Inspiráló ötletek a lakhatási kihívások kezeléséhez!

Lássuk a 2022-es Európai Felelős Lakhatási Díj néhány innovatív megoldását.

A városok Európa-szerte arra kényszerülnek, hogy megfizethető és megfelelő megoldásokat találjanak az emberek elhelyezésére. 2013 óta a The European Responsible Housing Awards (ERHA) izgalmas lehetőséget nyújt az URBACT-városok és más városok helyi önkormányzatai számára, hogy új ötleteket és praktikákat fedezzenek fel a lakhatási kihívások kezelésére. Az idei alkalom sem volt kivétel.

Tavaly júniusban több mint 180 szociális és megfizethető lakás fejlesztői, bérlői szervezetek képviselői, politikai döntéshozók és tudósok ünnepelték a 2022-es ERHA ünnepséget, amelyre Helsinkiben (FI), a Nemzetközi Szociális Lakásfesztivál keretében került sor. Ez az alkalom arra szolgál, hogy bemutassák a különböző igényeknek megfelelő, jó minőségű lakásokat és szolgáltatásokat, és ennek következtében jó példák felmutatásával megerősítsék a civil társadalmat.

A díjak mögött álló szervezetet, a Felelős Lakhatás Európai Kezdeményezést a DELPHIS - egy 26 nonprofit szociális lakásépítő társaságot tömörítő szakmai non-profit szövetség -, a Housing Europe és a Bérlők Nemzetközi Uniója koordinálja. A kezdeményezést az Európai Bizottság (Vállalkozáspolitikai Főigazgatóság) társfinanszírozza, és a díjakat a városok egy magatartási kódex alapján, egy kategóriarendszer segítségével kapják. Az idei győztesek bizonyítják, hogy a lakhatást hogyan lehet a városrészek és városnegyedek átalakításának eszközeként használni.

Nézzük a 2022-es év nyerteseit!

A "Méltányos finanszírozás a lakhatás megfizethetőségéért" kategória győztese a Yes We Rent! projekt Mataróból (Spanyolország), amelyet az Urban Innovative Actions (Városi Innovatív Akciók Program) finanszírozott, és amely kettős kihívást kezel: "emberek lakások nélkül, és lakások emberek nélkül". A lakáspiac nagymértékű deregulációjával és a megfizethető lakások drámai hiányával összefüggésben a projekt célja egy hozzáférhető lakásállomány létrehozása a közepes jövedelmű háztartások számára, a piacról kikerült és üresen álló ingatlanok felhasználásával.

A Yes we rent! programot Mataró önkormányzata a barcelonai tartományi önkormányzattal, civil szervezetekkel és kutatóintézetekkel partnerségben, 2,5 milliárd eurós költségvetéssel valósítja meg. A projekt garantált bérleti díjat, valamint pénzügyi és szervezési támogatást kínál a tulajdonosoknak az ingatlanok felújításához, ösztönözve őket arra, hogy a piaci áraknál alacsonyabb áron adják bérbe lakásaikat. Ezzel párhuzamosan a projekt egy olyan szervezeti modellt tesztelt, amely egy több érdekelt félből álló szövetkezet, azaz közpénzből finanszírozható és ellenőrizhető. A bérlőket felkészítik és ösztönzik az önsegítésre, a szerepvállalásra, a lakhatási szolgáltatások közös fejlesztésére és arra, hogy új potenciális lakhatási lehetőségeket találjanak más emberek számára.


Forrás: Urban Innovative Actions

A Garloch közösségi projekt a "Több mint egy tető - az esélyegyenlőségi közösségek támogatása" kategóriában kapott díjat. A projekt a Garlochban (Egyesült Királyság) található Achtercairn településen zajlik, és egy felföldi közösség vidéki megújulásának jó gyakorlatát képviseli. A projektet a közösség igényei alapján irányítják, és a Communities Housing Trust irányítja. Célja, hogy a falu központjában lévő, korábban elhagyatott területet vegyes fejlesztésűvé alakítsa át, amely megfizethető lakásokat, szociális, kereskedelmi és oktatási létesítményeket vegyesen tartalmaz. Ez a közösség által irányított projekt 25 rendkívül energiahatékony otthont foglal magában, amelyeket fenntartható anyagokból építettek. A kezdeményezés szociális bérletet, olcsó lakástulajdont és bérleti jogot is kínál. A projekt magában foglalja továbbá üzletek, kereskedelmi terek és a GALE Központ - egy turisztikai információs központ - létrehozását, amely évente több mint 40 000 látogatót vonz.

