Egészséges Városok alkalmazás

Számos tudományos bizonyíték van arra, hogy a várostervezés hogyan befolyásolja az egészséget - ennek ellenére az egészséget és a tervezést túl ritkán veszik együttesen figyelembe. Az Egészséges város generátor áthidalja a "mit tudunk" és a "mit teszünk" közötti szakadékot, megkönnyítve a várostervezők és a szakpolitikai döntéshozók számára, hogy az egészségügyi tényezőket beépítsék a várostervezésbe, a városi tényezőket pedig az egészségpolitikába.

Eddig, ha egy tervező az egészségre akart összpontosítani, választania kellett, hogy egy összetett, bonyolult keretrendszert alkalmaz, vagy olyan egyszerű eszközöket választ, amelyek csak egyetlen, egészséget befolyásoló tényezőt érintenek.

Komoly kihívás a folyamat leegyszerűsítése, miközben az egészség minden szempontját integráljuk a tervezés minden szakaszába. Praktikus, interaktív eszközünkkel a felhasználók gyorsan felmérhetik egész tervük egészségre gyakorolt hatását, továbbá azt is hogy a kis kiigazítások milyen nagy változást hozhatnak a helyi emberek életében.

Az Egészséges Városok alkalmazás (Heathy Cities Generator) egy gyakorlatias tervezési eszköz, amelyet úgy alakítottak ki, hogy az egészségügyet a tervezésbe integrálni kívánók számára használható mutatókat és mérési lehetőségeket kínáljon:

Ez az eszköz a városi meghatározó tényezőket és azok egészségre gyakorolt hatását összekapcsoló, tudományos szakértői értékeléssel készült publikációk szisztematikus áttekintése alapján automatikusan kiszámítja a várostervezési intézkedések egészségre gyakorolt hatását. Ezeket a tudományosan megalapozott felismeréseket egy letisztult, könnyen használható interaktív felülettel kombinálva az eszköz egyedülálló támogatást nyújt a döntéshozók, a tervezők, a polgárok és az egészségügyi szakemberek számára.

A tervezés szempontjából a felhasználó könnyen megadhatja saját tervezési intézkedéseit, és azonnal megjelenítheti a népsűrűség, a mobilitás, a vegyes használat, a táj és a lakhatás változásainak konkrét egészségügyi hatásait. Az eredmények világos képet festenek arról, hogy a terv hogyan hat az egészségre.

Az egészség szempontjából az eszköz tartalmaz egy értékelést, amely segít a lakosságnak és a szakembereknek megérteni a helyi erősségeket és gyengeségeket, és elvezeti a felhasználót azokhoz a várostervezési és szociális intézkedésekhez, amelyek javítják az egészségügyi eredményeket.

 

Tudj meg többet és próbáld ki az eszközt: www.healthycitiesgenerator.com

 

Írta: Marta Rofin-Serra

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/healthy-cities-generator