Városaink és hálózataink hírei – június 21.

Városaink és hálózataink hírei a helyi örökségről, a fenntartható mobilitásról, a közterületek jobb kihasználásáról és még sok másról!

Tippek a körkörös városépítéshez

Nézd meg az URGE-hálózat körkörös építésre vonatkozó legfontosabb ajánlásait tartalmazó videót, vagy töltsd le a pdf-verziót. Ne hagyd ki az érdekes tematikus jelentésüket sem, amely tele van részletes információkkal - többek között esettanulmányokkal Granadából (Spanyolország) és Kavala városából (Görögország), valamint a projekt kisléptékű tevékenységeiben részt vevő kulcsemberek beszámolóival. És még pár javaslat a nyári olvasmányok listájához: "Három kötelező olvasmány a körkörös építésről".

 

A fenntartható fejlődési célok megvalósításának aprólékos részletei

Mit jelent az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG) lokalizálása? A Global Goals for Cities (Globális célok a városokért) hálózat tizenkilenc uniós városa Gävle-ben (Svédország) találkozik, hogy közösen keressenek gyakorlati válaszokat. Nézd meg a gyors videoriportot, valamint a Gävle és Reggio Emilia (Olaszország) városokból származó gyakorlati tippeket.

 

Az örökség a fenntartható városfejlesztés szolgálatában

"... a városok - méretüktől függetlenül - egyre nagyobb érdeklődést mutatnak egy kiegyensúlyozottabb megközelítés kidolgozása iránt, hogy maximalizálják az örökség szerepét a fenntartható városfejlesztésre vonatkozó stratégiáikban." Miguel Rivas, az URBACT vezető szakértőjének tematikus cikke a KAIRÓS hálózatról és annak "ötpilléres modelljéről".

 

Egy város, amely kulturális értékeit népszerűsíti

"Ebben az igazán különleges szabadtéri iskolateremben - mondta az alpolgármester - a tető az égbolt, a falak pedig a városfalak, a mi városfalaink, amelyek egy évezredes történetet mesélnek el". A Find Your Greatness hálózattal közösen felépített márkázási stratégiának köszönhetően Perugia (Olaszország) több rendezvényt tervez a helyi kultúra és örökség népszerűsítésére.

 

Felhívás művészek számára: " első egy lakás

A ROOF hálózat a Housing First modell alkalmazásával és pontos adatok gyűjtésével segíti a városokat a hajléktalanság felszámolásában. A figyelemfelkeltés érdekében a lengyel partnerváros, Poznań felkérte Bartłomiej Śnierzyński fotóművészt, hogy készítsen portrékat hajléktalan emberekről. Lásd továbbá a ROOF legfontosabb üzeneteit az EU-nak.

 

Részvételi demokrácia

Az ActiveCitizens hálózat kis és közepes méretű városai Franciaországból, Olaszországból, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Észtországból és Portugáliából a portugál Santa Maria da Feira városában találkoztak. Íme, néhány módszer, amellyel a hatékony részvételi demokráciát előmozdították. Olvasd el két kisléptékű akció tartalmas beszámolóját: A partnerek által Centóban (Olaszország) kipróbált „Óriáskert”, és egy kísérleti részvételi költségvetés a gyermekek számára Saint-Quentinben (Franciaország).

 

Zéró kibocsátású városi célok

"Készen állnál visszatérni egy európai projekthez?" Az Urb-En Pact helyi csoporttal szerzett tapasztalatai alapján Remi Chabrillat, Clermont Auvergne Métropole (Franciaország) képviselő válasza egyértelmű "Igen!".

Az Urb-En Pact is turnézik:

·       a Rouen Normandie Métropole-ban (Franciaország) kipróbált Polgári Mobilitási Bizottság;

·       nem tüzelőanyag-alapú távfűtés Tampereben (Finnország);

·       és a Viana do Castelo-i Műszaki Egyetem (IPVC) intelligens és fenntartható kampusz - "IPVC S2C" - létrehozására irányuló intézkedései, amely néhány alap- és posztgraduális képzéssel az energiára és az éghajlatvédelmi fellépésre összpontosít.