A lakhatási eszközök segítségével megoldást találhatunk a zsugorodó népesség problémájára, mint ahogyan ez Gairlach esetében történt, ahol új lakókat csábítottak a településre, a helyieket pedig visszatartották attól, hogy máshová költözzenek. A megfizethető lakhatási intézkedések tehát fontos eszközei lehetnek a zsúfolt városok kezében is. Például Párizsban (Franciaország), Európa egyik legsűrűbben lakott városában a használaton kívüli irodaházakból megfizethető lakásokat alakítottak ki diákok számára. Így született meg a Bertelotte diákszálló.

"Az innováció vezetői, a tisztességes energiaátállás ügynökei" kategória győztese egy irodaház átépítésének és diákszállóvá alakításának eredménye. Az épület 139 egységgel rendelkezik, amelyeket a Paris Habitat és a CROUS kezel. A projekt sikeresen alkalmazta a bioalapú anyagokat, és a gyakorlatban is megvalósította a körforgásos gazdaság elveit. A Bertelotte diákszálló mögött álló folyamat lehetőséget adott Párizs városának a kísérletezésre és az innovációra. A projekt párizsi Habitat számára fordulópontot jelent az ökoépítés és az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalások tekintetében.


Forrás: Paris Habitat

A "Stratégiai szövetségek kiépítése, a közösségi részvétel elősegítése" kategóriában a Himmerland Boligforening aalborgi (Dánia) kerületi projektje kapta a díjat. A projekt célja a bérlők támogatása a helyi szintű változások közös létrehozásában, új lakosok bevonása és a városmegújítási kezdeményezések ösztönzése. Ez összesen 1.000, a területre szétszórt lakás átfogó felújítását foglalja magában. A lakásfelújítás eredményeképpen a helyiek akár 50%-kal csökkentették az energiafelhasználást. Ez az eredmény a környezet, valamint a lakók pénztárcája és életkörülményei szempontjából is előnyös.

Végül a "Rendkívüli körülmények között extra mérföldet megtéve" kategória győztese az "Arriving Home" projekt lett, egy fenntartható kezdeményezés Bécsben (AT) a hajléktalanság elleni küzdelem és a Covid-19 válságra való reagálás érdekében. Ez a kezdeményezés a GBV - Nonprofit Építőszövetségek Egyesülete, a BAWO - Szövetségi Munkacsoport a Hajléktalan Segélyezésért és a Szociális Minisztérium partnerségével jött létre. Célcsoportja azok az emberek, akik a járvány következtében pénzügyi kihívásokkal szembesültek, és sajnos elvesztették otthonukat, vagy a hajléktalanság veszélye fenyegette őket. A projekt célja a probléma megoldása a bérlők előzetes befizetéseinek finanszírozásával és a lakások részvételi alapon történő kiosztásával.

Az URBACT támogatja a városokat a megfelelő és megfizethető lakhatás megoldásának megtalálásában. A program támogatta az ERHA jó gyakorlatait, a győztesekről további információkat találsz a 2022-es díj kézikönyvében. Emellett egy évvel ezelőtt az URBACT egyesítette erőit a Városi Innovatív Akciók Programmal, hogy újragondolják és foglalkozzanak a lakhatáshoz való jog kérdésével, építve a városok tapasztalataira, mint például a hajléktalanság felszámolását célzó ROOF hálózat. Nemrégiben online eseményt szerveztek a nemek közötti egyenlőségről és a lakhatásról.

„Az URBACT IV elindítása és az akciótervezési hálózatokra vonatkozó felhívás fényében nagyon várom a városok új javaslatait a lakhatással kapcsolatos létfontosságú kihívásokkal való szembenézésre.”

Érdekel a lakhatás témája? Itt további történeteket találsz a témában.

 

 

 

 

Írta: Laura Collini

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/inspiring-ideas-housing