Egy karbonsemleges Városfesztivál, lehetséges-e egyáltalán?

Az ez évi Városfesztivál sok újdonsággal szolgált, köztük a karbonsemlegességi mérésekkel. A tapasztalatok alapján most megemlítünk pár következtetést!

A URBACT Program most rendezte meg első karbonsemleges eseményét a zöld átállás terén vállalt elköteleződését követve. Ennek a kihívásnak eleget téve számos leckét megtanulhattunk: a résztvevők bevonásával és motiválásával tervezett karbonlábnyom csökkentéstől, a kibocsátások minimalizálásáig és annak kompenzálásáig.

Hol is kezdjük – egy terv a kibocsátások csökkentésére

Mi az a tevékenység, amely a legtöbb széndioxid kibocsátást produkálja? A karbonlábnyom számos tényezőt vesz figyelembe, köztük a helyszínt és az ételt.

Az URBACT Városfesztivál 2022 helyszínéül La Cité Fertile (Pantin/Párizsi agglomeráció) szolgált, egy ökológiai szemléletű hely, városi átmeneti területekkel és ideiglenes használattal, amely a francia közösségi közlekedési szolgálat (SNCF) tulajdonában áll. Egy régi logisztikai komplexum szabadidei közösségi térré alakulásának során, La Cité Fertile kizárólag megújuló energiát használ és nem alkalmaznak légkondicionálást. A száraz toalettek használatával sok vizet spórolnak meg. Továbbá, a lebomló hulladékot a helyszínen komposztálják.

A Városfesztiválon a karbonlábnyom csökkentése érdekében vega és vegán ételeket szolgáltak fel. A lehetőségekhez mérten helyi, szezonális alapanyagokat használtak a receptekben. Az ételadagokat pontosan mérték ki, a maradékot pedig a nap végén szétosztották. Az élelemhez minimális csomagolóanyagot használtak, valamint egyszer használatos műanyagcsomagolás egyáltalán nem került felhasználásra. Természetesen ez esetben is lehet még hova fejlődni, viszont ezek az intézkedések jó alapot szolgálnak a további rendezvényekhez!

Az idei Városfesztivál az eddigiekkel ellentétben nélkülözte a papír használatát. A résztvevők csak az emlékeiket és a benyomásaikat vihették haza bárminemű papír szóróanyag nélkül. A résztvevők minden információt megtalálhattak az esemény honlapján, nélkülözve több ezer rövid életciklusú – hamar hulladékká váló – szórólapot. Az URBACT városok, hálózatok és más partnerek kreativitásra voltak ösztönözve a kiállításon való outputjaik és eredményeik bemutatását illetően, több száz sok oldalas kiadvány nyomtatásának és postázásának elhagyásával egyetemben.

A rendezvény előtt, alatt és után – utazás és kommunikációs kampány

Amikor környezetbarát tevékenységet hívunk életre, nem hagyhatjuk figyelmen kívül „az elefántot a nappaliban”, vagyis a nyilvánvalót: az utazási karbonlábnyomot. A Francia Ökológiai Átmenet Ügynökség (ADEME) megállapítása szerint egy rendezvény széndioxid kibocsátásának 80%-áért az utazás felel.

Tudva ezt a tényt, az URBACT csapata elhatározta, hogy a Városfesztivál korai szakaszában a potenciális résztvevőket bevonja a karbonsemlegességért tett erőfeszítésekbe. A karbonsemleges Városfesztivált megelőzően az URBACT csapata egy tudatosan felépített kampányt folytatott le, amely számos cikket, üzenetet és egy online útmutatót is tartalmazott egy karbonszimulátorral. A résztvevők információt kaptak arról, hogy milyen karbonlábnyomot eredményez az utazásuk, az URBACT pedig ösztönözte őket, hogy lehetőség szerint válasszanak a repülőtől eltérő közlekedési ezközt.

