Városaink és hálózataink hírei – 2022. július

Városaink és hálózataink hírei a fenntartható turizmusról, az éghajlatváltozás kezeléséről, az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről és még sok másról!

 

Kilenc intézkedés a fenntartható turizmusért

Hogyan lehet azt elérni, hogy az idegenforgalom jótékony hatással legyen a város gazdaságára, ugyanakkor ösztönözze a fenntarthatóságot, a jólétet és az egyenlőtlenségek csökkentését? Íme kilenc módja annak, hogyan támogathatják a városok a fenntartható turizmust. A Turizmusbarát Városok Hálózat partnerei által kipróbált és tesztelt módszerek.

 

Városi tér és mobilitás

Meríts inspirációt a Space4People hálózat két olyan partnervárosától, amelyek a közterületek és a fenntartható városi mobilitás kérdésével foglalkoznak: Panevėžys (Litvánia) a "hidak építésével", Valga (Észtország) pedig a vonzó közterek szerepével a zsugorodó városokban.

 

Nemek közötti egyenlőséget biztosító városok - a film(ek)

Lássuk, mit tapasztaltak a Genderedlandscape hálózat városai és szakértői a "The Gendered Landscape of European Cities" című zárókonferencián, amelyet 2022 júniusában tartottak Umeå-ban (Svédország), valamint megtudhatjuk, mit értek el az URBACT együttműködés három éve alatt. Két videót is ajánlunk a témában.

 

Helyi fellépések a globális fenntarthatósági célokért

A Global Goals for Cities hálózat partnerei az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokat kézzelfogható eredményekké alakítják át saját lakóhelyükön. Íme két példa: "Seniorális politika Dzierżoniówban (Lengyelország)"; és "A jövőképektől a fenntartható fejlődési célokra irányuló átalakító intézkedésekig: integrált intézkedések közös létrehozása Manresában (Észtország)".

 

Adatokkal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

Hogyan segíthetnek a városok a Párizsi Megállapodás és az EU stratégiai elképzelésének megvalósításában, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljanak? Válaszok a Zero Carbon Cities-től (ZCC), a tudományosan megalapozott szén-dioxid-csökkentési célok, irányelvek és akciótervek URBACT-hálózatától, az Energy Cities-szel közösen szervezett workshopon, a közelmúltban megrendezett URBACT Városfesztiválon. Ezen kívül egy új sorozatot is élvezhetünk idén nyáron: A ZCC partnerei: Manchester (Nagy-Britannia), Tartu (Észtország), Zadar (Horvátország), Bistrita (Románia), Modena (Olaszország), Vilvoorde (Belgium).

 

Mikro-akció az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

Egy apró jó gyakorlat, amelynek óriási hatása van. Tudd meg, hogyan méri a BioCanteens hálózati partnervárosának, Wrocławnak (Lengyelország) egyik iskolája az el nem fogyasztott ételeket. Egy tanulmány segítségével az iskola csupán egy ötnapos időszak alatt 500 kg-mal csökkentette az élelmiszer-hulladékot - és ezzel mintegy 1 600 eurót takarított meg!

 

Együtt a nettó zéró kibocsátású területekért - egy emberi kaland

Fedezd fel az Urb-En Pact csodás útikönyvét, a hálózat kiemelt eseményeivel, főbb tanulságaival és sikereivel, valamint a leküzdendő akadályokkal és kedves illusztrációkkal "mindazokról, akik részt vettek ebben a csodálatos kalandban"." Továbbá: "Milyen elvárásokkal csatlakozott az Urban Local Grouphoz?" - interjú Laura Batog ULG-taggal, Galatiban (Románia).

 

A vállalati társadalmi felelősségvállalás esély a városok számára

Mit mondanak az emberek a vállalati társadalmi felelősségvállalásról európai uniós szinten - és hogyan profitálhatnak belőle városaink? A CITIES4CSR hálózat legfrissebb hírei - hét nyelven - a partnervárosok, Rijeka (Horvátország), Szófia (Bulgária) és Milánó (Olaszország) tapasztalataiból. Továbbá részletesebben foglalkozunk a #MILAN4CSR-rel, és azzal, hogy a város hogyan változtatja a szociális vészhelyzeteket lehetőségekké.

