Emlékek az #URBACTfest 2022-ről

Az idei URBACT Városfesztivál ismét az URBACT városok elmúlt éveinek kemény munkáját és eredményeit ünnepelte - továbbá lehetőséget adott arra, hogy megosszuk a tanulságokat, a tudást és az inspirációt az egyre fenntarthatóbb európai városfejlesztés érdekében tett erőfeszítésekhez! A fő fókusz az URBACT Akciótervezési Hálózatainak idei zárásán és eredményein volt.

Nézz meg néhány fotót, videót és egyéb online tartalmakat, amelyek megörökítették a résztvevők energiáját, dinamizmusát és elkötelezettségét az európai hálózatépítés és a városfejlesztési témák egész sorával kapcsolatos eszmecsere iránt... a mobilitástól az agilis városvezetésig... és a digitális eszközöktől a körforgásos átállásig.

Kezdd az alábbi összefoglaló videó megtekintésével, hogy ízelítőt kapj az idei fesztivál látványosságaiból és eseményeiből, amely közel 500 résztvevőt - köztük több mint 240 várost - gyűjtött össze 2022. június 14-16. között a Párizs melletti Pantinban, Franciaországban. Az esemény ambiciózus célt tűzött ki maga elé, hogy az első szén-dioxid-semleges Városfesztivál legyen, ami nagyban köszönhető a rendkívüli, ideiglenes használatú La Cité Fertile helyszínnek, amelyet a fenntarthatóság és az ökológiai szemlélet mentén alakítottak ki. A helyszínen többek között újra hasznosították a régi épületeket és vasúti talpfákat, a csapadékvíz gyűjtése és tározása helyben megoldott, az étterem helyi alapanyagokat használ fel, cirkuláris gazdaságot erősítő irodák és sörüzem is működnek, őshonos növényzetet telepítettek.

#URBACTfest online

A beszélgetések nem korlátozódtak a rendezvény résztvevőire, és online is be lehetett csatlakozni a #URBACTfest használatával. Nézd meg, mit osztott meg az URBACT és más résztvevők az eseményről, és bátran reagálj, oszd meg vagy kifogásold a megvitatott ötletek bármelyikét!

A legfontosabb üzeneteket, fotókat és a rendezvény néhány résztvevőjével készített videóinterjúkat megtalálod a közösségi média csatornáinkon.

Különösen városaink gondolatait érdemes meghallgatni az URBACT-hálózatok fontosságáról.

„Minden az emberekről szól! Tanulni másoktól a tapasztalatcsere és az együttműködés révén, valamint átadni a tudást és az ismereteket” - mondják a #URBACTfest résztvevőink... pic.twitter.com/bjiQdnvvmE

- URBACT (@URBACT) 2022. június 17.

 #URBACTfest a LinkedIn-en

Videók, felvételek és fényképek az Instagram-on

Fesztiválképek a Flickr-en

A Fesztivál számos előadását és kulcsmomentumát élőben közvetítették, amelyek hamarosan elérhetővé válnak az URBACT YouTube csatornáján.

 

A díjnyertes tweet

A fesztivál résztvevője és a Playful Paradigm II hálózat vezető szakértője, Ileana Toscano nyerte a legnépszerűbb tweetért járó díjat. Nézd meg, milyen fontos üzeneteket osztott meg az URBACT ROOF hálózat fesztiválülésén, amely kilenc várost hoz össze, hogy kicseréljék tapasztalataikat és tanuljanak a hajléktalanság felszámolásáról.

A program összefoglalása

Három plenáris panelbeszélgetés zajlott a következő témákban:

- Városok az éghajlati vészhelyzet frontvonalában

- Fenntartható, emberközpontú digitális átmenet

- Hogyan segít a nemek közötti egyenlőség fenntartható városokat létrehozni?

 

 

 

 

 

 

Prof. Carlos Moreno, a Paris 1 Panthéon - Sorbonne Egyetem docense előadása a "15 perces város" koncepcióról, miszerint úgy célszerű egy város térbeli szerkezetét kialakítani, hogy minden városi igényért (munka, otthon, élelem, kultúra, oktatás, egészség, sport stb.) maximum negyed órát kelljen gyalogolni vagy kerékpározni.

Tizenhat párhuzamos tematikus szekció a 2. napon a La Cité Fertile különböző kreatív tereiben. Ezek olyan különböző témákat érintettek, mint a városok rehumanizálása, az SDG-k megvalósítása, az élelmiszer, a fenntartható turizmus, a zöldítés, az igazságos átmenet és még sok más.

A 3. napon külön foglalkozásokat tartottak az URBACT IV jövőbeli programjának bemutatására, valamint gyakorlati foglalkozásokat tartottak a részvételről és a projektpartnerek megtalálásáról, ahol a nemzeti URBACT pontoktól is információhoz juthatott az érdeklődő. Az URBCAT IV során akciótervezési és (jógyakorlat átadási) transzferhálózatok egyaránt elindulnak. A fő csapásirányok a digitális átállás, a klímavédelem és a nemek közti egyenlőség lesznek, de természetesen ezeken felül bármilyen, a fenntartható, integrált és részvételi megvalósításon alapuló, városfejlesztést támogató témakörben lehet majd csatlakozni az URBACT IV-hez régi és (URBACT-ban új) városoknak egyaránt.

Végül, bár nem része az URBACT-hálózatnak, a fesztiválon külön ülésszakot tartottak az ukrán menekülteket befogadó városokról, valamint az Együtt Ukrajnáért kezdeményezés partneri standját is bemutatták, amely az ukrajnai és az uniós városok közötti partnerségek létrehozására törekszik. Nézd meg az egyik képviselőjükkel készített videóinterjúnkat.

Ne hagyd ki az Ukrajnának szentelt #URBACTfest standunkat és szekciót!

Fedezd fel az Együtt Ukrajnáért kampányt és a Cities4Cities partnerkereső platformot, amely az ukrán helyi és regionális hatóságokat támogatja. pic.twitter.com/rsrlCrVQhg

— URBACT (@URBACT) 2022. Június 15.

A fesztivál keretében nyolc helyszíni látogatást tettek fenntartható városfejlesztési projektekben Párizs nagy részén - köztük a házigazda La Cite Fertile-ban -, valamint az URBACT TechPlace kezdeményezésének különleges "Tech Free Hackathon" elnevezésű rendezvényén. A helyszíni látogatások során a résztvevők olyan városrészekkel ismerkedhettek meg, amelyeken a városok jelenkori problémáira nyújtanak megoldásokat. Ilyenek az ökokerület fejlesztés, beépített területek és természetközeli területek közti ökológiai átjárhatóság/átmenet biztosítása, integrált közlekedéstervezés, épületek szociális újrahsznosítása, szennyezett, kitermelt talajok újrahasznosítása, vasúti/ipari területek új funkcióval való ellátása és fenntartható fejlesztése.

Ne felejtsd el megosztani a véleményedet és csatlakozz az online eszmecseréhez a #URBACTfest használatával!

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/memories-urbactfest-2022