A 4D Városok című projekt a gazdasági növekedés érdekében partnerségeket próbál kialakítani az egészség és a tudás között

Az URBACT 4D Városok című projektje, melyet Igualada (Spanyolország) vezet, folytatja a Egészségügyi Innováció  érdekében végzett munkát, hogy hogy ezzel segítse  a városok gazdasági növekedését. A legutóbbi találkozón, Jena-ban (Németország), november 7-8-án, a hálózat nyolc tagja az egyetemek és kutatók azon szerepéről beszélt, melynek célja a tanulás segítésével és képzésekkel az egészségügyi központ fejlesztése és ez által a gazdasági szerep erősítése.
 
Hogyan tudják a városi tanácsok elősegíteni az együttműködést az egészségügyi rendszer és az egyetemek, illetve kutató központok között, hogy tud új szolgáltatást teremteni az együtt végzett munka, hogyan teremthető meg a tudás akár még speciális intézmények nélkül is, hogyan határozzuk meg a tájékoztatás tartalmát, és ki a felelős mindezekért, milyen tanulási programokat érdemes alkalmazni. Néhány kérdés a felmerültek közül, minden esetben az a válasz, hogy a megoldás találkozzon a helyiek igényeivel, és hogy hozzájáruljon az életminőségük és az egészségügyi rendszerük fejlesztéséhez.

Ez alkalommal a városok, melyek megosztották jó gyakorlataikat a többi partnerrel, Tartu és Jena volt. Tartu városa bemutatta az Ötlet Műhelyt, mely a diákokat célozta annak érdekében, hogy kidolgozhassák projektjeiket, illetve a kutatás-orientált Kompetencia Központ volt, melyben bemutathatták és eladhatták ötleteiket. Jena az egészségügyi szektort érintő képzési programokat, az egyiket az Alkalmazott Tudományok Egyetem Ernst Abbe főiskolai kar hirdette meg, a másik egy Vállalati Egészségügyi Menedzsment program, mely a munkavállalók egészséges életmódját támogató kezdeményezés. Jena az Egyetemi Kórházat és a Látás Házát is megnyitotta a 4D Városok képviselői előtt, így megismerkedhettek az ápolói tanulmányi programmal és a szemészeti diagnosztikai szolgáltatásokkal.

A találkozón több, a témához kapcsolódó ismeretekkel rendelkező, szakértő vett részt, mint Josep Ribas, az Autonóm Katalán Kormány Egyetemeinek igazgató-helyettese és Willem van Winden, az EuniverCities URBACT projekt vezetőszakértője. Ez a projekt a tudásalapú-gazdaság fejlesztését szolgáló - a város és az egyetem közötti - együttműködésre fókuszál.

A Jena-ban tartott találkozó volt az utolsó a tematikus találkozók sorában, melyek négy témát öleltek fel: az üzleti szektor, lakossági részvétel, egészségügyi rendszer és a tudás. A 4D Városok résztvevőinek következő találkozója Novara-ban (Olaszország) lesz, 2014 februárjában.

További információ: