#5 kisléptékű helyi akció | Jelgava helyi önkormányzat, Lettország

Jelgava helyi önkormányzata 2021 júliusától IoT (Internet of Things - Dolgok Internete) szenzortechnológiát használ a helyi meteorológiai és környezeti adatok mérésére.

Az Urbact helyi csoport ülései és a fókuszcsoportos interjúk során az "IoT mint a várost érintő változások szakpolitikai eszköze" projekt keretében Jelgavában egy kisléptékű intézkedést (SSA) valósítottak meg. A város helyi önkormányzata azért döntött így, mert szüségét látták fokozni a kerületi szintű meteoadat-megfigyelést és ezen fontos adatok megosztását és megjelenítését a gazdálkodók és a lakosság számára.

Az Önkormányzat 4 állomás helyezett el a gazdaságok telephelyein, amelyek közös IoT-technológiai kapcsolattal rendelkeznek. A 4 állomásból 3 nyers adatokat fog továbbítani, a 4. állomás pedig a Lett Környezetvédelmi, Geológiai és Meteorológiai Központ (LVĢMC) hitelesített meteorológiai állomásáról fogja kapni és elemezni az adatokat és korrigálja az esetleges csúszásokat, ami lehetővé teszi az adatok hivatalos állami mérésekkel történő validálását. 5 különböző adatfolyamot választanak ki - levegőhőmérséklet, talajnedvesség, csapadék, szélsebesség és szélirány. Minden érzékelő 2 és 10 méteres magasságban fog adatokat gyűjteni, ami a módszer igazolására szolgál a talajszél sebességének és irányának különböző magasságokból történő hitelesítéséhez - mivel ez fontos a növényvédelemmel foglalkozó gazdaságok irányítása szempontjából, ha továbbra is 2 méteres magasságban akarják használni a szenzorok adatait, szemben a 10 méteres hivatalos korlátozással.


A három tesztpartnerrel és a technológiát szolgáltató külső vállalkozóval pilot projektet szerveztek. A tesztprojekt során különböző fejlesztéseket végeztek a kívánt minőség elérése érdekében. A terv az, hogy a 24 órás meteorológiai adatok helyszíni megjelenítését átvezessék az önkormányzat hivatalos weboldalára, hogy tájékoztassák a lakosságot a 2021 júliusa és 2022 júliusa közötti időszak helyi időjárási viszonyairól. Amennyiben a kísérleti projekt sikeresnek bizonyul, akkor további állomásokat is felvesznek a térképre, a jövőben pedig az egyre pontosabb meteorológiai információk elérése érdekében az adatokat továbbítják az LVĢMC felé.

Ezek a tesztek visszajelzést adnak számunkra arról, hogy a kisebb időjárási adatállomások hogyan használhatók fel a mezőgazdasági döntéshozatal javítására, valamint a település valamennyi lakosának tájékoztatására a konkrét időjárási viszonyokról.

"A kísérleti eredmények értékes információkkal szolgálhatnak mind az önkormányzat, mind a helyi és országos érdekeltek számára." Ilze Vītola, Jelgava helyi önkormányzat alelnöke

Nézd meg a Jelgava helyi önkormányzat Youtube-on elérhető videóját: https://youtu.be/UXy7-eCmErY

 

Írta: Mariana Salvado

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/5-small-scale-action-jelgava-local-municipality-latvia