 

 Filmek a hajléktalanságról és a lakhatási problémákról

Két videó a ROOF hálózat belga városaiból, mindkettő a hajléktalanság elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet. Liege-ben egy animációs film készült, amely tájékoztatja a partnereket, a gondozókat és az érintetteket arról, hogy mi az az Első a lakhatás, és mit lehet elérni vele. Gentben pedig egy intenzív írással, felvételekkel és énekléssel töltött hetet tartottak a De Koer találkozóhelyen. A legkülönbözőbb résztvevők jöttek itt össze, hogy 12 zeneszámot készítsenek az életükről - amelyek mindegyike a hajléktalansággal kapcsolatos tapasztalatokról szólt.

 

Amikor kollégákból barátok válnak

"Két nap intenzív munka, foglalkozások, részvételi műhelyek, hihetetlen helyszíni bejárások, előadások és szakmai együttműködések, amelyek segítségével a Kék Gazdaságot a városainkban egy előnyösebb pozícióból indíthatjuk el!" A BluAct hálózat Koperben (Szlovénia) megrendezett transznacionális találkozójának részletes beszámolóját olvashatod itt!

 

Okos zöld város

Trikala egyike annak a hat görög településnek, amelyet az EU kiválasztott, hogy részt vegyen az "Éghajlatsemleges és intelligens városok" misszióban. Célja, hogy 2030-ra klímasemlegességet érjen el, és a VILAWATT UIA-URBACT átviteli mechanizmusból tanulva megerősítse "Energia átállási stratégiáját 2030-ig".

 

Társadalmi - gazdasági innovációs felfedező körút

A USE-IT hálózathoz tartozó városok négynapos intenzív útra indultak, amelynek során Rotterdamban (Hollandia) és Poznanban (Lengyelország) tettek helyszíni látogatásokat, és értékes ötleteket és tapasztalatcserét kezdeményeztek. A következő állomásuk Birmingham (Nagy-Britannia) lesz 2022 szeptemberében!

 

 Ideje leporolni a demokráciát?

Az ActiveCitizens hálózat a francia Nemzeti Városi Tanáccsal közösen - az Európai Unió francia elnöksége alatt - nemrégiben a strasbourgi Európai Parlamentben szervezett egy rendezvényt a polgárok részvételével kapcsolatban. Christophe Gouache vezető szakértő beszámolója.

 

Fókuszban két örökséget őrző város

Ismerje meg Malborkot (Lengyelország) és Cesenát (Olaszország), két várost, amelyek az örökségvédelmi ágazatban találtak piaci rést és lehetőségeket. Ez a cikk a KAIRÓS-hálózat az URBACT Városfesztiválon, Párizsban, 2022 júniusában bemutatott hozzájárulásából merít - és áttekinti a nagy változásokat, amelyekkel az örökségvédelmi városoknak szembe kell nézniük.

 

 

Olvasd el kiadványunkat az URBACT jó gyakorlatokat megértő, adaptáló és újrafelhasználó városok történeteiről: Jó gyakorlatok átadása - Miért nem az én városomban?

Reméljük, hogy tetszett az URBACT városi hírösszefoglalónk. Ha szeretnél megosztani bármilyen hírt az URBACT-városokról, vagy vannak ötleteid a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Az URBACT elősegíti a fenntartható, integrált városfejlesztést, támogatva az uniós városok közötti tapasztalatcserét és tanulást. Indulása óta az URBACT III 83 hálózat létrehozását tette lehetővé, 28 ország 454 városának részvételével. E városok közel fele 100 000 főnél kevesebb lakossal rendelkezik. A folyamatban lévő projektek közé tartoznak az akciótervezési hálózatok, a transzferhálózatok és a nemzeti gyakorlatok átadására irányuló kezdeményezések. Emellett öt hálózat az UIA-projektekből származó városi megoldások átadásával foglalkozik, egy másik pedig a fenntartható fejlődési célok helyi szintű megvalósításával

 

Írta: Amy Labarrière

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/URBACT-city-network-news-6-july-2022