBACT IV továbbra is a városokkal való együttműködésről szól, hogy hatékonyabban hajtsák végre a fenntartható városfejlesztési stratégiákat.

Az URBACT IV fő célja, hogy "fokozza az önkormányzatok intézményi kapacitását" a fenntartható városfejlesztési célkitűzések megvalósítása érdekében - és ezáltal "erősítse az EU kohéziós politikájának hatékonyságát".

Az URBACT hivatalosan elismert szerepet játszik az EU kohéziós politikája 5. célkitűzésének elérésében: "Európa közelebb hozása a polgárokhoz azáltal, hogy elősegíti a fenntartható és integrált fejlődést minden területtípus esetében".

Az URBACT IV-et fontos eszközként ismerik el a fenntartható városfejlesztésről szóló Új Lipcsei Charta jövőképének megvalósításában is, amely támogatja a városokat abban, hogy igazságosabbá, zöldebbé és termelékenyebbé váljanak.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Az URBACT IV továbbra is támogat minden méretű várost - a városrészek szintjétől a funkcionális városi területekig -, hogy az URBACT-módszer segítségével fejlődjenek. A legfontosabb szempontok közé tartozik a helyi érdekelt felek részvétele, a városok közötti hálózatépítés és tapasztalatcsere, a szakértői támogatás és a tudásátadás.

 

2.       Az URBACT városi hálózatok minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak

https://urbact.eu/sites/default/files/media/urbact-iv_networks.jpg

A tematikus városhálózatok az URBACT program szíve-lelke! Egy tipikus URBACT-hálózat 8-10 európai városból áll, amelyek egy közös érdeklődésre számot tartó téma köré csoportosulnak, hogy 2,5 évig közösen dolgozzanak - az URBACT szakértőinek támogatásával. Minden város létrehozza saját URBACT helyi csoportját, hogy a helyi kihívásokon dolgozzon, miközben tapasztalatot cserél és tanul a hálózati társaival.

A program költségvetésének minden eddiginél nagyobb hányadát felhasználva az URBACT IV háromféle városhálózati projekt típust fog támogatni - a pályázó hálózatokat külön felhívások keretében választják ki. Ezek az európai városok kapacitásainak javítására összpontosítanak:

  1. integrált akciótervek közös kidolgozása és végrehajtása (akciótervezési hálózatok);
  2. a bevált városi jó gyakorlatok átadása (transzferhálózatok); és
  3. beruházási tervek kidolgozása a városi innovatív intézkedések / az európai városfejlesztési kezdeményezés (EUI) innovációs ága által létrehozott innováció megismétlésére (innovációtranszfer-mechanizmus).

Az URBACT IV keretében a hálózatokra vonatkozó első pályázati felhívást 2022 októberére tervezik. Látogass el a weboldalra, iratkozz fel hírlevelünkre vagy kövesd az URBACT-ot a közösségi médiában, hogy ne maradj le róla!

 

3.       A kapacitásépítés és a tudásmegosztás továbbra is kulcsfontosságú marad

https://urbact.eu/sites/default/files/media/urbact-iv_toolbox.jpg

Az URBACT IV további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy javítsa a résztvevő városok és települések készségeit az URBACT-módszer alkalmazására a fenntartható városfejlesztési stratégiák megtervezése és végrehajtása során. Ezt fizikai és online kapacitásépítő rendezvények - például az URBACT e-University -, valamint egy sor ingyenesen hozzáférhető online eszköz és útmutató segítségével teszi.

Az URBACT az URBACT tudásközponton keresztül folyamatosan fejleszti és megosztja a városaiból és hálózataiból származó tematikus városi ismereteket. Az online tematikus közösségek létrehozása és élénkítése lehetőséget teremt a városok számára, hogy az egyes URBACT-hálózatok témáin átívelő kérdésekről is megosszák egymással tapasztalataikat, így biztosítva a kulcsfontosságú városi kihívások kezelésének integráltabb megközelítését.

Az URBACT munkájából származó várospolitika és városi gyakorlat naprakész elemzése aktívan beépül az európai városfejlesztési kezdeményezésbe és az EU városfejlesztési menetrendjébe, hogy a városok hangját és elemzéseit összekapcsolják a nemzeti és európai várospolitikai döntéshozatallal.