Végül pedig készült egy jelentés az Urb-En Pact részvételéről a nagy városi jövő (UF22) fenntartható városok rendezvényén Helsingborgban (SE).

SIB útmutató a városok számára

A SIBdev hálózat "Kézikönyv a SIB-eket fejlesztő városok számára" című kiadványa nyolc európai város azon kutatásának eredménye, hogy a társadalmi hatású kötvények hogyan járulhatnak hozzá a hatékonyabb közszolgáltatásokhoz. Ha csak három perced van, nézd meg a projektről készült videót.

 

RU:RBAN a városi mezőgazdaságra összpontosít

A RU:RBAN hálózat segíti a különböző városokat abban, hogy Róma jó gyakorlatából tanuljanak a városi mezőgazdaság terén. A hangsúly a kapacitásépítésen, az irányításon és a szabályozáson, valamint a városi kertek kezelését végző "kertészek" képzésén van. Ez egy egyre ismertebb rendszer a városi ellenálló képesség fokozására, nem utolsósorban a horvát partnervárosban, Splitben, ahol a RU:URBAN nemrégiben egy társadalmi befogadásról szóló konferencián és egy egyetemi kutatásban szerepelt. Ezenkívül érdemes megnézni ezt a szívmelengető beszámolót a hálózat legutóbbi találkozójáról, amelynek az ír partner, Carlow adott otthont.

 

Kultúrát mindenkinek

Három bejegyzés született az európai fővárosok ACCESS hálózatáról, amely a kultúra minden polgár számára történő megnyitását célzó inkluzív kulturális politikán dolgozik: rövid frissítés Londonból és Amszterdamból; hírek Tallinnból: ötletbörze a Naked Island egykori kerámiagyárában; és kulturális kutatás a tallinni Kopli kísérleti területen.

 

Hogyan lehet összekapcsolni a Nagy-Párizsi Metropoliszt?

Lenyűgöző betekintés a Nagy-Párizsi Metropoliszba (7,2 millió lakos!) és a területi koherencia rendszer közelebbről történő megismerése. "A RiConnect-ben való részvétel nagyszerű lehetőség arra, hogy európai nagyvárosi önkormányzatokkal cseréljünk eszmét a mobilitási infrastruktúrák integrációjáról és átalakításáról, valamint hogy megismerjük az új eszközöket és módszereket a polgárok részvételének elősegítése érdekében."

Ismerd meg a RiConnect összes többi munkáját is a hálózat archívumában.

 

 Esettanulmányok a fenntartható mobilitásról

Utazz el a Space4People-hálózat két városába, ahol vonzó közterületek mobilitási megoldásait keressük. Fókuszban a középméretű Arad, Nyugat-Romániában, és Turku (Finnország), amely a kerékpáros és gyalogosforgalom évi 2%-os növekedését tűzte ki célul.

 

Reflektorfényben a közösségi energia

A Vilawatt UIA - URBACT Transzfermechanizmus hálózata a fenntartható energiáért folytatott innovatív helyi köz- és magánszféra-polgári partnerségek hírét terjeszti. Ismerd meg Viladecans (Spanyolország) vezető partnervárost az Energiavárosok Fórumán és az UIA Just Transitions and Climate Adaptation című sevillai rendezvényen tartott panelbeszélgetésen.

 

ULG a gyakorlatban: együttműködési paktumok

Betekintés egy torinói URBACT helyi csoport működésébe, amely a CO4CITIES UIA - URBACT Transzfermechanizmus hálózat vezető partnere. Lássuk, hogyan követik nyomon és mutatják be a CO-CITY együttműködési paktumok hatásait, megváltoztatva a gondolkodásmódot, hogy a közterületre városi közkincsként tekintsenek és ennek megfelelően használják.

 

 

Olvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok történeteiről: Jó gyakorlatok átadása - Miért nem az én városomban?

Reméljük, hogy tetszett az URBACT városi hírösszefoglalónk. Ha szeretnél megosztani bármilyen hírt az URBACT-városokról, vagy vannak ötleteid a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

 

Írta: Amy Labarrière

 

Eredeti cikk angol nyelven:  https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-21-june-2022