Megjelent az URBACT 2022-es jelentése a Nemek Közötti Egyenlőséget Támogató Városokról!

Ajánlások a városok számára a diszkrimináció elleni küzdelem és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a tömegközlekedéssel, a várostervezéssel, a foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekben és egyéb területeken....

A nemek kérdése létfontosságú szempont a virágzó városok létrehozásában, amely sokkal több témát ölel fel, mint gondolnánk. Legyen szó akár a közbeszerzések terén a versenyfeltételek kiegyenlítéséről, a tömegközlekedés hozzáférhetőségében mutatkozó egyenlőtlenségek csökkentéséről, vagy a nemek közötti egyenlőség előmozdításáról olyan területeken, mint a tudományos és műszaki tudományok vagy a gondozási munka, a városoknak fontos szerepet kell játszaniuk mind a saját stratégiájukban, mind pedig a magán- és a harmadik szektor támogatására irányuló politikáikban.

Az URBACT legújabb, a 2022-es URBACT Városfesztiválon közzétett, a Nemek Közötti Egyenlőségről Szóló Jelentése arra fogja ösztönözni a helyi önkormányzatokat szerte az EU-ban, hogy jobban használják ki a forrásokat és olyan politikákat alakítsanak ki, amelyek figyelembe veszik a nők és férfiak utazásának, munkájának, szórakozásának és életének alakulását a városi környezetben. Itt egy frissítés Mary Dellenbaugh-Losse-tól, az URBACT társadalmi befogadással, társadalmi részvétellel és nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó szakértőjétől, aki Bianca Dreyerrel, az URBACT nemek közötti egyenlőséggel és fenntarthatósággal kapcsolatos ügyekben illetékes szakértőjével együtt irányította a jelentés elkészítését.

 

Hűvös tavaszi délután van Bécsben. Több gender-szakértő gyűlik össze egy asztalra fektetett flipchart lap körül, amelynek tetejére a következő kérdés van írva: "Milyen lehetőségeket lát a nemek közötti esélyegyenlőség terén elért fejlődés felgyorsítására az európai városokban?". Az eredményes találkozót dokumentáló kulcsszavak hosszú listája tölti meg az oldalt: a döntéshozók ismereteinek bővítése, a bevált gyakorlatokból való tanulás, akciótervek kidolgozása, valamint a nemek közötti egyenlőtlenségek kezelése a vezetés, a képviselet és a részvétel terén - csak néhány a kiemelt témák közül.

 

Információcsere, kapacitásépítés, egymástól való tanulás, részvétel - mindezek a szempontok az URBACT program alapját képezik. Az URBACT-hálózatok, mint például a GenderedLandscape, számos ilyen témával foglalkoznak a nemek közötti esélyegyenlőség tekintetében, megnyitva az utat más városok előtt, hogy adaptálják és átvegyék módszereiket. Programszinten az URBACT 2018 óta foglalkozik ezekkel a témákkal, ekkor találkozott a nemek közötti esélyegyenlőséggel foglalkozó szakértők első csoportja Bécsben.

GenderedLandscape hálózati találkozó Bécsben, 2022

A találkozó, valamint több hónapos kutatás és interjúk eredményeként született meg az első, nemek közötti esélyegyenlőségről szóló jelentés, amely több mint 15 olyan európai önkormányzattal készült, amelyek új, meglepő és innovatív módon kezelik a kérdést. A maga nemében első, 2019-es Gender Equal Cities jelentés az ágazatok és témák széles skáláján dokumentálta a nemek közötti egyenlőséget önkormányzati politikájukba integráló európai városok jó gyakorlatait. A 2022-es Gender Equal Cities jelentés, amely ezen a héten jelent meg az URBACT Városfesztiválon, új esettanulmányokkal, új fejezetekkel és új témákkal bővíti ezt a munkát. És hogy a városok még több kiegészítő információhoz jussanak, az új jelentés számos linket, módszert és egyértelmű felhívást is tartalmaz.

"A nemek közötti esélyegyenlőséget túl gyakran tekintik "extra dolognak", olyasvalaminek, amit más témáktól elkülönítve, a "fontos" témák feldolgozása után kell elvégezni. Mi azt próbáljuk az olvasókkal megértetni, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség nem egy ráadás, hanem önmagában is jelentős hajtóereje a változásnak" - mondta Bianca Dreyer. Ez különösen igaz az olyan feltörekvő, jövőorientált témákra, mint a fenntarthatóság, a vészhelyzet-kezelés és az intelligens városok, amelyek esetében a nemek közötti esélyegyenlőség jelentős potenciált rejt magában, és amelyeket eddig nem használtak ki kellőképpen.

 

Új kihívások a nemek közötti esélyegyenlőség terén a 2022-es jelentésben

Arra a kérdésre, hogy "melyek a legfontosabb jövőbe mutató témák a nemek közötti esélyegyenlőség területén?", a Bécsben összegyűlt szakértők a 2022-es jelentés számos új témáját - a férfiak és fiúk bevonása, éghajlat és fenntarthatóság, digitális átmenet és adatok -, valamint a 2019-es jelentésben már dokumentált témákat - a nők politikai képviselete, a menekültek integrációja és a jövedelmi egyenlőség - sorolták fel.

GenderedLandscape hálózati találkozó Bécsben, 2022

A megbeszélések során világossá vált, hogy még sok a tennivaló az önkormányzati politikában. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) 2021-es európai nemek közötti egyenlőségi indexe a 2019-es indexhez képest csak csekély javulást mutatott az EU egészére vonatkozó mutatók tekintetében, és számos uniós ország pontszámai valójában csökkentek ebben az időszakban.

 

Bónusz a nemeket figyelembe vevő városoknak

A nemek figyelembevétele azonban jelentős és váratlan szinergikus előnyökkel járhat a városok számára. A svédországi Umeå például kiszámította, hogy ha a férfiak ugyanolyan gyakran használnák a tömegközlekedést, mint a nők, a város jelentősebb CO2-csökkentést érne el, mintha a teljes flottát elektromos buszokra állítaná át. Az EIGE becslése szerint a nemek közötti egyenlőség szempontjának beépítése a költségvetésbe és a közkiadások nem szándékos egyenlőtlenségre vonatkozó elemzése az egy főre jutó GDP 6,1%-ról 9,6%-ra, azaz 1,95-3,15 billió euróval történő növekedését eredményezheti az Európai Unióban 2050-re. .

Az URBACT büszke arra, hogy támogatja ezt az előrehaladást, mind a frissített jelentéssel, mind pedig az URBACT városok kapacitásépítésének fejlesztésével arra vonatkozóan, hogy miként építsék be a nemek közötti egyenlőséget kulcsfontosságú szempontként integrált akcióterveikbe és részvételi folyamataikba.. Az új tanterv módszerei az URBACT eszköztárában időben rendelkezésre állnak majd az URBACT IV közelgő elindításához. 

További információk elérhetők az URBACT-ról és a Gender Equal Cities kezdeményezésről!

Kövesd munkánkat a Gender Equal Cities LinkedIn csoportban és tweetjeinket a #GenderEqualCities hashtaggel..

 

Írta: Mary Dellenbaugh

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/urbact-releases-2022-gender-equal-cities-report