A legtöbb résztvevőnek repülővel kellett jönnie a Városfesztiválra annak ellenére, hogy a jelenlegi európai közlekedési infrastruktúra sok lehetőséget biztosít alternatívákra. Azonban, volt, aki két napos vonatutat tett Finnországból a fesztiválra, hogy eleget tegyen az utazási karbonsemlegesség kihívásának.

Visszatekintés – az eredmények tálalása és kompenzációs mérések

A karbonszámítási módszer az esemény kibocsátásait három fókuszon keresztül értékelte: direkt kibocsátások, energia fogyasztásból eredő indirekt kibocsátások, egyéb indirekt kibocsátások.

A teljes kibocsátás 254 tonna széndioxidot eredményezett, amely 144 Párizs – New York repülési körnek, vagy 26 francia polgár éves kibocsátásának felel meg (ADEME, Datagir). Ez nem elhanyagolható mennyiség. Nem meglepő módon a legnagyobb kibocsátása résztvevők utazásából  származott, 77,7%-a volt a teljes karbonlábnyomnak. Utazási formát tekintve pedig  a teljes kibocsátás 78%- a repülésből származott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ételek karbonlábnyomának csökkentésére tett erőfeszítések kifizetődtek: csak az 1,4%-át tették ki a rendezvény teljes karbonlábnyomának, mintegy 3,5 tonna széndioxidot. A fenntartható helyszín választása szintén jó döntésnek bizonyult, hiszen az épületekből és az energiafelhasználásból eredő kibocsátás mindössze 0,6 és 0,9 tonna széndioxidot eredményezett.

Mialatt a karbonlábnyom csökkentését megfelelő mértékben elértük, a karbonsemleges cél eléréséhez még hátra volt egy lépés: a kibocsátások kompenzálása jelentősebb projekteken keresztül, mint a természetes CO2 megkötők, alkalmazása, amelyek nagykapacitással képesek megkötni és tárolni az üvegházhatású gázokat.

Az első projekt Bois de l'Etangban, észak-kelet Franciaországban található, amely ideiglenesen rétként használt földparcellák erdősítésére koncentrál. Egy fa évente átlagosan 25 kg széndioxidot köt meg - épít be a növénytestbe, láthatjuk, hogy az erdősítés az egyik leghatékonyabb módszer széndioxid megkötés elősegítésére. A második választott projekt a fenntartható mezőgazdasági átállásra összpontosít. A biodiverzitás elősegítése és fenntartása nem csak a Földön való élethez nélkülözhetetlen, hanem a talajokat is hatékony szénnyelőkké teszi.

Végül mi lesz az elkövetkezendő URBACT rendezvényekkel?

Az idei URBACT Városfesztivál volt az első, de nem az utolsó karbonsemleges esemény a Programban. Az URBACT IV Programban a zöld átállás lesz a fő csapásirány a városhálózatok tevékenységét illetően. Az URBACT folytatja a kibocsátás csökkentést rendezvényeinek online formában való megtartásán keresztül, amelyek amúgyis elterjedtek a Covid-19 időszak alatt.

Tehát, igen! Válaszolva a címben feltett kérdésre, lehetséges a karbonsemleges rendezvény lebonyolítása, még akkor is, ha az közel 500 résztvevőt fogad.

 

 

 

 

 

 

 

A Városfesztivál néhány résztvevője gerilla kertészkedést hajtott végre Pantinban (Párizs mellett).

 

 

A zöld átállás témái jelen vannak a városok kapacitásépítési tevékenységeiben, amelyek már elérhetők az URBACT Ezköztárban és az URBACT Tudásbázisban. Az URBACT IV Program (2021-2027) továbbra is fenntartja a lehetőséget a városok számára, hogy a prioritásaikat és szükségleteiket követve válasszanak fejlesztendő, megoldandó témát saját hálózataiknak. Mindazonáltal kiemelt cél a tudatosság és kapacitás erősítése „jobb keresztkapcsolatok kiépítésének megfontolása a digitális, környezeti és nemek közötti egyenlőség témakörökben” a programban szereplők tevékenysége és munkája során mind program, mind projekt szinten.

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/carbon-neutral-city-festival-is-it-possible