 

4.       Fokozott figyelem a digitális, zöld és nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre.

Az URBACT fenntartja azt az elvet, hogy a városok szabadon, saját igényeiknek és prioritásaiknak megfelelően választhatják meg saját hálózati témáikat. Mindazonáltal kifejezett cél lesz valamennyi szereplő tudatosságának és készségeinek fejlesztése, hogy jobban figyelembe vegyék az olyan átfogó szempontokat, mint a digitális, vagy a környezetvédelmi témák, illetve a nemek közötti egyenlőség.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/urbact-iv_cross-cutting.png

Ezek az átfogó témák és elvek a hálózatok kiválasztásának értékelési kritériumai közé tartoznak. A nemek közötti egyenlőséggel, a digitális átállással és az éghajlat-változási intézkedésekkel kapcsolatos speciális képzés szintén kötelező lesz minden hálózat számára.

Az átfogó témákkal kapcsolatos tapasztalatcsere- és tanulási lehetőségek a konkrét hálózatokon kívül is lehetővé válnak - különösen a fent említett tematikus közösségek révén. Ez elősegíti annak jobb megértését, hogy miként lehet a fenntartható városfejlesztés integrált megközelítései közé beilleszteni az olyan szempontokat, mint a digitális, a környezetbarát és a nemek közötti egyenlőséget is figyelembe vevő politikaalkotás.

A kialakuló tudás közvetlenül beépül az URBACT tudásközpont vonatkozó oldalaiba – a Gender Equal Cities (nemek közötti egyenlőségen alapuló városok), a TechPlace.online és az Climate Action (éghajlat-politikai fellépés) -, valamint közvetlenül az URBACT-on kívüli szélesebb körű politikai vitákba.

 

5.       A programterület kiterjesztése az előcsatlakozási országokra

Az URBACT IV továbbra is kiterjed mind a 27 uniós tagállamra, valamint Norvégiára és Svájcra, mint partnerállamokra, és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) társfinanszírozást biztosít az URBACT-hálózatokban való részvételük támogatására. A városi önkormányzatok ismét a nemzeti URBACT-pontoktól (National URBACT Point, NUP) kapnak tájékoztatást és támogatást nemzeti nyelven, akik támogatják a helyi, regionális és nemzeti hatóságok közötti párbeszédet is. Az országokat arra bátorítják, hogy a kohéziós politika által a városok számára kínált lehetőségek maximális kihasználása érdekében egyesítsék a NUP funkcióit a jövőbeli európai városfejlesztési kezdeményezés kapcsolattartó pontjaival.

Ezenkívül, az URBACT programterületet most először terjesztik ki az előcsatlakozási támogatási eszközből részesülő országokra (IPA-országok). A szándék az, hogy Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Szerbia városai teljes jogú partnerként csatlakozzanak az URBACT-hálózatokhoz az IPA (nem az ERFA) finanszírozásának felhasználásával. Várhatóan lesz néhány speciális tevékenység és támogatás csak az IPA-országok városai számára - a nemzeti URBACT pontok létrehozásával együtt.

 

6.       Ne hagyd ki az új program bemutatását az URBACT Városfesztiválon – személyesen Párizsban vagy online!

Az új programot a közelgő, 2022-es URBACT Városfesztivál utolsó napján (június 16-án) 14:00 órától külön erre a célra szervezett ülésekkel indítják útjára, amelyeket online is követhetsz.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/urbact-iv_festival.jpg

Az első panel az URBACT-ot elhelyezi az új európai uniós várospolitikai keretbe, különösen az európai városfejlesztési kezdeményezésbe. Ezt követi az új URBACT IV program és a következő, hálózatokra vonatkozó felhívás bemutatása. Ezt az ülést élőben közvetítjük, így online követheted, ha nem tudsz eljönni a párizsi rendezvényre.

Az élő közvetítéshez a következő linken lehet majd csatlakozni:

https://urbact.eu/cityfestival-live

További részleteket az URBACT közösségi média fiókjain keresztül találsz!

 

A Párizsban jelenlévők számára szervezett további szekcióülések betekintést nyújtanak a következő kulcsfontosságú gyakorlati kérdésekbe: "Hogyan legyek vezető partner?", "Hogyan legyek projektpartner?", "Hogyan használhatók a részvételi eszközök a polgárok politikai döntéshozatalba történő bevonására?" ("Részvétel a cselekvésben") és "Hogyan lehet az URBACT-módszert városi szinten alkalmazni?" ("Hogyan lehet az integrációt a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósítani?").

A városokat arra ösztönzik, hogy már most kezdjenek el gondolkodni a kiemelt témáikon és építsék ki a következő URBACT-hálózati projektjükhöz szükséges partnerségeket. Ezt a párizsi fesztiválon jelenlévők számára külön hálózati ülések fogják támogatni. Várjuk szeretettel a fesztiválon!

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/six-things-you-need-know-about-urbact-iv